Terese Cristiansson #kvinnohistorier

Den 15-16 oktober vill vi använda för att få igång samtal om Kvinnohistorier. Därför skrev jag till Terese Cristiansson och frågade om hon ville lyfta ämnet i samband med detta.

Hennes svar var

Hej Annika, bra initiativ.

Jag gör ju det året runt så det är bara dela det som känns relevant

Det gav mig verkligen en tankeställare och jag tittade på en intervju med Terese från den 12 september 2021 där hon berättade om vilka risker hon tar för att kunna rapportera om vad som händer i världen (8.27 in i intervjun).

”Om jag dör så dör kanske hundra berättelser med mig”

För första gången insåg jag på riktigt hur viktigt hennes arbete är. Få är beredda att göra de uppoffringar som hon gör när hon med fara för sitt eget liv ger sig in i krigshärdar. Därför vill jag genom detta inlägg lyfta fram hennes arbete.

Se intervjun med Terese Cristianson om hur kvinnors rättigheter i Afhanistan förändrats sedan talibanerna tog över makten.

”Rädd är inte en rationell känsla”

Det är lätt att glömma hur viktigt det är att värna kvinnors rättigheter. Men när jag ser intervjuerna med Terese så blir jag alldeles kall inombords. Det här är på riktigt. Vi måste fortsätta att belysa kvinnors rättigheter i världen.

Se intervjun med Terese Cristianson från den 12 september 2021

”Det värsta som kan hända är när man berättar den här berättelsen och ingen lyssnar”

”Jag får många frågor om vilka ISIS-K som utförde dådet på Kabuls flygplats är? Det korta svaret tänkte jag ge er genom ett möte. För ett par år sedan mötte jag och Petter Åkerman IS-änkor i Uzbekistan dit de var välkomna tillbaka. Samtliga berättade att de åkt till Turkiet och gift sig med en uzbekisk extremist, smugglats genom Iran till Waziristan i Pakistan som länge varit en samlingspunkt för extremism.
Först ville männen strida med talibanerna men runt 2014 gick de istället med ISIS-K tillsammans med andra uzbeker, pakistanska extremister och afghanska talibaner som föredrog ISIS ideologi samt fick högre rank – mer pengar – än hos taliban. Kvinnan på bilden var dubbelänka, både makarna hade dödats av talibaner. Men det är förstås inte så enkelt att alla hatar varandra utan det finns säkerligen oheliga allianser. Utåt sett har talibanledarna sagt att de inte ska låta Afghanistan återigen bli ett land för olika extremistiska grupper, men det återstår att se om de klarar stoppa terrordåd eller om de förhandlar. Det långa svaret innehåller hur klaner, pashtunernas pashtuwali och grannländerna spelar in. Det lär dessvärre komma fler tillfällen förklara det.” Text och bild hämtad från Terese Cristianssons FB-sida.

Terese lyfter dagligen kvinnohistorier. Vad du kan göra är att lyssna på hennes berättelser!

Se intervjun med Terese Cristianson om kvinnornas protester i Afghanistan

Här hittar du fler reportage av Terese Christianson

Den 15 oktober 2021 fyller vi sociala medier med kvinnohistorier. Dela ditt evenemang på instagram med #kvinnohistorier211015

Den 16 oktober 2021 arrangerar Kvinnohistorier den tredje digitala bokmässan – du hittar hela programmet här.

Här kan du läsa mer om #metoo-dagen den 15 oktober