Sara Trygg #kvinnohistorier

Sara Trygg är en av många kvinnor som led i tystnad. I våras debuterade hon som författare med sin berättelse.

”Boken har inte varit självklar för mig. Vi lever i en värld som vi visar utåt, men alla har vi en berättelse på insidan. Det har varit en tuff skrivresa framåt, där jag varit tvungen att vara sann mot mig själv.  Jag hoppas att boken ger inspiration och väcker tankar som förändrar.”

Jag har haft förmånen att få en förhandstitt av den film Sara Trygg släpper bland annat på Kvinnohistoriers youtubekanal den 15 oktober kl 9 och kan intyga att den berör! Klockan 10 samma dag kan du träffa Sara Trygg via zoom. Länkar kommer du att hitta här.

När jag talade med Sara i veckan diskuterade vi de samhällsstrukturer som gör att övergreppen fortsätter.

Tack Sara för att du delar med dig av dina erfarenheter. Först när vi bryter tystnaden kan vi få till en förändring!

För evigt våldtagen

Jag hoppades på att vi lämnat medeltiden bakom oss. Smällen kom rakt i ansiktet när jag sökte mig ut i arbetslivet igen efter övergreppen. 

En fråga som jag ofta får under en anställningsintervju är:
”Om vi skulle ringa till din senaste chef, vad skulle han säga om dig då?”
Det är mot den senaste heltidsanställningen som frågorna riktas, även om den ligger längre tillbaka i tiden. Ska jag under en anställningsintervju berätta, att min chef utsatt mig för övergrepp?

Min referenslista har jag fyllt med personer som arbetslett mig under kortare uppdrag i närtid. Uppgifter som jag arbetat med har varit kopplade till flera av våra svenska myndigheter och jag har varit mycket uppskattad. Jag visar intyg om min kandidatexamen och en examen på en yrkeshögskola, inom samma område. 

Intervjuerna har alltid gått bra, tills vi kommit till den här brännande punkten om chefens eller tidigare arbetsplatsens förmodade tankar om mig. Jag har provat många upplägg. Ibland har jag försökt att inte säga så mycket alls, utan fokuserat på nuet och de senaste uppdragen, vilket gjort intervjuaren än mer frågvis. Ibland har jag berättat lite om vad som hänt, men anpassat nivån så att jag inte känt mig obekväm. Eller så har jag berättat allt om övergreppen, vilket gjort att jag känt skam och mått dåligt efteråt. Intervjun tar slut. ”Vår sammanvägda bedömning av dig anser att du inte är lämplig”. 

Det gör det inte lättare att jag är utbildad för arbete inom säkerhetsbranschen, ett mansdominerat arbetsområde där säkerhetsintervjuer och kontroller alltid görs. Frågor som ”har du haft någon konflikt eller problem på din senaste arbetsplats” och framför allt ”har du varit en del av någon rättslig prövning”, hur ska jag besvara dem? Vidare görs en bakgrundskontroll. Senaste utdraget ger följande information om mig:
 ”Sara förekommer i två (2) mål/ärenden vid NN tingsrätt och Åklagarkammaren i NN.” 
Kunde det inte åtminstone stå ”som målsägande”?

Jag känner fortfarande skammen. Alla som ville se mig som ”psykiskt sjuk” på min förra arbetsplats, hellre än att förstå det bakomliggande övergreppen. De som stod upp för chefen. Min ensamhet mitt i det svarta. Varje anställningsintervju kastas jag tillbaka. Jag får inte vara en kompetent stark kvinna, med fina meriter och goda referenser. Jag blir ”Den våldtagna”, ”Den trasiga”, ”Den dåliga”. 

Hur balanserar vi arbetsgivarens vilja och behov av att veta vem jag är och samtidigt behåller min integritet? Först och främst genom medvetenhet. Finns det flera år av andra meriter och referenser, våga lita på dem. Ställ mer öppna frågor, där du får den informationen du behöver, men samtidigt ger möjlighet för andra sätt att möta frågan på.  Ska anmälningar och mål från tingsrätt och åklagarkammare, lämnas ut till en blivande arbetsgivare, när det handlar om känsliga brott? Vidare borde en kvinna intervjua en kvinna vid säkerhetsintervjuer.  Känslan av igenkänning har ofta funnits där när jag intervjuats av en person av samma kön. Ett tyst systerskap under några få sekunder, en förståelse, i stället för en känsla av utblottad nakenhet och skam. Du som är med i en rekryteringsprocess, var medveten om att problematiken finns. Lyft frågan, kan intervjuerna utformas på ett annat sätt? För dig som kämpar efter övergrepp, ge dig aldrig.


// Sara Trygg
Författare, föreläsare, poet, soldat och människovärdeskämpe
www.saratrygg.se

Läs mer om Sara Trygg

Hemsida

Facebook

Fredagen den 15 oktober – Metoo-dagen

Tillsammans fyller vi sociala medier med kvinnohistorier. Dela ditt evenemang på instagram med #kvinnohistorier211015

Här hittar du en del av programpunkterna

Lördagen den 16 oktober – Kvinnohistoriers bokmässa

Vår tredje digitala bokmässan – du hittar hela programmet här.

Här kan du läsa mer om #metoo-dagen den 15 oktober