Paulina Bengtsson #kvinnohistorier

Den 15-16 oktober vill vi använda för att få igång samtal om Kvinnohistorier. Tidigare i veckan har jag skrivit om Terese Cristiansson som outtröttligt rapporterar om kvinnohistorier i Mellanöstern. Idag vill jag lyfta Paulina Bengtsson som skapade Novahuset i ett vakuum av tystnad.

Novahuset föddes, som vi alla här vet, ur mänsklighetens mörkaste och fulaste sidor, det som aldrig får hända och det som vi vet, händer varje dag.”

Citat från Novahusets hemsida

Hösten 2020 släpptes boken Utnyttjad, våldtagen och såld där Paulina Bengtsson berättar sin historia, men på hennes instagramkonto kan du också få del av hennes erfarenheter.

”När Paulina är 22 år träffar hon mannen hon drömt om: Jim. Han är stark, karismatisk och redo att bilda familj. Det börjar som en vacker kärlekssaga på internet, men leder snart till en vardag präglad av hot, övergrepp och sjuka sexuella böjelser. Under fyra månader utnyttjas Paulina som sexslav och Jim säljer hennes kropp till män som får göra vad de vill med henne. Han blir alltmer svartsjuk och med ständiga hot kontrollerar han varje steg hon tar. Till slut ser hon ingen annan utväg än att begå självmord. Men innan Paulina sätter sin plan i verket, upptäcker hon att hon är gravid och det ger henne kraft att fly.

Några år senare möter hon sin förövare i domstol. Han döms till ett långt fängelsestraff. I Utnyttjad, våldtagen och såld berättar hon sin fruktansvärda historia och om den långa och svåra vägen tillbaka till ett normalt liv.”

Idag arbetar Paulina Bengtsson deltid på Novahuset. Hon är även föreläsare. Det hon gör är så viktigt. TACK Paulina.

Läs mer om Paulina Bengtsson

Hemsida

Instagram

Novahusets hemsida

Novahusets instagram

Fredagen den 15 oktober – Metoo-dagen

Tillsammans fyller vi sociala medier med kvinnohistorier. Dela ditt evenemang på instagram med #kvinnohistorier211015

Här hittar du en del av programpunkterna

Lördagen den 16 oktober – Kvinnohistoriers bokmässa

Vår tredje digitala bokmässan – du hittar hela programmet här.

Här kan du läsa mer om #metoo-dagen den 15 oktober