Yvette Lissman #kvinnohistorier

I december 2017 släppte Yvette Lissman boken Kvinnor berättar #metoo. Att så snabbt sammanställa berättelser och ge ut en bok är beundransvärt!

Hittills har jag bara haft kontakt med Yvette via instagram. Därför har jag sååå många frågor att ställa till henne när vi träffas på zoom den 15 oktober kl 12.

Innan dess ska jag ha hunnit se del sju av Svts dokumentär där Yvette medverkar.

”Boken ”Kvinnor Berättar #METOO” är en samlingsantologi med berättelser av modiga människor som får en plats att berätta sin #metoo- historia. Så att vi tillsammans kan förändra de dolda maktstrukturerna i samhället 
När hashtaggen #metoo fullkomligt exploderade i allas sociala medier väckte den en stark vilja till förändring. 
Inte bara hos dem som blivit och blir utsatta, utan även hos många av dem som utsatt andra Helt plötsligt såg de med andra ögon på vad de hade gjort och vad de hade sagt. De förstod plötsligt att de inte var oskyldiga. 
Uppvaknandet började sprida sig, men det fanns också de som protesterade och ville värja sig och fortsätta normalisera kränkningar, sexism och sexuella övergrepp på olika plan. Både bland kvinnor och män fanns det ett behov av att förminska och släta över men tack vare genomslagskraften i #metoo kunde man inte längre låtsas som ingenting. 
Den här boken låter oss som har varit, som blir och fortfarande är utsatta komma till tals. Synliggör vad som pågått och pågår. Vi kan inte längre gå tillbaka utan vägen nu måste leda framåt Boken är ytterst varsamt redigerad och korrekturläst I största möjliga mån har berättelserna bevarats så som de är skrivna och inskickade. 
Stavfel och vissa formuleringar har rättats till, något bidrag har kortats men i övrigt är det helt och hållet skribenternas egna röster vi får ta del av. 
Det är deras bild av händelserna och upplevelserna vi får uppleva, genom deras starka berättelser. ”

Lär mer om Yvette Lissman

Fredagen den 15 oktober – Metoo-dagen

Tillsammans fyller vi sociala medier med kvinnohistorier. Dela ditt evenemang på instagram med #kvinnohistorier211015

Här hittar du en del av programpunkterna

Lördagen den 16 oktober – Kvinnohistoriers bokmässa

Vår tredje digitala bokmässan – du hittar hela programmet här.

Här kan du läsa mer om #metoo-dagen den 15 oktober