Julfrid

”Hur firade ni julen?”, frågar Cykelhandlaren när vi plumsade i snön till vattenfallet.

”Lillejulafton brukade far åka med oss barn till farmor och farfar. Farmor hade kokt julskinka och gjort grönkålssoppa på spadet. Vi brukade fira julafton med familjen, men julmaten spred vi ut över alla juldagarna.”

Julen var ett långt lugn med tid för att läsa böcker och måla. Min mor är otroligt duktig på att skapa julkänsla med pynt och juldekorationer. Far brukar plocka mossa och annat material från naturen om mor bygger julgrupper i skålar hon redan har.

I veckan behövde jag fixa några USB-minnen och körde in till Clas Ohlsson på Väla. Visst är det mysigt med jul, men jag blir illamående av all prylhysteri. Varför ska vi tillverka granar och kottar av plast?

För några veckor sedan köpte jag en kransbindningskurs hos Belinda Wigerfelt. Hon hade samlat kottar, vackra bär, murgröna och olika sorters barrväxter. Av det materialet band jag kransen du ser på bilden ovan. Stommen består av ett gammalt cykelhjul som skulle kastas. (På Belindas sida hittar du fler bilder från kransbindningen.)

Tidigare om åren har jag skrivit inlägg för att inspirera andra till att tänka hållbarhet. I år har jag fullt upp med att skriva klart boken Vrede i Älvdalen. Dessutom lägger jag sista handen vid de stiftelser jag drömt om att starta i många år.

På torsdag ska jag till Ängelholm för att hålla ett av alla de föredrag som ställdes in förra året. Eftersom jag älskar att slå in vackra julklappar (men vi inte köper julklappar till varandra längre) kommer jag slå in några böcker att sälja. Varför inte erbjuda inslagna julklappsböcker i webb-butikerna också?

Klicka på länkarna nedan så kommer du till respektive erbjudande.

Beställ senast den 17 december kl 24

Om du betalar via bankgiro behöver betalningen göras några dagar innan, men du kan även använda swish 123 631 53 03

Kvinnohistorier – 295 kr

I september 2021 inledde nätverket Kvinnohistorier ett spännande samarbete med Michaela Hennig på Litteraturkanalen. Tillsammans vill vi lyfta fram de skrivna och oskrivna kvinnohistorierna från dåtid till nutid.

I år har jag tagit fram ett Luciaerbjudande där du får både Oväsen i Älvdalen och Månen är Solens syster för oslagbara 295 kr.

Till vardags arbetar Lotta Persdotter som jämställdhetsstrateg, en ovärderlig kompetens när vi under 2022 utvecklar Kvinnohistorier till en insamlingsstiftelse. Men mer om det under våren.

3*Andebark – 399 kr

Under 2020 gav jag ut tre böcker

Oväsen i Älvdalen – en historisk roman om häxprocesserna i Älvdalen 1668-69

Kortromanen Sätta punkt. om mina långt gångna självmordsplaner (nedan hittar du ett samtal om utmattning från den 20 april 2021)

Slutligen publicerades texten om hur klimatångesten fick mig att ändra livet 2018 i antologin Skiftet under hösten.

Kom igång med ditt skrivande – 995 kr

Under 2021 är vi fyra skrivande personer som träffats digitalt två gånger i veckan. Nu kan fler ta del av vår arbetsmodell i kombination med zoom-möte under fyra månader.

I paketet ingår ett års prenumeration på tidningen Skriva (värde 450 kr), Maria Bielke von Sydows två skrivhandböcker (värde 309 kr) och Oväsen i Älvdalen (värde 249 kr).

Fler skrivpaket

Hos Helena Hansen hittar du en skrivkurs som pågår under ett helt år.

Fler bokpaket

Så klart slår jag även in andra böcker som du beställer i någon av webb-butikerna.

Leva Sant – 449 kr (3 böcker)

Kvinnohistorier – 449 kr (3 böcker)

Hälsopaket – 350 kr