Oväsen i Älvdalen

Nyhetsbrev om filmen Oväsen

Så här avslutar jag efterordet i Oväsen i Älvdalen:

”Boken är mitt bidrag till att ge de trolldomsanklagade upprättelse. Tack vare Anna Vild kommer Marit Matsdotters historia även att tonsättas och dramatiseras. ’Skål för våren’, som finns på Anna Vilds Youtubekanal är inspirerad av Malin Matsdotters öde. Hon brändes levande på bål i Stockholm 1676.

Det är oändligt många jag vill tacka för den här bokens tillblivelse – det långa täckt hittar du här.

Det viktigaste tacket vill jag framföra till Dig som valt att följa med på min tidsresa. Genom att diskutera häxprocesserna kan vi lära oss av historien. Låt inte de häxanklagade ha lidit förgäves”

Historik

2014

Efter en hel dags tågresa kom jag fram till vandrarhemmet Tre Björnar. Vitsippor och nysnö. Textsamtal och skogspromenader, men framförallt en meditationsgudstjänst i kyrkan där bänkgrannen berättade att det var här i Älvdalen häxprocesserna började. Sidan om kyrkan låg biblioteket. Där lånade jag alla böcker jag hittade om häxor. När jag skulle lämna tillbaka dem (olästa) upptäckte jag ett A4-kompendium som innehöll avskriften av förhören från september 1668. Min nyfikenhet var väckt. I november 2014 återvände jag till Älvdalen. Då hade jag en idé om att skriva en bok om vårdnadskonflikter med paralleller till häxprocesserna, men häxprocesserna lockade mer och jag funderade på en novellsamling om tolv noveller om häxjakten.”

Ur Svensk bokhandels vårkatalog (191209)

Film från meditationsgudstjänsten när jag fick veta att det var i Älvdalen häxprocesserna började

Blogginlägg från 2014

Skrivretreat på Tre Björnar den 4 maj 2014

Skrivretreat på Tre Björnar den 4 november 2014

2015

Besök i Hedbodarna, september 2015

2015 gjorde jag tre längre resor till Älvdalen för att hitta inspiration till novellprojektet. Tillsammans med Tini och Lennart på vandrarhemmet Tre Björnar utforskade jag fäbodar och naturen. Vi letade upp de platserna som omnämndes i protokollen. Det var svårt att förstå att allt detta bara ”låg” här och väntade medan kommunen satsade på mindre hållbara upplevelser. Framför mig såg jag hållbara all-inclusive resor. Res kollektivt till Älvdalen, hyr en elcykel och utforska fäbodarna. Eller spark och slädtur i vintertid med middag på en 1600-talsfäbod.

Blogginlägg från 2015

Researchresa till Falun 11 mars 2015

”Kalla vinternätter var det som om hon vilade …” 15 mars 2015

Vinterland på fäboden Stop 20 mars 2015

Hedbodarna 7 september 2015

Middag i Stop 18 november 2015

2016

”På en skrivkurs för Mats Söderlund 2016 frågade han om jag inte skulle skriva tolv böcker istället. Jag omarbetade mitt synopsis till sju böcker. Materialet väckte många frågor. Hur kunde 300 personer avrättas för trolldom i Sverige? Varför började det i Älvdalen? Hur gick rättegångarna till?

Prologen skrevs 2016. 7.23 min in i den här filmen kan du höra den

Blogginlägg från 2016

Isarna 19 mars 2016

Platsen för Gyrisgården 16 oktober 2016

2017

Sedan 2015 har jag årligen tillbringat minst en vecka i Älvdalen i mars.

Under ledning av lektör Helena Hansen började karaktärerna leva sitt eget liv. Men för att de skulle göra det behövde jag gå deras stigar, tänka mig in i dem. Det var som om jag var en av dem och jag upprördes över att de aldrig fick någon upprättelse. Därför försökte jag få Rots skans och Rockdale att arrangera något i samband med att det var 350 år sedan det inträffade.

Det gick inte så bra …

Den här filmen gjordes i september 2018

Blogginlägg 2017

Det är Lennart som sätter detaljerna 15 mars 2017

Försök till destinationsutveckling 23 november 2017

2018

Skiss från minnesanteckningarna från rannsakningen i september 1668

I mitt betyg från notarietiden på Kristianstads tingsrätt står det att jag är extremt envis (fast kanske med andra ord). Så när man inte får någon att nappa på idéerna gör jag det själv.

I september 2018 åkte jag upp till Älvdalen fast besluten att göra någon form av minnesevent för de häxanklagade. Om inte annat skulle jag kunna skriva ett blogginlägg om dagen på min blogg och göra en vlogg till de häxanklagades minne.

Men ödet hjälpte mig återigen på vägen. Stefan Rämgård skrev en tidningsartikel om mitt författarskap som publicerades den 23 september 2018. Kanske var det den som hjälpte mig att få Marit Norin att nappa på idén att göra ett minnesevent den 19 maj 2019. 350 år efter de första avrättningarna i det stora oväsendet.

Blogginlägg 2018

Artikel i Dala-demokraten om Tini och Lennart – 30 mars 2018

Minnesevent och mötet med en fotograf 15 september 2018

2019

Vid Avrättningsplatsen hölls en minnesstund för de trolldomsanklagade

”Hur ska jag någonsin kunna beskriva upplevelserna den här helgen? De finns med mig som en lyckokänsla, att jag äntligen nått i mål med det jag föresatte mig när jag lärde känna Marit Matsdotter, hennes mor Ris-Anna och de andra kvinnorna för fem år sedan.

De har fått sin upprättelse. Deras namn är inte längre glömda.”

Blogginlägg 20 maj 2019

När Marit Norin tog tag i upprättelsen började det äntligen hända saker. Jag blev uppringd av P4Dalarna i deras morgonprogram. Intresset blev så stort hos allmänheten att de följde upp programmet under eftermiddagen. Det ena ledde till det andra och jag hamnade även i Svt Dalarna.

Blogginlägg 2019

TACK!!! 20 maj 2019

Mitt första framträdande som författare 20 november 2019

2020

Införd i Lokaltidningen vecka 9 2020

Jag debuterade som författare den 21 mars 2020 – mitt i den värsta coronahysterin. När alla föredrag och signeringar ställdes in bestämde jag mig för att ställa om – hitta mer hållbara alternativ. Tillsammans med min dotter gjorde jag en minidokumentär för youtube.

I samband med bokreleasen träffade jag artisten Anna Vild som fått samtliga sina liveframträdanden avbokade. För att hjälpa henne ekonomiskt anlitade jag henne för att läsa in delar av min bok till en audioguide. Hon ville skapa en musikal av min roman och inläsningen av audioguide var tänkt som en inspiration inför detta arbete. Hon arrangerade den första tidsresan till Älvdalen och introducerade mig för Henrik Ahlström.

Det material jag samlat på mig om häxprocesserna omvandlades till sidan www.trolldomsprocesser.se med målgruppen högstadieelever. Den är tänkt att utvecklas med mer information och länkar till besöksmål för att uppmuntra till utforskande av den egna hembygden.

”På höstdagjämningen avslutade vi ett intensivt sommarhalvår med att skrika in hösten på Stallaholmsskolan. Barnen omringade Anna och äntligen behandlades hon som den stora artist hon är. Det är som om vuxna fortfarande följer upptrampade stigar, föredrar de redan upptäckta stjärnorna och betalar stora belopp för konserter där man trängs med hundratals personer. 

Den här Sverigeturnén var annorlunda. En stor del ägde rum utomhus och på konserterna var vi aldrig mer än trettio personer.”

Blogginlägg 24 september 2020

Blogginlägg 2020

Författardebut i pandemi 27 mars 2020

Reflektioner 24 september 2020

1.35 in i den här filmen kan du följa med på vandring i de häxanklagades fotspår
5.12 in i här kan du följa med till Gessi fäbodar

Vision

I dagarna håller jag på att starta tre stiftelser som har hållbarhet som gemensam nämnare. (I det här blogginlägget finns en del av bakgrunden till stiftelserna.) Två av stiftelserna kan få betydelse för utvecklingen av trolldomsprocesser.

Insamlingsstiftelsen UpplevBillesholm

Här samlar jag och min livskamrat det vi skapat. Inledningsvis är det fokus på att utveckla en destination som inspirerar till hållbarhet (du kan läsa mer här).

Bilden ovan är från ett dagbrott som vi förvärvade 2018. Här finns unika fynd från Trias som ledde till idén om en tidsresebyrå. Detta projekt hoppas jag ska kunna utvecklas i stiftelsen. Patricio Silva på Crealevant är projektledare. (Det är Patricio Silva som skapat soundet till Älven.)

(Insamlingsstiftelsen UpplevBillesholm kommer samverka med Insamlingsstiftelsen Magdala som du hittar på FB.)

Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier

Pandemin ledde till att bokmässan i Billesholm ställdes om till ett digitalt event. Tack vare det fick jag och min dotter idén till nätverket Kvinnohistorier. Hittills har vi arrangerat tre digitala bokmässor, författarsamtal och skrivkurser.

I dagarna ombildar vi nätverket till en Insamlingsstiftelse. När det är klart har jag för avsikt att skänka audioguiderna, www.kvinnohistorier.se och www.trolldomsprocesser.se till stiftelsen mot att intäkterna ska gå till filmproduktion. Samtidigt kommer jag starta en insamling till filmen. Pengarna som kommer in används för att köpa andelar i filmprojektet. Det innebär att framtida intäkter går tillbaka till stiftelsen för att finansiera nya filmer i framtiden.

2020 startade Anna Vild rörelsen NordicNoiseMovement som verkade för de häxanklagades upprättelse. Flera debattartiklar skrevs om minnesmonument. I projektet har jag bidragit genom hemsidor, resor, föredrag. Jag kommer fortsätta bidra till detta, men min inställning är att en film är det bästa bidraget till upprättelsen.

Den 21 augusti 2022 släpps andra delen i bokserien Eldarna. I samband med detta planerar jag en skandinavisk releaseresa. Tanken är att söka finansiering för föredrag om häxprocesserna så att jag får möta människor. Då de slipper betala för föredraget hoppas jag att de ska vilja bidra till upprättelsen genom bidrag till filmfonden. Därigenom skapar vi också ett engagemang för filmen.

Destinationsutveckling

Hos Rockdale har jag hittat värdiga förvaltare av arvet efter de häxanklagade. I maj 2019 arrangerade vi tillsammans den första föreställningen baserad på min research. Idag erbjuder Rockdale såväl specialanpassade evenemang som vandring i de häxanklagades fotspår till Mimmikulle och berättelser om Folktro i eldpallkojan. Båda dessa evenemang ingår i #AnnasDalaresa den 11-13 september.

Jag ser tre segment för destinationsutvecklingen.

Lyx

Här köper du ett all-inclusive-paket och reser i tiden. Patricio Silva kommer utveckla detta koncept när intresse finns.

Medel-Svensson

Du bokar en upplevelse.

Sedan sommaren 2020 erbjuder Rockdale vandringar i de häxanklagades fotspår. Sommaren 2021 var samtliga vandringar fullbokade. De har även blivit kontaktade av andra orter som vill erbjuda motsvarande vandringar.

Marit Norin är ättling till Gyris Marit (som förekommer i boken). Hon har gjort ett fantastiskt jobb med att bygga upp vandringen (om du inte redan sett den – gör det!). Om jag har möjlighet att styra vill jag att alla vandringar görs i hennes regi. Då behöver hon hjälp att utveckla verksamheten med utbildningar och ta fram någon form av certifiering.

Budgetvarianten

Du gör din egen resa, läser boken och besöker platserna där du kan lyssna på audioguider.

Jag anser emellertid inte att det ska vara gratis att lyssna på audioguiderna. De har trots allt kostat att framställa. Genom att ersättningen går till stiftelsen skapas möjligheter att fortsätta utveckla filmer, audioguider och föreställningar.

Här tänker jag på sikt att VisitDalarna säljer cykelpaket som inkluderar boende och en färdig rutt. Dalarna har en fantastisk natur. Genom att utveckla det här tillsammans kan vi bidra till hållbara upplevelser som skapar arbetstillfällen.

Exempel att lära av

Det är viktigt att från början ha en plan för vart man vill med destinationens utveckling. I Ystad har jag på nära håll kunnat följa hur man varsamt byggt upp en destination som jag tror är långsiktigt hållbar.

I Västergötland har man gått fram i större skala, vilket jag inte tror på. Jag ser gärna att man utgår från Dalarnas natur och gör audioguider ut till vackra platser där man kan få till sig av informationen. Då blir häxprocesserna en extra krydda utan bäst före-datum.

Likaså ser jag gärna att man eftersträvar att bygga en hållbar destination. Det innebär att göra den småskalig för att inte öka slitaget på naturen. Min erfarenhet av Skäralid i Skåne är att gratisturisterna är de som lämnar störst spår efter sig. Att komma körande med stora turistbussar till fäbodarna skulle förstöra hela upplevelsen. Därför är det min förhoppning att VisitDalarna snarare sneglar på Ystad än Varnhem när man bygger destinationen. Som konsulter ser jag helst att Tini och Lennart på vandrarhemmet Tre Björnar anlitas. Tillsammans med dem har jag utforskat Älvdalen och det är deras syn på besöksnäringen som jag vill ska genomsyra den destination som baseras på Oväsen.

Wallanders Ystad

30 år med Wallander

Kurt Wallander har varit ovärderlig för Ystad

Arns Varnhem

Hundratusentals turister har kommit för att vandra i Arns fotspår …

”turistbyrårena har fullt upp med att förmedla Arn-resor och busspaketen är redan fullbokade.”

Filmens bidrag

Förutom de effekter av boken och den färdiga filmen bidrar ju även själva skapandet av filmen till intäkter för regionen. Men här lämnar jag över till experterna i Tulpa att berätta mer.

Richard Jarnhed, regissör

Simon Kölle, producent

Henrik Summanen, dramaturg