Insamlingsstiftelsen UpplevBillesholm

Uppdatering: Här kan du läsa mer om Stiftelsen Upplev Billesholm

Äntligen är stiftelseurkunden undertecknad!

Att bilda en stiftelse är något som följt med mig sedan jag valdes till ordförande för Vigs ängar i Köpingebro. Ett av uppdragen var att undersöka om det var möjligt att bilda en stiftelse. Någon stiftelse blev det inte, men tänket att formulera önskemål för framtiden var något jag arbetade mycket med som advokat.

Under cykelturerna med Cykelhandlaren har vi ofta diskuterat vad han vill göra med marken. Här växte en vision fram om att starta en stiftelse. När jag fick klimatångest 2018 var min väg ut att agera istället för handlingsförlamning. Jag bestämde mig för att verka för ökad biologisk mångfald och minskade fossila utsläpp. Cykelhandlaren lovade stötta mina projekt ekonomiskt.

Nedan kommer en sammanfattning av vad jag gjort sedan dess

2018

Felicia Eckersten, Force of Nature och projektledare för Söderåsendagen. Alexandra Kronholm, Kronholm Consulting, projektledare för Hållbarhetsmässan. (27 oktober 2018)

Jag började skriva om våra cykelturer i sociala medier för att inspirera andra till hållbara upplevelser. Med hjälp av min dotter startade vi även en vlogg. Tillsammans med Bengt Fellbe, Bjuvs kommun, drog vi igång Söderåsdagen och i september köpte Sven Jönssons cykelaffär AB ett nedlagt dagbrott som ett bidrag till den biologiska mångfalden.

Först blogginlägget om cykelturerna

Inspirationssidan www.cyklat.se

Instagramkontot ändrade namn

Förvärvet av Schakt Albert den 20 september 2018

Första träffen om Söderåsdagen den 26 oktober 2018

1.30 in i filmen berättar geolog Emma Rehnström om ett av jordens största utdöende.

2019

Den 3 augusti arrangerades den första Söderåsdagen. En stor del av min juli gick åt till att förbereda evenemanget och skriva om det i sociala medier. Foto: DinaSinnen

Tillsammans med en projektgrupp bestående av Felicia Eckersten, Alexandra Kronholm, Johnny Nilsson och Lars Tydinger genomförde vi den första Söderåsdagen i augusti 2019. För att kunna lyfta fram områdets potential i sociala medier fördjupade jag mig i områdets historia. Här upptäckte jag att gruvhistorien var en oslipad diamant och satte ihop ”Tidsresan till Trias” som bara har genomförts en gång.

15.18 minuter in i den här vloggen berättar Olle Lundgren om fyndigheter som finns att se på Gruvmuseet i Bjuv.

Med hjälp av min dotter förevigade vi dagen i den här youtubefilmen. Om du inte vill se hela hittar du en innehållsförteckning här:

 2:08 Trias Trädgården 

4:34 Vivi Vajda

8:20 Premiärtur för MTB i Schakt Albert

9:05 Expedition med Vivi Vajda

16:09 Min summering från utescenen i Folkets park

Den första MTB-turen i dagbrottet gav mersmak. Mats Karlsson fortsatte banarbetet och startade tillsammans med sin familj föreningen TeamAlbertMTB i december 2019. De första evenemangen var familjecyklingarna.

2020

Att det kan vara så kul med möten via zoom! Inför avslutningen samlades vi hos mig med vars en scen i mobilen. Just då var hälsoscenen ute på MTB-tur med Mats Karlsson.

Alexandra Kronholm och Patricio Silva övertog ansvaret för Söderåsdagen, men covid förändrade förutsättningarna. Tack vare stöd från Familjen Helsingborg kunde hemsidan utvecklas och evenemanget delvis göras digitalt.

Jag hade planerat en kombinerad bokmässa och hälsomässa i Billesholms folkets park. Under #viställerinteinviställerom gjorde vi om det till ett digitalt event.

Näringslivschefen i Bjuv, Bengt Fellbe, kopplade ihop oss med Belinda Wigerfelt. Sven Jönssons cykelaffär AB upplät en bit mark till henne för ekologisk blomsterodling. Den 15 augusti 2020 hyrde vi Billesholms Folkets park för en konsert i kombination med blomsterkurs. Med på evenemanget var styrelsen i Litteraturrundan.

I Team Albert blev medlemmarna allt fler och Katarina Karlsson startade tjejträningen som fick namnet Albertinorna.

Söderåsdagens hemsida

Du hittar en film om evenemanget hos Tourism in Skåne

I samband med detta bildade vi Kvinnohistorier

15 augusti 2020

TeamAlberts hemsida

2021

Hösten 2020 planterade Belinda Wigerfelt flera tusan blomsterlökar och påbörjade renoveringen av den gamla puben i Folkets park. Öppningen i början av maj blev en succé med förfrågan om möhippor och bröllop från första stund.

När Litteraturrundan flyttades fram kläckte jag idén att arrangera en cyklande litteraturrunda – Littera-turen. I samband med detta kom jag i kontakt med Michaela Hennig som driver Litteraturkanalen.

Eftersom Destination Söderåsen inte längre var intresserade av att satsa på cykelinfrastruktur bestämde vi oss för att själva försöka finansiera sidan UpplevBillesholm. (Det visade sig vara betydligt svårare än förväntat där Bjuvs kommun inte bidrog med en enda krona. Tack vare Sven Jönssons cykelaffär, Rask och Björk och Ekeby sparbank samt enormt mycket ideell tid av mig och Patricio Silva kunde sidan lanseras.)

Jag insåg att det var omöjligt att engagera aktörer i de fyra Söderåsenkommunerna eller ens i Bjuvs kommun. Samtidigt ville jag inte ge upp min dröm om att utveckla Billesholm till en destination. Förutom två Littera-turen arrangerade jag även Biologiska mångfaldens dag och Hållbarhetsdagen. Belinda arrangerade Tulpanens dag och flera workshops. Team Albert fortsatte tjejträningen med Albertinorna men startade även ungdomsträning och arrangerade X-cup.

Våra gemensamma satsningar ledde till flera helsidor i Helsingborgsdagblad med förstasida.

Här kan du läsa mer om Belinda Wigerfelt

Littera-turen och Gynna pollinatörerna i maj

Idén till Hållbarhetsdagen

Programmet för Hållbarhetsdagen

6.20 in i den här filmen ser man läget – triasträdgården ligger till höger om Billesholms folkets park i den här filmen. https://www.youtube.com/watch?v=eEhtQBoSviI&t=400s0.37 handlar ger några vyer av Belindas verksamhet och 0.50 berättar Belinda om sin verksamhet

Vad är Stiftelsen UpplevBillesholms syfte?

Bidra till ökad biologisk mångfald och minskade fossila utsläpp. Detta sker genom upplevelser som leder till att individer förändrar beteende samt genom att erbjuda företag en möjlighet att klimatkompensera.

Målgrupp

Stora företag som vill samverka eller klimatkompensera.

Individer som befinner sig på steg 3-5 i Svanenbarometerns beteendetrappa (vilket är 76 % av dem som deltog i undersökningen.)

Svanenbarometern (sidan 7 innehåller beteendetrappan)

Hur samverkar stiftelsenUpplevBillesholm med Magdala?

Jag skulle tro att Magdalas målgrupp befinner sig på steg 5 och uppåt på beteendetrappan. Stiftelsen kommer troligen samverka med lokala företag som kan tjäna på ökad synlighet hos nätverkets medlemmar.

Förhoppningsvis blir den som besöker UpplevBillesholm inspirerad att göra beteendeförändringar. I Magdala hittar de gemenskapen och kunskap bl a i form av studiecirklar.

När det gäller investeringar i skog har UpplevBillesholm som målsättning att fortlöpande kunna erbjuda företagen klimatkompensering. Förhoppningsvis ska vi både ha en lista på tänkbara objekt och en fond för akuta skogsräddarprojekt.

Om en skyddsvärd skog är hotad ska Magdala kunna starta ett crowfoundingprojekt bland allmänheten och samtidigt söka finansiering i UpplevBillesholm. Hur detta samägande ska se ut får diskuteras i framtiden.