Nya fåror

Uppdatering: När jag delade det här inlägget fick jag idén att göra en Hållbarhetsdag den 11/9 där vi hjälps åt att nå den tysta massan.

Vad kan du göra?

Jag bjuder in till samtal och aktiviteter i Billesholm kl 10-14. Vad kan DU göra? Lägg gärna en kommentar här i inlägget så skapar vi ett gemensamt program. Gärna även en gemensam hashtagg.

I mars 2016 studerade jag isen under en hel vecka i Älvdalen. Funderade på metaforer. Så småningom blev orden till prologen i Oväsen i Älvdalen.

Det som gör människan farligare än andra djur

är hennes rädsla,
girighet
och längtan efter makt.
När rädslan kommer blir hon trögflytande,

som iskristaller.

Fäster sig vid allt som kommer i hennes väg.
Ju längre rädslan varar,
desto större blir klumparna
– tills de bär
likt kravis.
Av feghet stelnar hon,
väntar värmen,
längtar den porlande vårbäcken.
Från pölen följer hon frammejslade vårilar,

fördjupar fåror.
Ensamma rädslor blir till ilsken vårflod.
Med förenade krafter kan nya fåror brytas,

kartor ritas om.

När boken släpptes den 21 mars 2020 hade texten fått en ny innebörd. Prologen fick sedan ge namn till min text i antologin Skiftet som släpptes hösten 2021. Nya fåror.

I texten beskriver jag hur beskedet om Malignt melanom ledde till att jag fullständigt ändrade mitt liv sommaren 2018. Det var samma sommar som Greta Thunberg inledde klimatstrejken.

I tre år upptog klimatåtgärderna mina tankar varje vaken minut. Vi la om varenda vana, skärskådade varje beslut. Idag känner jag mig stolt över de åtgärder vi vidtagit. Cykelhandlarens fyrverkeriförsäljning ledde till konflikt. Han menade att om han slutade sälja fyrverkerier skulle försäljningen öka hos någon annan. Ofta är importörerna dotterbolag till kinesiska bolag vilket innebär att importpriserna kan sättas på ett sådant sätt att all vinst hamnar i Kina.

Vi gjorde en förlikning – alla vinster från fyrverkeriförsäljningen skulle gå till klimatprojekt. Den första stora investeringen var förvärvet av ett nedlagt dagbrott som visat sig vara en av Skånes fyra viktigaste biotoper för biologisk mångfald. Att förvalta cykelaffärens kapital är idag min viktigaste arbetsuppgift. Detta har även gett mig möjlighet att engagera mig i uppbyggnaden av en MTB-bana (hållbara upplevelser) och ekologisk blomsterodling (hållbar konsumtion). Annat som jag och Cykelhandlaren finansierat är Sveriges första digitala hälsomässa, Littera-turen (en cyklande litteraturrunda), insamlingsstiftelsen Natur och hälsa och låten Skogen som släpptes den 1 maj 2021.

Låten Skogen är en musikalisk tolkning av prologen till min nästa roman – Vrede i Älvdalen och fortsättningen på den text jag skrev som blev resultatet av resan till Älvdalen i mars 2016.

Det fanns en tid

när girighetens gudar ännu inte segrat.

I lönndom vördades naturen.
I harmoni levde människa och djur.
De förstod varandra och hjälpte varandra i gemenskap med vatten och skogar.

Kyrkan organiserade och de accepterade.
I det fördolda förvaltade kvinnor botande kunskap och galdrar,
som skydd mot missväxt, Guenna och vargen.

Av ingen ägdes skogen
Av alla delades den
Var och en tog vad den behövde
varken mer eller mindre.
På hemfäbodar och långfäbodar vallades kritter och kor

I skogar utan gränser och ägor.

I måndags släppte IPCC en ny rapport som konstaterar att ”utsläppen måste tvärnita” som för att citera Klimatklubben.

PCC larmar: Utsläppen måste tvärnita – NU! Plus: 5 saker DU kan göra för att påverka! 

Värmeböljorna blir allt mer aggressiva, havsnivåerna stiger rekordsnabbt, bränder härjar vilt, översvämningarna blir allt vanligare. Vi befinner oss i ett klimatnödläge där extremvädren i klimatförändringarnas kölvatten intensifieras. Och vi människor är orsaken. 

FN:s klimatpanel IPCC larmar i en ny rapport om att Parisavtalets mål – att begränsa uppvärmningen till 1,5 – blir allt svårare att nå. Risken finns att vi når 1,5 graders uppvärmning inom ett tiotal år. Når vi 2 graders uppvärmning kommer vi bland annat få svårt med matförsörjning, eftersom extremväder som värmeböljor, torka, skyfall och översvämningar blir allt vanligare. 

Men. Det finns fortfarande en chans att bromsa uppvärmningen enligt IPCC – men då måste förändring ske … nu.
– Det är oerhört bråttom, säger Johan Rockström, klimatforskare och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, till @sverigesradio . – Alla länder i världen måste resa nu och måste börja leverera – nu måste vi lösa den globala klimatkrisen. 

För bromsa uppvärmningen krävs att vi minskar utsläppen radikalt, och varje tiondels grad har betydelse. 

5 saker du kan göra för att påverka och göra skillnad:
– Prata om klimatläget, vilken typ av förändringar du vill se och hur du och andra kan påverka. 
– Starta en lokal klimatklubb, samla ihop människor och påverka kommun, region och lokaltidningar (som har en viktig roll i att förmedla kunskap och förändra normer).
– Använd din röst och stå upp för klimatet, dig själv och nästa generation. Klimatstrejka på fredagar, rösta för framtiden i det kommande valet och ge dig in i samhällsdebatten. 
– Våga läsa på om klimatläget, och dela vidare i sociala medier. Att visa att du bryr dig om klimatet smittar av sig. Vi är trots allt flockdjur – vi gör som alla andra. 
– Ge stöd åt viktiga organisationer som jobbar för en bättre värld. 

Om inte du – vem?

Samtidigt anas en omsvängning i nyhetsrapporteringen. Allt fler tidningsreportage handlar om klimatkrisen.

Sedan 2018 har jag talat med alla om de val vi gör. Och ja – mina närmaste har nog skämts en del för mig. För att jag inte längre sminkar mig. För att jag köper skjortorna second hand. För att jag alltid går i mina lappade fjällrävenbyxor … ja, listan kan göras lång. MEN i sommar har jag märkt en förändring hos allmänheten. Allt fler jag talar med delar min inställning att vi verkligen måste förändra vårt sätt att konsumera NU!

Förra veckan talade jag med Röda korsets personal. (Second handbutiken har flyttat från en källarlokal till bästa affärsgatan i Ystad.) De berättade att allt fler handlar second hand nu. Att det blivit trendigt. Och medan jag var där var det hela tiden kö till provrummet och många lämnade butiken med några ”nya” plagg.

I flödet på sociala medier lyser utlandssemestrarna med sin frånvaro. Har det blivit skämmigt att visa klimatförakt? Är inte strandbilderna från andra sidan jordklotet man stolt visar upp längre? Har det blivit trendigare att visa upp en egenodlad tomat än en exotisk drink som kostat flera år av koldioxidbudget att åka och köpa?

Jag vet inte – men jag hoppas att det är nu den stora massan väljer att följa de nya fårorna.

Inspiration

Klimatsmarta upplevelser

www.cyklat.se delar jag med mig av våra cykelturer. Billigt och klimatsmart.

Börja cykla MTB – vi har en superhäftigt bana i Billesholm – Team Albert MTB.

Besök Littera-turen den 4 september.

Spara på naturen till höstens hemma-SPA. På måndag berättar Annika Christensen mer på Hälsoteket, Sofiero.

Klimatsmart mat och konsumtion

Köp ekologiska blommor i säsong hos Belinda Wigerfelt.

Inspireras av Annika Christensen som äter i säsong.

Bli en maträddare. Inled varje butiksbesök med att kolla kort datum och planera dina inköp för att ta tillvara. Lär dig använda vilda växter. Och sluta slänga mat. Nästan allt kan bli något nytt.

Klimatsmarta investeringar

Det fina med ett hållbarare sätt att leva är att du sparar pengar. Använd dessa till klimatsmarta investeringar. I FB-gruppen med samma namn är det fritt fram att ställa frågor. Vi har redan påverkat kapitalförvaltarna till att ta in mer hållbara sparalternativ. Du gör skillnad genom att bara bli medlem för att visa att vi tycker detta är viktigt.

Just nu bedömer jag att de hållbara aktierna är köpvärda efter vårens ras. Men aktier är alltid svårt. Ett sätt är att istället investera i en fond. Vår favoritfond är Proethos.

Instagram

På instagram har jag fyra konton. De symboliserar mina fokus.

andebark_cykelinfluencer

Mitt första konto. Sedan 2019 använder jag detta kontot huvudsakligen för att skriva om våra söndagsturer (annars kan vi inte hålla dem isär). Men jag delar även annan cykelinspiration här.

Följ gärna (när jag skriver detta har kontot 1.154 följare)

andebark_odlar

Sedan något år tillbaka är detta konto blockerat, därför skriver jag sällan här. Tanken var att visa hur viktig naturen är för att vi ska må bra. Jag hade även tänkt att skriva om min depression och hur trädgården hjälpte mig tillbaka till livet.

Här lyfter jag även fram tre duktiga influensers som är bättre än jag på att föra ut detta budskap.

Belinda Wigerfelt (florist med ekologisk blomsterodling)

Annika Christensen (trädgårdsfotograf som odlar hälsa)

Annelie Gripenberg (florist som skapar av skrot)

(Kontot startades i november 2019. Följare i skrivande stund 127)

Klimatsmartainvesteringar

Huvudsakligen använder jag detta konto för att samla på andras klokheter.

(Kontot startades i november 2019. Följare i skrivande stund 91)

andebark_författare

Här kan du följa mitt författarskap, men även mitt arbete för mer klimatsmart bokförsäljning med digitala evenemang som Sveriges första digitala bokmässa. Den cyklande litteraturrundan Littera-turen och uppbyggnaden av Kvinnohistorier.

(Kontot startades i november 2019. Följare i skrivande stund 1.035)

Hållbarhetsdagen den 11 september

Medan jag skrev och delade det här inlägget fick jag idén att göra en hållbarhetsdag den 11 september.

Mer info kommer i nästa vecka, men boka redan nu lördagen den 11 september kl 10-14.

Läs mer

Vi måste ändar våra vanor!

2 svar på ”Nya fåror”

  1. Har sett dig vid lite olika tillfällen. Också Cykelhandlaren. Inte alltid i kombination.

    Maila mig gärna på janeth@thinge.se
    http://Www.THiNGE.se
    Drivs av lokala initiativ och tror nyckeln är oss själva och de vi har runt oss för att där visa det gör skillnad och går göra skillnad.

    1. TACK! jag kontaktar dig!

Kommentarer är stängda.