Att visa kärlek

Mitt liv har handlat mer om görande än om varande.

Fortfarande har jag svårt att fatta att jag kan vara älskad för den jag ÄR och inte för vad jag GÖR.

Mina år här i Billesholm är ett bra exempel på det.

Cykelhandlaren lovade att ta hand om mig så jag kunde skriva. Jag tackade nej till elchocksbehandling men såg det som att jag behövde GÖRA något för att gengälda hans kärlek.

På väg till Elisefarms SPA

Han drömde om att kunna cykla Sverige runt och min hjärna gick igång på att hjälpa att förverkliga drömmen.

Sedan dess har bit för bit av hans verksamheter förändrats. Det är svårt att se de små stegen när man är mitt i det – men över en tioårsperiod blir de tydliga.

Tyvärr hittar jag inte någon bild på hur det såg ut på gården 2012, så istället får jag beskriva det.

Du mötte av en husvagn och flera kvadratmeter röra – både utanför gården och inne på gårdsplanen. Hälften av gårdsplanens yta upptogs av tidigare blomsterhandlares osålda krukor och annan skit.

Cykelporten november 2015 när upprensning utvändigt var klar

2015 tog Michael Persson över verksamheten och vi kunde börja röja upp på riktigt. Tyvärr blev han tvungen att genomgå en operation som gjorde tunga lyft omöjliga. Idag är han busschaufför istället.

Efter ytterligare två blomsterhandlare bygger nu Mats Karlsson om det gamla kostallet till cykelhäng, något som jag drömt om sedan jag första gången besökte butiken. Jag såg de gamla bjälkarna bakom de fullpackade hyllorna som täckte alla väggar. Det var som en jätteloppis men allt stapplat på varandra och fullt med ouppackade lådor från golvet upp till hyllplanen.

Det är en fröjd och se hur Mats förvandlar butiken och äntligen har min strävan burit frukt!

Nu finns det två driftiga aktörer som kommer utveckla sina verksamheter i en hållbar anda. Söder om vägen huserar Belinda Wigerfelt som odlar ekologiska snittblommor i säsong.

Norr om vägen bygger Söderåsen MTB upp en cykeldestination med cykeluthyrning, försäljning, verkstad och en riktigt häftig MTB-park i anslutning till Söderåsen.

I tio år har jag verkat för denna förändring. Ytterst lite av det praktiska arbetet har jag gjort, men jag har haft en tydlig vision som jag envist tjatat om år efter år. Vissa saker har jag inte lyckats genomföra (som det där med att ta upp material från dagbrottet). Annat har bara tagit lite längre tid (som att gå omvägen via Söderåsdagen för att hitta Mats och koppla ihop honom med Lars Tydinger så att de kunde bilda Söderåsen MTB och sedan starta butik i Billesholm …)

Nåja, lite tur får man ju ha också.

Men till syvende och sist tror jag inget av detta hade blivit om jag inte haft en väldigt tydlig vision och varit så förbannat envis.

Den 16 december hade vi besök av Kladdohoj som tittade på en tilltänkt filmvisningslokal. Den idé jag och Grzegorz drömde fram inkluderade Billesholms Folkets park där vi tänkte oss att man skulle kunna använda Folkets hus som filmvisningslokal och ha kaffeförsäljning i foajén. I mars 2022 rasade denna vision som ett korthus, men efter att ha öst ut min ilska och sörjt det som hade kunnat bli började vi se andra lösningar. Varför ”ge bort” alla möjligheter till Folkets park – kan vi inte bygga upp besöksmålet i anslutning till cykelaffären istället.

Sedan 2018 har jag lagt oändligt många timmar för att dinosauriefynden skulle bli en tillgång för en stor del av Skåne. Grzegorz hade berättat om sina erfarenheter från andra platser där man hittat dinosauriefossil. Rätt hanterat hade internationella destinationer skapats.

Under alla dessa år har jag försökt få representanter från destinationsutvecklingen att besöka dagbrottet. Idag är utgrävningsplatsen vattenfylld och det finns ett fåtal personer som var kloka nog att besöka platsen medan tid var.

Det finns oändligt mycket mer att göra för att utveckla Billesholm till en internationell cykeldestination, men jag är klar här. Jag behöver inte längre ha dåligt samvete för Cykelhandlarens fyrverkeriförsäljning. Det vi byggt upp för att inspirera till hållbarhet är långt mycket större. Och rätt hanterat kan vi använda 4verkeris kanaler för att även försöka påverka de som är minst engagerade i miljöfrågan idag till att göra en liten förändring.