GOTT NYTT ÅR!

2023 hoppas jag kunna bidra till ett mer ansvarsfullt fyrverkeri.

I år har jag talat med oändligt många kunder, regelbundet stämt av med personalen vad kunderna handlar och hittat några riktiga stjärnor inom sociala media.

Nästa år kommer jag använda dessa kanaler för att nå ut till människor som idag inte delar mitt klimatengagemang. En utmaning? Japp!

Här ser du ett första trevande försök.

Vi har även lagt ut en tävling (som efter lite finjusteringar) är tänkt att återkomma årligen:

Hur: Dela bild (eller film) på ditt inköp på FB och checka in på 4verkeri.se (eller tagga oss).

När: Före den 31 mars 2023 

Den 21 maj 2023 presenterar vi vilka som nominerats för årets bild och årets film. (Om du lyfter fram ansvarsfullt fyrverkeri ökar dina möjligheter att nomineras.)

Reservera lördagen den 16 december 2023 då prisutdelning sker.

Det är min förhoppning att fyrverkerinördarna själva ska kunna bidra till ett mer ansvarsfullt fyrverkeri.

Igår träffade jag Susanne Bakken från Nattvandrarna och Stefan Nilsson från Bjuvs kommun för att höra hur Sven Jönssons cykelaffär AB kan bidra till ett mer ansvarsfullt fyrverkeri.

Nattvandrarnas uppfattning var att många 18 åringar köper ut till sina kompisar. Vi kom även in på frågan hur vi ska få föräldrar att inse riskerna med fyrverkeri (både risken att ungdomarna åsamkar sig bestående kroppsskador och risken för att föräldrarna blir skadeståndsskyldiga för barnens skadegörelse).

Dagen innan hade Cresentpyro2346 föreslagit att åldersgränsen för fyrverkeri skulle höja (se kommentarsfältet i ovanstående film). Vi enades om att under 2023 verka för en lagändring.

I Skåne vill många politiker förbjuda fyrverkerier. (Bland annat i Bjuvs kommun.)

Efter att ha vistats ute bland kunderna under årets fyrverkerisäsong och talat med väldigt många är min uppfattning att det är mindre än 1 % av försäljningen som missbrukas. Ska då alla skötsamma kunder bli lidande för att samhället har misslyckats?

Jag tror att följande åtgärder behövs

Höjd åldersgräns för att få hantera fyrverkeri

Detta skulle minska risken för lagning till kompisar som är under 18 år och saknar konsekvenstänkande.

Jullovsaktiviteter

I Landskrona arrangerar Cityidrott fotboll för ungdomar på kvällarna. Daniel Glantz-Persson vid Cityidrott uppger i Helsingsborgs dagblad att en av orsakerna till att man smäller raketer är att ungdomarna inte har så mycket annat att göra på jullovet.

Här skulle jag vilja skapa en VR-park med dinosaurier och virituella fyrverkerier utanför cykelaffären. Den skulle vara gratis under december månad. Samtidigt skulle det finnas stor vuxennärvaro i området.

Informationskampanjer

Både till föräldrar (via tv, tidningar), skolelever (våra säljare skulle kunna utbildas för att åka runt i skolorna och prata om konsekvenserna av okynnesskjutande) och till dem som köper ut (representanter för polis och socialtjänsten i samband med stora försäljningsdagar).

Tävlingen ovan är vårt bidrag i informationskampanjen inför 2023.

Inför nästa år skulle jag gärna vilja se en sammanställning från sjukhusen över skador som orsakats av fyrverkerier tillsammans med en berättelse om hur skadan uppstod.

Hårdare regelverk för missbruk av fyrverkerier

Vad innebär det om man bryter mot ordningsstadgan? Här tror jag att polis och kommun behöver se över regelverket. Går det att införa strängare straff här och lagföra dem som bryter mot det?

Kriminella gäng

Min uppfattning är att de ungdomar som skjuter mot människor med fyrverkerier troligen är de som rekryteras som torpeder av de kriminella gängen. Genom översyn av lagstiftningen kring missbruk av fyrverkerier skulle åtgärder kunna sättas in tidigare för att förhindra att ungdomarna anlitas som torpeder av kriminella gäng.

Läs mer: HVB-guiden

”Fyrverkeri ska vara till glädje och fest, det är inte till för att hitta på djävulskap med”

I går blev Cykelhandlaren intervjuad i Helsingborgs dagblad.

”Generellt råder totalförbud att använda fyrverkerier utan tillstånd, men de flesta kommuner tillåter fyrverkerier timmarna runt tolvslaget på nyårsafton. Trelleborg har dock infört ett förbud för privatpersoner utan tillstånd från polisen. Och samma väg vill styrande politiker i Bjuv gå. 

Det skulle skapa mer problem än det löser befarar Sven Jönsson, som äger Sven Jönsson cykelaffär och 4verkeri.

– Dels kommer det bli import av grejer som man inte har kontroll på, som man riskerar att skjuta av både armar och ben med. Plus att många kommer sitta hemma och tillverka själva, säger han och fortsätter:

– Ska man göra något så är det att ändra åldersgränsen till 20 år i stället för 18 år. Då hade man kunnat komma undan med en del. 

Men även Sven Jönsson är bekymrad över hur raketer missbrukas ute i samhället. 

– Fyrverkeri ska vara till glädje och fest, det är inte till för att hitta på djävulskap med, säger han. 

Vad har du som försäljare för ansvar?

– Vi tar legitimation på så gott som alla. Men vad som händer utanför butiken vet vi inte. Misstänker vi något så säljer vi inte.

Sammanfattning av tio år med 4verkeri

Sedan 2012 har jag hjälpt Cykelhandlaren att utveckla fyrverkeriförsäljningen (med uppehåll 2018-2021). De kontakter jag i år tagit med polis, nattvandrare och sociala myndigheter gör att jag återigen kan gå in och engagera mig i verksamheten.

Historiskt har jag stöttat mina barn i uppbyggnaden av verksamhetens organisation och kommunikations. Jag har även varit med och tagit fram 4verkeris produkter.

Val av produkter

Ultimate Explosive var min favorit när vi var på provskjutning hos Pandafyrverkerier. Deras tårta var betydligt dyrare och såldes i trälåda (vilket jag tyckte var onödigt). Vi ville ha lite större krevader och då fixade de det. Designen är också min idé även om Pandafyrverkerier fixade det.

Tårtan Royal Twin köper 4verkeri från en dansk leverantör. När vi såg den första gången var vi helt saliga.

Rekrytering av genier för att förverkliga visioner

Big One, Le Mafia och Shellbomb är designade av Robin Nicander som jag ”hittade” på FB-kontot och fångade upp. Här tog vi fram en produktserie som skulle vara mer exklusiv än vanliga konsumentprodukter.

Djurserien – en sammanhållen design, lätt att hitta och komma ihåg

Serien med djurtårtor var tänkt som en lågprisserie. Namnförslagen och förpackningarnas design är mina. Vi släppte dessa produkter i anslutning till att jag fick klimatångest och började protestera mot verksamheten internt. Därför lämnade jag under några år 4verkeriverksamheten – men nu känner jag mig taggad igen när vi bildat Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm och vi kan skapa möjligheter för stiftelsen att få intäkter till klimatprojekt genom försäljningen av fyrverkerier.

Minnestårtorna

Det började med att vi utlyste en tävling om att komma på namn på en tårta. Samma år dog Kingston i spädbarnsdöd. Hans föräldrar lämnade namnförslaget ”Kingston stars” och tillsammans diskuterade vi fram den bild de såg framför sig och jag skickade den till Kina.

Efterhand som Katten och Tuppen dog blev det en serie med minnestårtor.