Dinosaurier i Billesholm

*** Här hittar du mer om de skånska dinosaurierna ***

*** Tidsresebyrån ***

Efter att ha sett filmerna från Möllevångstorget 2017 ville jag att Cykelhandlaren skulle sluta sälja fyrverkerier. Resultatet blev en kompromiss där fyrverkeriförsäljningen fortsatte i Billesholm mot löfte om klimatkompensering i lokala projekt.

I september 2018 förvärvade Sven Jönssons cykelaffär AB ett 40 ha stort område som inkluderade dagbrottet Norra Albert. Vad vi då inte visste var att Grzegorz Niedzwiedzki och Martin Qvarnström från Uppsala universitet hade grävt efter dinosaurier i dagbrottet sedan 2015.

Vi upplät området till Mats Karlsson som i samråd med Naturskyddsföreningen började anlägga MTB-banor i området. Tack vare dessa MTB-banor har området utvecklats till en av Skånes fyra viktigaste biotoper för biologisk mångfald.

Sedan 2018 har jag tillsammans med forskarna försökt få skånska aktörer att förstå fyndens potential och förbereda destinationen inför Svt:s dokumentär.

När jag inte fick gehör valde vi att starta Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm. 2022 arrangerade stiftelsen de första majdagarna och oktoberdagarna som du kan läsa om på www.upplevbillesholm.se.

Med stöd av forskarna släpptes nyheten om de skånska dinosaurierna den 12 oktober 2022. För mig var det viktigt att knyta fyndigheterna till Skåne för att skapa förutsättningar för att bygga en destination.

Via Mats Karlsson och Söderåsen MTB kommer du redan till våren kunna hyra cyklar i Billesholm. Förhoppningsvis kommer det även erbjudas guidade turer med dinosaurietema.

Du kan stötta stiftelsens arbete genom att

* prenumerera på nyhetsbrevet

* besöka våra aktivteter

* donationer

Swish 123 585 70 81

BankGiro 5820-7754