Nominerad till ”Årets stjärna 2023”

En av de nominerade i kategorin ”Årets stjärna” 2023 är:

  • Annika Andebark, Stiftelsen Upplev Billesholm. För sin helhjärtade kärlek till naturen, cykling och Billesholm. Och hur du kombinerar dessa för att ge de bästa förutsättningarna för hållbar tillväxt för företag och människor.

”Det är första gången som priset ”Årets stjärna” delas ut. Utmärkelsen går till en person eller aktör som med hjärta och engagemang driver utvecklingen inom besöksnäringen nordvästra Skåne. 

Det ska bli fantastiskt kul att få uppmärksamma de eldsjälar som gör så mycket för att utveckla regionen. Nordvästra Skåne är en region som har otroligt mycket att erbjuda och det har vi till stor del våra entreprenörer inom besöksnäringen att tacka för, säger Fanny Lindblad, destinationsutvecklare inom Familjen Helsingborg som står bakom priset i samarbete med Travel News Market.”

Källa: My Newsdesk

Jag får nypa mig i armen för att ta in att den fina formuleringen handlar om mig. (Vem som vinner priset Årets stjärna får jag veta i efterhand eftersom jag sitter på tåget när priset delas ut.)

Sedan 2018 har jag, främst genom mina kanaler i sociala medier, verkat för hållbara upplevelser. Visionen är att Söderåsen ska bli en internationell cykeldestination. För ett år sedan bildade vi Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm.

Läs gärna programmet för majdagarna 2023. Nedan förklarar jag hur helgernas olika tema hänger samman med cykling.

Resa i tiden (5-6 maj)

Varför resa långt geografiskt när vi kan resa långt i tiden?

Nästan alla platser har en spännande historia. Det enda som begränsar oss är fantasin.

Vi inleder majdagarna med att resa i tiden. Och givetvis börjar vi med de världsunika dinosauriefynden som hittats i Billesholm. Eftersom fyndplatsen nu täckts med vatten blir det genom film, berättelser och besök på Bjuvs gruvmuseum. Allt med cykelns hjälp (visste du att gruvarbetarna cyklade under jorden mellan de olika schakten?

Här kan du läsa mer om DinoHOJ och boka biljetter.

Vi fortsätter resan bakåt i tiden till den vulkaniska Avalonia. Här testar Förlagshuset Siljans måsar nya tekniker för att hitta in i skrivandet.

Här kan du läsa om Avalonia.

Härodlat (13-14 maj)

När du cyklar kan du tanka drivmedel med härodlat mathantverk istället för fossila bränslen.

Andra helgen i maj lyfter vi fram härodlat (dock mer blommor än grönsaker.)

Biologisk mångfald (18-21 maj)

Bilar är utrymmeskrävande. Oftast används asfalt som material på vägar och parkeringar. I takt med befolkningsökning och att fler vill ha bil asfalteras allt större markområden. Om fler cyklade skulle det bli mer utrymme för biologisk mångfald.

För tredje året i rad arrangerar Naturskyddsföreningen Söderåsen en vandring till Fjärilsängen den 21 maj. Fjärilsängen är en del av det område Sven Jönssons cykelaffär AB förvärvade 2018 som ett sätt att lindra min klimatångest. Idag anses det vara en av Skånes fyra viktigaste biotoper för biologisk mångfald.

Sverige runt

I början av juni 2023 planerar vi ge oss iväg på vårt hittills största cykeläventyr. Målet är att vi ska cykla Sverige runt och inte komma tillbaka till Billesholm förrän i augusti. Vi kommer dela med oss av resan genom dagliga uppdateringar på instagram ( andebark_cykelinfluencer). Vem vet, kanske får vi tips om trevliga sträckor som vi kan bjuda in fler att hänga med på.

Följ kontot (eller Jönssons cykelaffär på Facebook) för mer info.

Länkar till våra kanaler i sociala medier om cykling

Instagram (korta inlägg om våra cykelturer)

Facebook (en del av inläggen från Instagram samt youtubefilmer)

Youtube (prenumerera för att inte missa uppdateringar onsdagar 18.30)