Tidsreseguide

Skyltar Norra Albert

Insikten kommer till mig på morgonpromenaden.

Allt finns här.

I trädgården kan jag berätta historien om Avalonia, om det stora utdöendet eller om häxprocesserna. Jag behöver inte resa någonstans. Här på denna plats reser jag med dig i tiden.

Snart kommer Susanne och Hans. Det har varit viktiga personer i mitt liv de senaste månaderna. Tillsammans har vi tagit fram DinoHoj – 201 miljoner år på fyra timmar. Hans drog även i informationsskyltarna vid dagbrottet. Det var fjorton dagars intensivt arbete med texter och kontakter med forskarna (som egentligen inte alls hade tid att göra det här nu).

Jag har förstått att många sliter och drar i dem. Det är min förhoppning att de kan hänvisa andra till de här informationsskyltarna. De senaste åren har jag jobbat med att handplocka ett team som kan tillgängliggöra forskningen för allmänheten.

Simon Kölle har skapat verk om de stora utdöendena (och om allt går som jag vill ställs de ut i Billesholm i oktober). I Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm har vi startat projektet de skånska dinosaurierna.

Nu behövs det tålamod för andra att se vad som skapats.

Det finns ett gigantiskt filmmaterial att bearbeta.

I juni kommer det troligen väljas en ny styrelse i Billesholms Folkets park. Har vi tur inser de potentialen i ett samarbete med Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm. Vem vet, kanske får den gamla biografen bli filmvisningslokal igen?

Men allt det där kan jag lämna åt ödet. Min roll är:

Författare

Synopsis för ytterligare fem böcker ligger och väntar. Målet är att lämna Vrede i Älvdalen till lektör innan vi ger oss av på cykeläventyret.

I författarskapet ingår även föredrag på bibliotek (pandemin förändrade den här situationen, men till hösten är det tredje föredraget inbokat – den här gången blir det i Gävle.)

Att vara guide för Kladdohoj ser jag också som en del av författarskapet. Och vem vet – kanske kommer andra arrangörer boka mig som guide i framtiden.

Destination

I min trädgård har jag byggt en arena för tidsresor. Här kan jag berätta historierna för för bokade grupper. Jag kommer ha möjlighet att testa två olika varianter innan vi ger oss ut på cykeläventyret. Under maj och oktoberdagarna kommer det vara möjligt att boka plats på dessa föredrag för enskilda personer.

Influencer

Här ska jag fokusera mer på tidsresor, att förmedla den enorma kunskap jag erövrat under de senaste åren. Men jag kommer även vara öppen för samarbeten med t ex Kladdohoj, Jönssons cykelaffär, Söderåsen MTB, Familjen Helsingborg. Emellertid ska jag bli bättre på att ta betalt för mina samarbeten genom att gå en kurs för La Linda till hösten.

Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm

Fokus är att skapa en destination som inspirerar till hållbarhet genom att stötta företag och organisationer att utveckla verksamheter i Billesholm.

Genom projektet skånska dinosaurier vill vi göra forskningen tillgänglig för allmänheten. Här kommer inte byggas någon dinosauriepark med plastkopior. Vi bygger destinationen i dialog med forskarna.

Jönssons cykelaffär förvärvade området 2018 för att bidra till den biologiska mångfalden. Då visste vi inte att den förvärvade marken innehöll spår från det stora utdöendet för 201 miljoner år sedan. Idag är området en av Skånes fyra viktigaste biotoper. Samtidigt fortsätter forskningen kring parallellerna mellan det utdöende som hände då och det som sker nu. Gemensamt för utdöendet då och nu är att de orsakades av samma ämnen i atmosfären. Då berodde de på vulkanisk aktivitet, idag är det bilar och industri som släpper ut samma ämnen.

Cykelporten (norr om vägen)

Förutom Billesholmsvägen 95 ingår dagbrottet Norra Albert i Cykelporten. Här har Mats och Katarina Karlsson lagt tusentals timmar på att bygga upp ett cykelparadis. Mats och Katarina har även lagt många timmar på att bygga vägen till informationsplatsen där alla är välkomna. Som medlem i Team Albert MTB är du välkommen att cykla på markerade leder i området. Under maj- och oktoberdagarna öppnas området upp även för icke medlemmar i samband med event. All annan användning av området bokas via Söderåsen MTB.

Jönssons cykelaffär

Försäljning av nya och begagnade cyklar med eller utan el. Fullserviceverkstad. Service till företag och organisationer. Uthyrning av cyklar till TravelShop (dessa renoveras efter återlämnande och säljs. Därav stort utbud.) Specialitet att ta hand om elcyklar. Ofta är det tidsödande att hitta felet, vilket kan bli dyrt för kunden. Istället görs ett inbyte med hög risk för cykelaffären. När felet hittats säljs elcykeln med tre månaders garanti (då vi så klart inte kan garantera att det finns ytterligare fel på cykeln som inte hittats.)

Söderåsen MTB

Försäljning och uthyrning av sportcyklar. Här hittar du det senaste både inom cyklar och tillbehör. Allt fler specialdesignade produkter lär dyka upp. Söderåsen MTB arrangerar dessutom unika kurser, event mm i Norra Albert.

Cykelklubben Team Albert MTB

Ideell förening som har ungdomsträning och Albertinorna. Dessutom arrangeras familjecykling två gånger om året och Alberttimmen (även känd för mörkerkörningen). I juni 2023 arrangerar klubben för första gången tävling sanktionerad av cykelförbundet.

Kladdohoj

Skräddarsyr event för 20 deltagare med lära-smaka-cykla-hänga som grund. Två gånger om året kan du boka plats på eventen.

A Andebark

I Cykelporten har jag tillgång till en film- och föreläsningslokal för 20 personer.

Trädgårdarna (söder om vägen)

Billesholms Folkets park

Sveriges näst äldsta Folkets park som fått förfalla sedan jag lärde känna Cykelhandlaren 2012. I maj blommar rhododendron. Här har Belinda Wigerfelt sin ateljé.

Belinda Wigerfelt

Ekologisk snittblomsodling i säsong. Självplock under maj-oktober. Att arrangera skräddarsydda event har blivit en allt större del av verksamheten. Några gånger om året kan du även boka plats på hennes workshops.

Triasträdgården

I samband med utgrävningarna 2020 tog vi tillvara material från dagbrottet. Här har vi förberett för att i framtiden kunna placera avgjutningar av de fynd som transporterats till Uppsala universitet.

Kryddträdgården

Söder om gården har jag anlagt en trädgård med ätbara perenna växter. I bokserien Eldarna finns växterna som en viktig komponent. Här kan du boka örtvandringar via Liljans häxbod.

Dinosauriestigen

Drömmen är att i framtiden anlägga en handikappanpassad stig med dinosaurieinspirerad konst av skrot. Men innan detta kan bli verklighet behöver det byggas upp en rehabträdgård.

Tidsresebyrån

För min del är jag klar nu. Jag är en tidsreseguide som skriver böcker.

Tre stiftelser är bildade;

Insamlingsstiftelsen Magdala

För dig som vill ha stöd att leva i samklang med Moder Jord. På sikt hoppas jag att det ska bli en Magdalaträdgård i Billesholm.

Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier

Filmfond, Förlag och Förenar

Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm

En destination som inspirerar till hållbarhet