Stiftelsen Upplev Billesholm – en destination som inspirerar till hållbarhet

201 miljoner år på 4 timmar med dinosaurietema

För fem år sedan fick jag ett telefonsamtal som förändrade mitt liv. Ett borttaget födelsemärke visade sig innehålla malignt melanom.

Fram till den 17 maj 2018 hade jag älskat att sola. Nu blev solen min fiende.

Det var sommaren när solen brände gräsmattorna, när träden dog i skogen pga torkan.

Medan jag väntade på besked från magnetröntgen växte en dödsångest fram. Jag ville verkligen leva.

Först i oktober släppte paniken, men då hade min dödsångest övergått till klimatångest.

Sedan dess har jag inlett varje morgon med att peppa mina vita blodkroppar. De är mina indianer som spanar efter inkräktare medan jag är deras hövding. Men för att deras uppdrag ska ha någon betydelse behövde jag visa mig värdig att leva.

Jag lovade att jag skulle göra mitt yttersta för att stoppa klimatkrisen.

Och det har jag gjort.

Varje dag.

Och jag vet att mina handlingar har satt saker i rullning.

Mycket har gått med lätthet – men inte att få med mig människor lokalt.

Första fredagen i maj inleddes majdagarna med DinoHoj. När vi körde turen på lördagen kände jag ren och skär lycka. Det var som en cykelmanifestation när 40 personer cyklade de 17 km. Jag hade inte lyckats övertala någon från media att vara med. Liksom förra året dominerade nyheter kopplade till bilar uppslagen i HD. Jag ser det som en symbol för nordvästra Skåne där bilarna och industrin har blivit ortens DNA. Kanske blir det så i ett område som har närheten till Sveriges största motorvägar.

Det finns ett annat sätt att leva.

Det långsamma.

Sedan oktober 2018 har jag levt mig in i dinosauriernas värld. De långhalsade, långsamma växtätarna som hade den mat de behövde. De ettriga rovdinosaurierna som behövde vara snabba för att jaga ikapp sitt byte.

Vad är det för mening med att vara rovdinosaurie?

Idag är utgrävningsplatsen vattenfylld.

En lucka i tiden har stängts igen.

Den vanligaste frågan på DinoHoj var om man kunde bada i sjön.

När frågan kom andra dagen blev jag som en eldsprutande drake. NEJ!

Får du röra föremålen på ett museum? På Nationalmuseet kommer vakten fram bara du närmar dig en tavla. Här talar vi om en flodbotten där dinosaurierna vandrade för 201 miljoner år sedan, men svensk lagstiftning saknar regelverk för att skydda geologiska fyndigheter.

2018 var problemet hur vi skulle kunna skydda platsen mot dinosauriejägare. Då bildade vi TeamAlbert MTB vars medlemmar har rapporterat om inkräktare så att jag och familjen Karlsson kunnat rycka ut. Nu var hotet ett annat.

När Sven Jönssons cykelaffär AB förvärvade området rensade vi bort mer än två hela traktorvagnar skräp som folk dumpat i området. På våra cykelturer fyller vi ständigt korgarna med pantburkar – två gånger i veckan!

Det är respektlöst mot naturen (ja, jag är av uppfattningen att naturen har en egen rätt och att det behövs en ändrad lagstiftning).

Än en gång fick jag och familjen Karlsson slå våra kloka huvud ihop. Mats löste det galant!

Trail park Triassic

På torsdag är det premiär för Albert Flygare – då berättar Mats Karlsson mer om Trail park Triassic. Det är ett riktigt häftigt endurospår byggt av ek och lärk. Som dinosaurieskelett kommer spåren ringla längs den gamla vägen ned till dinosauriesjön. Du kommer kunna se ”skeletten” från andra delar av banan.

Biljett till Trail park Triassic köps hos Söderåsen MTB som sedan mars har en butik intill Jönssons cykelaffär (Billesholmsvägen 95).

Vad är priset för frisk luft, rent vatten och tystnad?

Den frågan har jag ställt mig många gånger när fågelsången dränkts av ljudet från motorcyklar. När veteranbilarna från bilträffen i Folkets park kämpat sig uppför Söderåsen så att avgaserna ligger som tunga moln i deras väg.

Rent vatten handlar inte bara om att kunna dricka det utan även att det ska vara vatten fritt från skräp.

Vi har skapat en sådan plats vid dinosauriesjön och vi värnar den platsen. Genom att ta betalt för just det här kommer vi få fram en prislapp. Vi kan kalla det en marknadsundersökning som kan bli underlag för samtalen med hotellkedjor.

Familjen Karlsson och Team Albert MTB har gjort det gamla dagbrottet till ett cykelparadis. I sommar arrangeras de första ”riktiga” tävlingarna här.

Jönssons cykelaffär levererar sedan några år hyrcyklar till Travelshop – med de nya cykellederna Skåne, som invigs i juni, behöver det inte ta så lång tid innan vi attraherar internationella besökare.

Här vill jag ha ett SPA som inspirerar till hållbarhet med en meny som har vildvuxet och egenodlat som bas.

Nästa steg

På fredag och lördag träffar du mig vid filmlokalen kl 13 där jag visar filmen om dinosaurierna och svarar på frågor. Samtidigt kan du provsmaka ekologisk vinäger från Eslöv.

Majdagarna avslutas den 21 maj 2023 med den biologiska mångfaldens dag.

*** Du hittar hela programmet här ***

Den 3 juni träffar du mig i Röstånga i samband med invigningen av cykellederna Skåne. Därefter drar vi iväg på det stora cykeläventyret.

Att vistas på vägarna med cykel under två månader innebär en stor fara i Sverige idag.

Vi är medvetna om den faran och kommer ha förberett allt för det fall att vi inte kommer hem levande igen.

Programmet för oktoberdagarna är i stort sett klart.

OM vi får ha hälsan kommer jag presentera visionen för Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm . Prenumerera på nyhetsbrevet för Upplev Billesholm så kommer inbjudan där.

*** Här hittar du länk till nyhetsbrevet ***

De här åren har lärt mig att om vi ska bygga en destination måste vi tänka kommersiellt. Det är inte många som är beredda att donera eller arbeta ideellt. Efter fyra års kämpade och hopplösheten jag kände när Putin omintetgjorde den sista möjligheten att stoppa klimatkrisen fick mig att rasa igen. Hopplösheten och självmordstankarna var min skugga sommaren 2022.

Sedan läste jag om den kinesiska rörelsen #tangping

Det är så jag ser på livet. Mitt mantra är nu #baravaralycklig och jag ser mig som en långhalsad dinosaurie.

Jag har inte tagit ut en enda krona i arvode för allt arbete jag lagt ner de senaste fem åren. Snarare har jag offrat allt, pengar, hälsa och relationer. Som en rovdinosaurie har jag jagat när allt jag behövde fanns här utan att jag behövde kämpa.

Det är min förhoppning att vi ska samla fler långhalsade dinosaurier som kan göra saker tillsammans utan att roffa åt sig. Genom livet har jag tyvärr träffat alltför många rovdinosaurier som äter upp mig genom att ta min energi (eller så är det jag som ger utan att jag ser till att få något tillbaka.)

Så känner du att du tillhör arten långhalsade och vill vara med och utveckla en unik plats – missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet i Upplev Billesholm.

Läs mer

Du kan följa vårt cykeläventyr på instagram och FB

*** Instagram: andebark_cykelinfluencer ***

*** FB: Jönssons cykelaffär ***

Vill du köpa mina böcker hittar du dem på följande platser

*** Dalarna design ***

*** Henrik Melins antikvariat, Norra Vram ***

*** Rockdale, Porfyrmuseet i Älvdalen ***

*** Håkans historiska vandringar ***

*** Ystads bokhandel ***

*** Österlen häxan, Hammenhög ***

*** Liljans häxbod, Billesholm ***

Lyssna

I kalendern kan du se mina kommande framträdanden.

Här hittar du länkar till poddar där jag medverkat.

Boka

Genom mitt intresse för historia kan jag ta dig med till olika epoker i historien. Här hittar du mer.

Du kan även träffa mig som berättare på KladdoHojs cykelevent.