Upplev Billesholm – en destination som inspirerar till hållbarhet

Idag gör jag majdagarnas sista filmvisning kl 13.00-13.30. Därefter ska jag lyssna på Billesholms musikkårs konsert i Billesholms folkets park.

Billesholms folkets park är en pärla – Sveriges näst äldsta Folkets park. Här är renoveringarna få. Ärligt talat har parken fått stå och förfalla i mer än 10 år nu, men förhoppningsvis väljs en ny styrelse vid nästa årsmöte. Tyvärr kan förfallet redan ha gått för långt.

När jag började bygga destinationen Upplev Billesholm var det för att jag såg parkens potential som en plats för många små verksamheter, caféer, restauranger, butiker (som Belinda Wigerfelts ateljé).

Mer än fem år har jag ägnat åt detta projekt. För ett år sedan blev det för mycket med alla motgångar och jag lovade mig att lägga av. Men sedan tog jag nya tag – och det är jag glad för. Nu är grundstenarna lagda till destinationen. Men mer om det i ett separat inlägg som blir mer faktabetonad.

När jag flödesskrev i morse blev allt så klart (kanske har det varit det tidigare också – bara att jag inte sett det.)

Cykelporten till Söderåsen

Norr om vägen ligger Cykelporten till Söderåsen. Här erbjuder vi tre sorters cykling.

Upplevelsecykling

Det är ett begrepp som jag och Cykelhandlaren uppfann för att beskriva vårt sätt att cykla. Det är en njutning med fokus på upplevelser. Där blir både maten och boende viktiga komponenter. Eftersom jag är intresserad av historia blir informationsskyltar och besöksmål en viktig del.

Lördagen den 3 juni 2023 invigs tre nya cykelleder i Skåne (här kan du läsa mer). Du kan följa mig via instagram under invigningsdagen då jag kommer cykla från Billesholm till Röstånga där jag kommer berätta om upplevelsecykling.

Sova

Här vill vi ha häftiga upplevelser. Det medelmåttiga går bort. Istället letar vi det billigaste boendet (ja, det kan vara riktigt sunkigt – men då minns man det) – eller snuskigt dyrt. (Det måste så klart inte vara snuskigt dyrt – men det ska vara en unik upplevelse.)

Utifrån dessa kriterier har jag tillsammans med Mats Karlsson skapat vårt dinosauriespa. Här bor du i hängmattor intill dinosauriesjön där du kan bada på samma flodbädd som dinosaurierna vandrade på. Du bokar boendet via Söderåsen MTB för ett dygn eller mer. (Intäkterna går till Team Albert MTB för skötsel och utveckling av området.)

Första sändningen är från Dinosauriesjön omkring kl 9.

Uppleva

Tycho Brahe var en världskändis på 1500-talet. Han föddes på Knutstorps borg. Cykelleden Skåne nr 102 passerar vid Knutstorpsborg. Idag finns här en inredningsbutik.

Omkring kl 10 beräknar jag sända live från Knutstorpsborg.

Föredrag

Det är osäkert om du kommer kunna se föredraget live, men jag kommer göra en livesändning från Röstånga innan jag cyklar tillbaka till Billesholm.

Kanske ses vi i Röstånga irl? Exakt när jag kommer fram beror lite på om jag får sällskap på någon del av sträckan. Planen är att cykla elcykel – så om du vill hänga på längs vägen är det bra om du också har elcykel.

Söderåsen- Svalöv, Klippan, Åstorp och Bjuvs kommun

Plats: Röstånga Turistinformation kl. 11:00-14:00

Aktivitet:

  • Annika Andebark cykelinfluenser deltar med filmvisning och föreläsning.
  • Föreningar, utställare och kommunrepresentanter finns på plats.
  • Tipspromenad och fika till försäljning.
  • Information om cykelleden och cykeltips med mera.

Äta

Medan bilister tankar fossilt bränsle behöver cyklister tanka med kalorier. På vägen från Röstånga gör jag en fikapaus i Mormors bod – Skånes högst belägna kaffestuga. Här beräknar jag vara omkring kl 15 för ytterligare en livesändning.

Transportcykling

En bra cykel som fungerar är en förutsättning för Upplevelsecyklingen. I Billesholm är det Jönssons cykelaffär som ansvarar för de bitarna. Här hittar du Sveriges största sortiment av standardcyklar (både nya och begagnade med eller utan el).

Krånglande elcyklar har blivit en stor del av verksamheten. Tyvärr glömmer många bort vikten av att kunna reparera och serva sin cykel. Varje cykel har unika komponenter, det innebär att cykelhandlaren i regel bara kan laga de cyklar som sålts i den egna butiken.

På en elcykel är det så mycket mer som kan krångla. Därför felsökningen ett stort riskprojekt som kunden sällan är beredd att betala för.

Jönssons cykelaffär byter in begagnade elcyklar. Har de tur kan de få igång dem, annars används cyklarna för att ta reservdelar av. Som kund köper du den begagnade elcykeln med tre månaders garanti, men det händer även att begagnade cyklar säljs med en överenskommelse om att Jönssons cykelaffär köper tillbaka dem inom en viss tid. Superbra för dig som vill ha tillgång till en elcykel under sommaren.

Sportcyklar

När det gäller senaste tekniken och de fräckaste cykelprylarna hittar du det hos Söderåsen MTB som är inriktade på sportcyklar. Förutom att köpa exklusiva cyklar kan du även hyra cyklar eller boka cykelupplevelser här. Söderåsen MTB har ett härligt cykelhäng där du kan köpa kaffe efter cykelturen eller kolla cykeltävlingar från soffan.

De samarbetar även med TravelShop för utlämning av standardcyklar i Billesholm. (TravelShop besöker Billesholm regelbundet då de långtidshyr cyklar från Jönssons cykelaffär).

Trädgårdarna

Söder om vägen har Belinda Wigerfelt sin snittblomsodling. Här bygger jag även upp trädgårdar som blir som teaterscener för mina föredrag. När vi är på resande fot kan du boka skräddarsydda event om örtvandring via Liljans häxbod eller dinosaurierna i Triasträdgården via Söderåsen MTB.

Besök Billesholm

Nu behöver destinationen tid att växa i sin egen takt. Sedan sommaren 2020 har jag jobbat mot klockan eftersom vi inte visste när dokumentären om de spektakulära dinosauriefynden skulle sändas. Först när dinosauriefynden offentliggjorts kunde vi lägga grunden för destinationen.

Förhoppningsvis är det fler som i framtiden inser värdet av det vi har byggt upp. Den 11 juni tar jag och Cykelhandlaren välbehövlig semester. Du kommer kunna följa oss på FB (Jönssons cykelaffär) och Instagram (andebark_cykelinfluencer). I nästa inlägg kommer jag berätta var du hittar mer information om du vill Uppleva Billesholm. Förhoppningsvis ska det underlaget kunna användas av boenden som vill tipsa sina gäster om att besöka Billesholm.