Cykelns dag den 3 juni

Här kan du se inslaget från invigningen i Sydnytt

Cykelns dag den 3 juni

2018 instiftade FN World Bicycle Day den 3 juni. I Sverige verkar Svensk Cykling för en samordning av aktiviteter som uppmärksammar cykelns möjligheter den här dagen. 

Program för Cykelns dag

Där hittar du även fototävlingar och information om hur vi kan hjälpas åt att sätta nytt världsrekord genom att cykla på lördag.

Invigning av Cykelleden Skåne 

Region Skåne uppmärksammar i år Cykelns dag genom att inviga tre nya cykelleder som går under namnet Cykelleden Skåne. 

Invigningsprogram

Sedan tidigare har Skåne tre nationella cykelleder som går längs kusten; 

Kattegattleden mellan Göteborg och Helsingborg (390 km)

Sydkustleden mellan Helsingborg och Simrishamn (260 km)

Sydostleden mellan Simrishamn och Växjö (274 km)

Sydkustleden och Sydostleden har gemensam hemsida

Sedan Kattegattleden invigdes 2018 har vi sett antalet cyklister ökat längs lederna. Travelshop är ett av de företag som erbjuder One-way-biking, dvs du behöver inte cykla tillbaka för att lämna cykeln. Istället för att behöva cykla tillbaka kan du ta tåget. 

Travelshop

De tre nya cykellederna binder samman Skånes inland med de nationella lederna; 

101 mellan Kristianstad och Ängelholm (från kust till kust) 176 km

102 mellan Ystad och Båstad (den diagonala sprickzonen) 251 km

103 mellan Lomma och Kristianstad 143 km

En spännande geologisk historia

Sedan 2012 har jag utforskat den diagonala sprickzonen på cykel. 

Här finns en spännande historia som få känner till. 

Under Ordovicium (för mer än 400 miljoner år sedan) kolliderade urberget Baltica med den vulkaniska kontinenten Avalonia där Söderåsen idag ligger. Den hårdare Baltica knäcktes så att lava sipprade ut från jordens inre. Än idag syns resterna från urtidens vulkaner i området runt Röstånga. Den tydligaste av dem är Jällabjär, men det finns många fler. 

Film från Jällabjär: https://www.youtube.com/watch?v=00LQN_iqi5c

Trots sitt namn är Söderåsen inte en ås, utan en horst. Det innebär att det är jordskorpan som förskjutits, något du kan se intill Höjehall och på Kullaberg. Idag hittar du tre nationalparker i området: Söderåsens nationalpark, Kullaberg och Stenshuvud. 

När jättekontinenten Pangea började dela på sig under Trias höll Skåne på att delas diagonalt. Det uppstod en försvagningszon som du fortfarande kan se i form av Ringsjöarna. När kontinentalplattorna fortsatte röra sig kom området att tryckas samman och dras ut som ett dragspel. Vid Snuvestuan ser du tydligt hur horsten rest sig ur jordens inre.

Dinosaurier i Skåne

Kontinenterna rör sig i samma hastighet som dina naglar växer. För 201 miljoner år befann sig dagens Skåne närmare ekvatorn. Diagonalt över Skåne (ungefär där led 102 går) reste sig ett flera tusen meter högt berg. Syd väst om berget var det fuktigt eftersom molnen inte orkade lyfta över berget (dagens Söderåsen). Istället tömde de regnet över ett växtrikt delta. Här betade långhalsade dinosaurier från de höga ormbunksträden. Det fanns så gott om mat för alla att även de små rovdinosaurierna kunde växa sig allt större. Det största fotspåret som hittats är omkring en halv meter långt. Det hittades av forskare från Uppsala universitet. Just nu pågår forskningen om de tre nya dinosauriearter som hittats i Billesholm. Arbetsnamnet är Skånesaurus 1-3. 

De skånska dinosaurierna

DinoHoj – 201 miljoner år på 4 timmar

Cykelporten till Söderåsen

2018 fick jag klimatångest och övertalade min livskamrat att förvärva ett 40 ha stort område som innehöll ett nerlagt dagbrott. Då visste vi inte att forskarna från Uppsala universitet hade hittat 201 miljoner år gamla dinosauriespår här redan 2015. 

I Billesholm har forskare från Uppsala universitet och Naturhistoriska riksmuseet kunnat kartlägga ett helt ekosystem från triastidens sista timmar. 

Då berodde utdöendet på att den biologiska mångfalden påverkades av de ämnen som släpptes ut i atmosfären av vulkanerna. Idag släpps samma ämnen ut av transportsektorn och industrier. 

Vi har mycket att lära av utdöendet i Billesholm. 

2022 bildades Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm för att stötta uppbyggnaden av en destination som inspirerar till hållbarhet. 

Till Billesholm kan du ta dig med direkttåg från Malmö. Kommer du norrifrån byter du tåg i Helsingborg respektive Hässleholm och tar dig till Bjuv. Därifrån går det buss som stannar några hundra meter från Cykelporten (Snödroppsgatan).

Kommer du med cykel ligger Billesholm mitt emellan Sverigeleden (Mörshög), Cykelleden Skåne 101 (Åstorp) och Cykelleden 102 (Stenestad). 

I Cykelporten hittar du flera företag som samverkar kring cykelupplevelser. 

Stiftelsen Upplev Billesholm

Jönssons cykelaffär

Söderåsen MTB

KladdoHoj

En destination som inspirerar till hållbarhet

Destinationen är under uppbyggnad. Bland annat anläggs det två trädgårdar. Belinda Wigerfelt odlar ekologiska snittblommor i säsong och erbjuder även workshops i blomsterbindning. Triasträdgården är tänkt att utökas med avgjutningar av de dinosauriespår som hittats i dagbrottet. I framtiden hoppas vi även kunna skapa en skulpturpark inspirerad av dinosauriefynden. 

De långsamma upplevelserna

När vi är ute och cyklar ser vi lederna som en motorväg mellan olika upplevelser. Vi stannar gärna en längre tid i ett område och utforskar det sakta utan planer eller tidspress. 

Längs nr 102 har jag fyra favorittips för långsamt utforskande.

Ystad – Österlen

Cykeltips: Från Önneköp är det 12,5 km till Christinehovs slott och en mer spännande cykling än via Sjöbo.

Fika: Våfflor på café Bäckahästen i Ystad som ligger där apotekarens trädgård låg på medeltiden. 

Äta: Grändens mat – fräscht med uteservering i en av Ystads äldsta köpmansgårdar

Göra: Rosariet vid Gråbrödraklostret i Ystad (och så klart stranden med vit sand)

Sova: Hotell Fritiden med utsikt över hamnen och Ystad. Här spelades de engelska Wallanderfilmerna in, men innan dess var det ett inomhusbad som byggdes i samband med utställningen Fritiden (1936). Därav hotellets namn. 

Cykelporten till Söderåsen

Cykeltips: Från Konga kan du välja vägen via Åkarpsmölla som är trevligare en cykelleden.

Fika: Mormors bod i Stenestad ligger intill Skånes högst belägna kyrka. Här möttes tre pilgrimsleder. Kanske fanns här en gång en hednisk kultplats. Karin serverar hembakade kakor eller mackor. Hög mysfaktor. 

Äta: Fram till 1932 fanns det gott om stenkolsgruvor i Bjuvs och Åstorps kommuner. Efter några års uppehåll återupptogs gruvdriften 1942 i Schakt Malmros. Idag förvarar Söderåsens golfklubb gräsklipparna i de gamla gruvbyggnaderna. Här finns en restaurang där kocken kallas Dino. I sommar ser vi fram emot att utforska Dinos familjemenyer. 

Bilder från Schakt Malmros http://www.tilltradeforbjudet.se/page60/page60.html

Göra: Ett besök i Belinda Wigerfelts snittblomsodling som huserar i Sveriges näst äldsta Folkets park. Här kan du köpa italiensk glass från da Aldo tillverkad någon kilometer från Billesholm. I parken finns gott om bord och bänkar om du har matsäck med dig. Det finns en ICA butik på cykelavstånd från Folkets park. 

Sova: Varför inte boka sviten vid Dinosauriesjön? Du sover i hängmattor och kan ta ett morgondopp på samma flodbädd som dinosaurierna en gång vandrade. (Forskarna gjorde avgjutningar av spåren så under vattenytan finns urtiden bevarad för evigt. Bokas via Söderåsen MTB. 

Bjäre

Cykeltips: Cykla grusvägen norr om Västersjön

Film: https://studio.youtube.com/video/VnFUe3C_OL8/edit

Skånes bästa cykling hittar du mellan Båstad och Klitterhus (Skälderviken). Ta dig tid att lämna Kattegattleden för att upptäcka Bjäres pärlor. Här vimlar det av sommaröppna butiker och caféer. 

Fika: Bäckadalens handelsträdgård. Genuint med mysiga växthus att ströva runt i. 

Äta: Restaurangen vid Hovs hallar med utsikt över havet. 

Göra: Utforska Hallandsåsen som avslutas med Hovs hallar. Hallandsåsen är några hundra miljoner år yngre än Söderåsen. Här hittar du många fina naturområden. Hovs hallar är ett av dem. 

Sova: Torekov SPA, småskaligt där man tar tillvara solnedgången. Hit cyklar vi helst i februari.