Cykelns dag – World Bicycle Day

201 miljoner år på 4 timmar med dinosaurietema

Visste du att det fanns en internationell cykeldag?

För mig kom det som en total överraskning när jag av en slump fick upp Cykelns dag i instagramflödet.

Resolutionen om en världscykeldag antogs av FN den 12 april 2018. Tänk att det gått mig helt förbi!!!

Så här skriver FN på nätet:

Why celebrate the bicycle?

Regular physical activity of moderate intensity – such as walking, cycling, or doing sports – has significant benefits for health. At all ages, the benefits of being physically active outweigh potential harm, for example through accidents. Some physical activity is better than none. By becoming more active throughout the day in relatively simple ways, people can quite easily achieve the recommended activity levels.

According to the World Health Organization (WHO), safe infrastructure for walking and cycling is also a pathway for achieving greater health equity. For the poorest urban sector, who often cannot afford private vehicles, walking and cycling can provide a form of transport while reducing the risk of heart disease, stroke, certain cancers, diabetes, and even death. Accordingly, improved active transport is not only healthy; it is also equitable and cost-effective.

Meeting the needs of people who walk and cycle continues to be a critical part of the mobility solution for helping cities de-couple population growth from increased emissions, and to improve air quality and road safety. The COVID-19 pandemic has also led many cities to rethink their transport systems.

Cykelns dag i Sverige

I Sverige samordnas aktiviteterna av Svensk Cykling. Så här skriver de om Cykelns dag på nätet:

Ge glädjen mer tid

Att få vara frisk och att få andas frisk luft är en stor källa till glädje. Kanske är det därför vi är så många som känner glädje när vi cyklar i vår egen takt mot våra egna mål. För varje tramptag vi tar, om det så är på väg till jobbet, runt MTB-slingan eller under ett äventyr med barnen, stärker vi vår egen hälsa och bidrar till att luften blir bättre för oss själva och andra. Det gör att cyklingen skapar glädje. Det är till och med så att det går att räkna ut hur mycket som vi alla i samhället vinner ekonomiskt på varje cyklad meter.

Om du har ett arrangemang den 3 juni kan du anmäla det till Svensk Cykling så kommer det med i programmet som du hittar här.

Fram till den 3 juni kan du hjälpa till att sprida information om Cykelns dag och samtidigt ha möjligheten att vinna en cykel. Lär mer om fototävlingen här.

Den 3 juni håller vi tummarna för att så många som möjligt tar cykeln. Vi kan mäta hur mycket vi cyklar tillsammans genom att rapportera in cyklade minuter till Svensk Cykling. Vem vet – kanske slår vi nytt svenskt rekord?

474 017 minuter. Det är världsrekordet i insamlad cykeltid under en dag. Rekordet sattes på Cykelns dag 2021. Tillsammans hoppas vi på att i år kunna slå det rekordet!

Cykelns dag i Skåne

I Skåne invigs tre nya cykelleder den 3 juni 2023. Du kan läsa mer om lederna här. Mitt fokus är Cykelled 102 som går mellan Båstad och Ystad. Vi har cyklat hela leden för den är dragen längs diagonalen som delar Skåne från Kullen/Bjäre via Söderåsen, Ringsjöarna och ner till Stenshuvud. Området har en spännande geologisk historia som lett till den magiskt vackra naturen.

Program den 3 juni i Skåne

Du hittar invigningsprogrammet för de tre nya cykellederna här.

Mitt bidrag till programmet är följande:

9.00 Live från Dinosauriesjön och dokumentation av första tävlingsstarten i Albertina Race.

10.00 Live från Knutstorpsborg

12.00 Föredrag om Upplevelsecykling, turistinformationen i Röstånga

15.00 Live från Mormors bod och därefter samtal om Upplevelsecykling

Tanken är att vi gemensamt ska ta oss via Cykelleden Skåne från Stenestad till Röstånga. Cykla i din egen takt med vetskapen om att du inte är ensam. Premiären av Dinohoj gav mersmak. Känslan av att vara del av en stor cykelgemenskap. Fast den här gången har du inte någon cykelguide – vi följer bara skyltarna. Och så klart rapporterar vi in vår cykeltid till Svensk Cykling.

I Cykelporten Billesholm finns cykelmekaniker redo med hyrcyklar om du skulle få problem på vägen. (Ring 042-72035 så kommer ni överens om pris utifrån var du befinner dig och vad du behöver hjälp med.) De kör ut och byter din cykel så att du tryggt kan cykla vidare till eller från Röstånga.

Tävling

Dela din cykelglädje och vinn en valfri cykelhjälm från Jönssons cykelaffär

Cykelns dag 3 juni är en dag för säker cykelglädje! Det vill vi fira genom en bildtävlingdär vi delar med oss av våra bästa cykeltips i Skåne.

Hur tävlar jag?

  1. Ge dig ut på en cykeltur och glöm inte hjälm och kamera (eller delta med en sparad bild).
  2. Dela en bild på Instagram som du tycker sprider säker cykelglädje (dvs med cykelhjälm).
    Använd #säkercykelglädje och tagga @andebark_cykelinfluencer i bilden.*
  3. Följ @andebark_cykelinfluencer på Instagram och låt dig dras med i andras cykelglädje! 

Sista dagen för att delta i tävlingen är den 3 juni då vi presenterar de 10 finalisterna efter kl 17. Samtliga finalister vinner guidning till Dinosauriesjön lördagen den 10 juni kl 10 för två personer. Pristagarna meddelas via instagram. Den 10 juni avgör lotten vem som får välja först från prisbordet. (Dvs du behöver vara närvarande fysiskt eller via ombud den 10 juni i Billesholm.)

Du kan delta med samma bild i båda tävlingarna.
 
* Genom att delta i tävlingen godkänner du att bilden kan återpubliceras i andebarks, Jönssons cykelaffärs, Söderåsen MTB:s, Team Albert MTB:s, Svensk Cyklings och Cykelfrämjandets kanaler tillsammans med ditt namn och/eller namnet på ditt Instagram-konto.

Sponsorer

Vi tar gärna emot bidrag till prisbordet. Prisbordet används vid flera evenemang (som t ex DinoHoj) vilket ger ditt företag möjlighet att profilera dig i cykelsammanhang. Kontakta Annika Andebark, 070-6632180, för mer information.


6.20 in i den här filmen fikar vi i Mormors bod

Digitalt program via Instagram Live

Dessutom håller vi på att ta fram ett digitalt program för instagram så att du kan vara med i gemenskapen var du än befinner dig.

9.00 Live från Dinosauriesjön med andebark_cykelinfluencer

10.00 Live från Kristianstad med cykelleden_skane

15.00 Intervju med Andebark som från Mormors bod i Stenestad med cykelleden_skane

17.00 Presentation av vinnarna i fototävlingen från Cykelporten till Söderåsen med andebark_cykelinfluencer