Lokal förankring i Leaderprojekt

I går besökte Mats Karlsson och jag Leaderkontoret i Ljungbyhed. Verksamhetsledaren betonade att det viktigaste med Leaderprojekt är att de är lokalt förankrade.

Jag blev nästan full i skratt när jag insåg att de skånska dinosauriedagarna inte kunde komma mer rätt i tiden. Morgonen har jag ägnat åt att leta efter samverkanspartners på Kullen och vid Ringsjön.

Cykeldagen 2015

I september 2015 arrangerade vi den första Cykeldagen i Billesholm. Det var mitt initiativ och jag bjöd in Naturskyddsföreningen, Cykelfrämjandet och Friluftsfrämjandet. Det var så jag lärde känna Johnny Nilsson och Kurt Månsson. Sedan dess har vi samarbetat för att lägga grunden för en destination som inspirerar till hållbarhet. Efterhand som projektet växt har fler personer kommit till.

2018 Söderåsdagen

2018 tog jag initiativ till Söderåsdagen. Där kom jag i kontakt med Alexandra Kronholm och Lars Tydinger. Mats och Katarina Karlsson hade jag träffat när de grillade korv på cykeldagarna. 2019 träffade jag Mats i cykelaffären och frågade om han var intresserad av att köra MTB i Norra Albert på Söderåsdagen. Han nappade, byggde bana och startade så småningom TeamAlbertMTB. Många timmar har vi ägnat åt att skapa strukturerna som även ska fungera juridiskt.

2020 Tidsresebyrån

Sommaren 2020 ägde de stora utgrävningarna rum i Norra Albert. Vi forslade upp material och la grunden för trädgården. I leran kunde jag beundra 201 miljoner år gamla växter. Forskarna berättade om filminspelningarna och sa att den filmen skulle man kunna visa i Folkets Park.

Bengt Fellbe presenterade mig för Belinda Wigerfelt och Patricio Silva. De gillade mina visioner kring dinosaurier och Patricio erbjöd sig hjälpa till med Söderåsdagen. Det var så han lärde känna Alexandra Kronholm. Redan då ställde jag frågan ”varför resa långt geografiskt när vi kan resa långt i tiden.” Frågeställningen ledde fram till Tidsresebyrån.

Parallellt arbetade jag för att starta en Insamlingsstiftelse som för evig tid skulle kunna förvalta de världsunika dinosauriefynden.

2022 fynden från Billesholm skriver om vår historia

I mars 2022 blev motgångarna övermäktiga. Länge försökte jag hålla god min, fastän jag egentligen visste att jag passerat gränsen. Liksom tidigare bränner jag då veken i båda ändar. När gränsen är passerad blir arbete och engagemang en drog. Den 6 juni rasade allt, självmordstankarna var tillbaka. Cykelhandlaren tvingade mig att avboka allt. Samtidigt kunde jag inte se att sju års arbete skulle vara helt bortkastat. Jag tog nya tag och lyckades genomdriva offentliggörandet av de skånska dinosauriefynden i Billesholm. Utan denna sista ansträngning hade dinosauriefynden blivit en Uppsala nyhet och inte haft någon koppling till destinationsutveckling i Skåne.

Här kan du läsa mer om de skånska dinosaurierna.

Några dagar innan fynden offentliggjordes invigdes Cykelporten till Billesholm. Självklara gäster på denna invigning var Suzanne Gadd och Hans Klaive (som jag skrivit om här).

2023 Bokningsbara event

Suzanne Gadd är cykeldestinationsutvecklaren som bidragit till att Kattegattleden vunnit internationella utmärkelser. Hennes lägesanalys av Söderåsen var klockren. Än en gång försökte vi få offentliga aktörer att agera, men utan resultat. Istället gick Suzanne och Hans in ideellt för att visa vad som är möjligt att göra på Söderåsen. Pilotturen av DinoHoj blev en publikframgång, tänkta 20 platser blev i slutändan 60.

När jag reflekterar förvånas jag över min envishet. Ovanstående är bara korta fragment om hur de personer som finns i mina tankar för framtida projekt kommit in i mitt liv. Här står inget om alla besvikelser, alla motgångar, allt skitsnack, all girighet, allt motstånd jag tagit mig igenom för att komma dit vi är idag.

Dagens tacksamhetstankar går till Ann-Charlotte Thörnblad som fick mig att känna att inget av det jag gjort varit förgäves. När jag startade Cykeldagen 2015 lades grunden till en lokal förankring för framtida cykelprojekt.

Men nu behöver jag ta ett steg tillbaka. Jag behöver få sätta mig i baksätet istället för att lägga rälsen. Istället för att driva på kommer jag skriva ner mina idéer i ett drive-dokument och hoppas att det finns drivkrafter som är beredda att ta över.

Själv vill jag bli en tidsreseguide. Lördagen den 14 oktober finns det möjlighet att hänga med utan kostnad – men Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm behöver all hjälp den kan få för att finansiera avgjutningar av de fynd som idag finns på Uppsala universitet. Så det är min förhoppning att deltagarna efter genomförd tur donerar valfritt belopp till stiftelsen.

Klockan 12-14 finns jag vid cykelporten och hoppas träffa andra som vill vara med och utveckla hållbara projekt i Skåne. Tillsammans kan vi skapa de nätverk som behövs för förändring.

Här hittar du programmet för den 14 oktober.