Kålle, Plattan och Elvis

Hösten 2018 träffade jag för första gången Grzegorz Niedzwiedzki och Martin Qvarnström. Det de berättade tog flera år att förstå.

De hade hittat världsunika dinosauriefynd i det dagbrott Cykelaffären förvärvat några månader tidigare. Kanske hade de t o m ”the missing link” mellan de dinosaurier som före och efter det stora utdöendet mellan Trias och Jura.

Vi hade avlagt tysthetslöfte innan de berättade om fynden. När jag äntligen fick avslöja upptäckten den 12 oktober 2022 var jag sprickfärdig av stolthet.

Någonstans trodde jag att bara vi avslöjade hemligheten så skulle allt ordna sig. Forskarna skulle få pengar att fortsätta utgrävningarna. Företag skulle stå på kö för att samverka med oss och bygga den där destinationen som inspirerar till hållbarhet.

Inget av detta hände.

Ännu en gång avslogs Grzegorz ansökningar om forskningsanslag.

Kanske är det så att omvärlden också behöver flera år innan de kan förstå de spektakulära fynd som hittats i Billesholm.

Därför bestämde jag mig för att gå en annan väg.

Jag övertalade Cykelhandlaren att få göra tre dinosaurietårtor i någon form av licensiering av varumärke så att stiftelsen skulle kunna få intäkter för all framtid.

Med denna målbild skapade jag arketyperna Kålle, Plattan och Elvis.

Fast att de var arketyper visste jag inte då.

Det kom jag på i onsdags när jag körde ner till Ystad.

Dagen innan hade jag publicerat en film om dinosaurietårtorna. Materialet hade jag jobbat med från och till sedan jag gjorde de första inspelningarna sommaren 2020.

Där i bilen dök plötsligt en berättelse upp om Kålle, Plattan och Elvis.

En berättelse som växte under bilfärden och som jag behöver hjälp med för att utveckla. Mer än så avslöjar jag inte.

Filmen hittar du här

Dinosaurietårtorna finns till försäljning hos 4verkeri i Billesholm.

För varje fyrverkeritårta som säljs doneras mellan 50-100 kronor till färdigställandet av Triasträdgården.

Den 4 maj 2024 öppnar vi trädgården för besökare i samband med evenemanget Drakar, häxor, myter och legender som du kan läsa om här.