Ansvarsfullt fyrverkeri

På lördag är det fyrverkeripremiär i Billesholm och jag ställer mig frågan vad jag gjort för att bidra till ansvarsfullt fyrverkeri?

(Här kan du läsa mina tankar från 2022.)

*** Här hittar du programmet för den 16 december 2023 ***

(H)jul-lov

Sedan slutet av oktober har jag aktivt försökt sätta samman ett program för att ändra fokus från bomber till fest.

Följande har uppnåtts:

Ljusslingor på gården

Jönssons cykelaffär har finansierat och Mats Karlsson har satt upp ljusslingor på hela gården. Min vision är att gården ska bli en plats för umgänge under (H)jul-lovet.

Vad jag inte lyckats med är att få en bastu på plats. Men det är på gång … Kanske någon som läser detta kan hitta ett samarbete med kommunen så att bastu och omklädningsrum skulle kunna vara öppna någon dag under jullovet.

Korvgrillning

Lördagen den 16 december finns Johnny Nilsson på plats och grillar korv. Alla som handlar i Jönssons cykelaffär/4verkeri får korvbiljett.

MEN för att det ska bli ett återkommande evenemang behöver fler stötta aktiviteten genom att komma hit och köpa korv.

Hugg din egen gran

Genom ett samarbete mellan Mats Karlsson och Lars Jönsson kan du komma till Cykelporten och hugga din egen gran i år.

Cyklande (H)jul-marknad

Om du upplever julen på cykel får du extraerbjudanden och fri frakt i webb-butiken hos Rönnehill och Knutstorp.

Den hemliga koden är: skumtomte

För fri frakt anger du: FFCYKEL23

Boksigneringar

Genom att marknadsföra antikvariatet i Norra Vram vill jag bidra till att fler köper begagnade julklappsböcker och därigenom stöttar hembygdsföreningens verksamhet. Jag kommer även skänka fem nya böcker till hembygdsföreningen. Klockan 11 – 12 träffar du mig på antikvariatet där jag signerar böcker och berättar om filmatiseringen av min debutroman.

Hos Liljans häxbod hittar du böcker om häxprocesserna, bland annat min debutroman Oväsen i Älvdalen. Den 16 oktober kommer Avalonia tour sända Live från Liljans häxbod kl 13 – 14 där vi presenterar ett helt nytt koncept att resa i tiden. Det finns så klart även möjlighet att köpa signerade böcker.

Samordning av julförsäljning

Förutom butikerna som nämnts har jag samlat in information om fler julöppna butiker – se inlägget här eller FB-eventet här.

Specialpriser den 16 – 23 december

Vi vill bidra till näringslivet i närområdet. Därför har vi i år tagit fram paket som ska locka besökare inte bara till oss utan även till t ex Selleberga outlet, Rönnehill, Liljans häxbod, Knutstorps butik, By Nettan och Antikvariatet i Norra Vram.

Här har jag inspirerats av företagandet på Österlen där det finns många små företag som hjälps åt att attrahera långväga besökare. Med närheten till motorvägarna och tättbefolkade områden som Helsingborg, Landskrona, Ängelholm borde det inte vara så svårt att locka besökare. Dessutom har vi närheten till Danmark och en låg kronkurs.

I år har vi tagit fram två pilotpaket som finns i ett begränsat antal och säljs fram till den 23 december (eller så långt lagret räcker). Dessa finns inte med på hemsidan utan marknadsförs bara här eller via våra samverkanspartners för att kunna utvärdera hur vi kan utveckla området tillsammans.

OBS Endast ett erbjudande/kund – antingen marschall-låda eller tyst paket.

Gäller längst till den 23 december.

En hel låda marschaller för 210 kronor

En hel låda marschaller innehåller 36 stycken.

Ordinarie lågpris 15 kr för två marschaller

Tyst paket för 99 kronor

I det tysta paketet ingår följande

1 st Whispering Sky (ordinarie lågpris 99 kr)

1 st High Five (ordinarie lågpris 99 kr)

1 paket Lazer (ordinarie lågpris 69 kr) Ett paket innehåller 12 st rör som skjuter 25 färgkulor.

hemsidan hittar du även inomhusfyrverkeri, rislyktor, jumbomarschaller, tomtebloss, bengaler mm som skapar stämning på julens alla fester.

Efterlysning: (H)jultomte

I sociala medier har jag efterlyst en (H)jultomte som kan ansvara för tipsrunda om dinosaurierna. Jag har gjort 13 tipsfrågor och fått Cykelhandlaren att skänka 50 priser. MEN jag kan inte klona mig och både fixa youtubefilmer och arrangera tipsrunda. Så under förutsättning vi hittar någon som vill hålla i detta finns det underlag för fler aktiviteter (varför inte även dans kring granen?)

Ansvarsfullt fyrverkeri

I årets youtubefilmer har Cykelhandlaren i större utsträckning lyft fram ansvarsfullt fyrverkeri. Vi har ställt högre krav på ett trevligt tilltal i kommentarsfältet och slutar göra videos när tonen är negativ. Det känns som om det är ett negativt samhällsklimat och att det behövs en grundläggande förändring. Det ansvaret kan emellertid inte ligga på oss.

Årets marknadsföringsbudget har spenderats på ökad närvaro i sociala media (bland annat med den nya kanalen Max & Oscar)

Vi välkomnar blåljus-personal att när som helst ställa upp sina fordon på gården och berätta om sin arbetssituation och hur vi alla kan bidra till ett annat samhällsklimat. Mer kan vi inte göra, eftersom problemet inte är de köpare som följer lagen utan de som INTE följer lagen.

Som Cykelhandlaren tidigare sagt … om inte han säljer köps fyrverkerierna någon annanstans …

Kålle, Plattan och Elvis

I år har vi tagit fram en ny tårtuerie som ska påminna oss om att vårt sätt att leva har betydelse.

Kålle, Plattan och Elvis har fått sina namn efter de dinosaurier som forskarna berättade om hösten 2018. (Jag kommer göra en film om dem som visas hos Söderåsen MTB den 16 december).

För 201 miljoner år sedan sköljde en flodvåg bort allt liv söder den bergskedja som idag slipats ner till Söderåsen. Det eroderade berget fyllde fotspåren som trampats av de sista dinosaurierna. Deras döda kroppar förstenades och det är dessa fossil som hittats av forskarna.

Forskarna har också kunnat visa att det stora utdöendet mellan Trias och Jura berodde på de ämnen som släppts ut i atmosfären av vulkanerna på andra sidan Söderåsen; Jällabjär, Rallate m fl.

De ämnen som bilar och industrin släpper ut idag är samma ämnen som släpptes ut av vulkanerna och bidrog till utdöendet för 201 miljoner år sedan.

Kålle, Plattan och Elvis är inte några ”lågpristårtor”. Istället har vi bemödat oss om att ta fram riktigt bra tårtor. Intäkterna från dessa kommer användas för att utveckla Upplev Billesholm. Om det ska användas för att göra filmer eller bygga upplevelser överlämnar vi till Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholms stiftelse att avgöra.

I mer än tio års tid har vi arbetat för ett mer hållbart fyrverkeri och fått garantier för att fyrverkeri inte innehåller några skadliga ämnen. Även plasten i produkterna har minskats.

När vi nu tar nästa steg och klimatkompenserar genom Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm menar vi att vi gjort vad vi kan. Detta kan jämföras med flygen som klimatkompenserar.