Ett medvetet val

I kommande nummer av Cykelfrämjandets tidning kommer en artikel om Mats Karlsson under rubriken ett medvetet val. Men det är många Medvetna val som lett fram till Cykelporten i Billesholm. Långt ifrån allt får plats i en artikel, men här på bloggen har jag utrymme.

Så här kommer ett inlägg om varför jag valde att lägga sex års ideellt arbete på att förverkliga visionen om Cykelporten.

Söderåsen – mer än en nationalpark

Årligen vallfärdar runt en halv miljon människor till Nationalparken i Skäralid. Ingenstans i Skåne upplever du våren så intensivt som på Söderåsen när bokarna slår ut och marken är täckt av vitsippor. I oktober glöder hela Söderåsen och det är lätt att förstå hur Kopparhatten fick sitt namn.

Söderåsen sträcker sig från Åstorp i nord väst till Röstånga i syd ost, bilvägen är det 31 km. Men Söderåsen är, trots namnet, inte någon ås utan en urbergshorst som bildades när när två kontinenter kolliderade. Sprickzonen som uppstod kallas Tornquistzonen och det har funnits planer på att göra området till ett världsarv i form av GeoPark då området är unikt.

Medan besökstrycket på Söderåsens östra sida är alltför högt är det få som hittar till de djupa ravinerna och den milsvida utsikten som du når med cykel. Efter att ha besökt cykeldestinationer utomlands ställde vi oss frågan varför ingen tagit fram cykelkartor för Söderåsen. När jag fick klimatångest 2018 bestämde behövde jag få utlopp för min frustration och bestämde mig för att ta mig ann projektet göra Söderåsen till en cykeldestination. Aldrig hade jag väl trott att det skulle vara så svårt att få fler att förstå Söderåsens potential som cykeldestination.

Ett medvetet val

Fram till att jag var fyra år var farmor min dagmamma. Hennes föräldrar hade varit fattiga och det fanns en respekt för att ta hand om saker. Hon tvättade plastpåsar och återanvände dem. Om vintern klippte vi mattrasor som vävdes till mattor. Matresterna fick grisarna och jag fick plocka ägg hos hönsen. Här blev det självklart för mig att ta tillvara.

2018 fick jag veta att ett borttaget födelsemärke innehöll malignt melanom. Det blev början till min klimatångest. När solen brände gräsmattorna fick jag panik. Jag var tvungen att göra något och försökte få Cykelhandlaren att sluta sälja fyrverkerier.

Det blev en kompromiss. Han fortsatte med fyrverkeriförsäljningen, men fortsättningsvis skulle alla vinster gå till klimatprojekt och vi skulle bilda en stiftelse.

För att ta reda på mer kontaktade jag Kurt Månsson, Naturskyddsföreningen, Fredric Piper MTB Skåne och vi stöttade även bildandet av Insamlingsstiftelsen Natur och Hälsa där Ulf Hallgårde kom att bli en viktig inspiratör.

I september 2018 förvärvade Sven Jönssons cykelaffär AB ett nedlagt dagbrott om 40 ha. Tanken var att området skulle utvecklas för biologisk mångfald. Vad vi inte visste då var att forskare från Uppsala universitet hittat världsunika dinosauriefynd här.

Här uppstod flera dilemman (som jag skrivit tidigare om på bloggen). Jag såg potentialen att skapa en hållbar destination kring dinosauriefynden och gick helt upp i detta.

Det var en overklig känsla att se riktiga dinosauriespår. 2019 och 2020 gjordes större utgrävningar i området. Forskarna bodde hos oss och parallellt med deras utgrävningar räddade vi material som vi byggde en trädgård av.

2019 var jag med och arrangerade den första Söderåsdagen. 2021 fick vi insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm på plats där vi beviljades 90.000 kr i projektmedel för att utveckla Billesholmsdagar. I detta projekt arrangerade jag dinosauriesläppet den 12 oktober 2022 och har sedan dess på ideell basis arrangerat återkommande dinosauriedagar.

Via nätverket Sustainable influencers blev jag peppad att använda sociala medier för att inspirera fler till hållbarhet. Under de här åren försörjde jag mig genom att förvalta kapital till Sven Jönssons cykelaffär och startade även FB-gruppen Klimatsmarta investeringar.

När jag ser helheten i vad jag gjort blir jag faktiskt imponerad. Kanske inte så konstigt att jag behöver ner i mörkret och återhämta mig då och då.

En destination som inspirerar till hållbarhet

Dinosauriedagar

Cykelporten – året runt cykling

Torsdag i Cykelporten – Håltimmen

Billesholm

Tidsresor med cykel

Leaderprojektet ”Vad är Cykelporten?”

Varför MTB? Film med Lars Tydinger

Cykelleder

Lämna ett svar