Utställningen Häxor på Kalmar slott

Häxor, häxprocesser, Oväsen i Älvdalen. Kalmar slott

(Den 27 mars 2024 besökte jag vernissagen av utställningen Häxor på Kalmar slott för att leverera Oväsen i Älvdalen. Inlägget kommer uppdateras med fler filmklipp och bilder framöver då jag ännu inte hunnit smälta den starka upplevelsen.)

Den här utställningen griper tag via alla dina sinnen.

Musiken

Filmerna

Viskningarna

Texterna

Ljussättningen

Fäbomiljöerna

Bilderna som är framtagna med hjälp av AI

Väl hemkommen fortsätter upplevelsen och jag inser att Pompe Hedengren och Erik Gullberg i Älvdalsdelen även lyckats gestalta polariseringen, fast de använder fäbodarnas viskningar i motsats till rättens hotfulla frågor.

Polariteter igår och idag

Dessa polariteter med en tyst massa i mitten är vad jag ville gestalta med boken Oväsen i Älvdalen. Polariteter som kan bytas mot andra ord; SD – V, Feminin – Maskulin, Ryssland – Ukraina, Israel – Hamas.

Den väcker tankar om sociala mediers algoritmer, om internationella frågor och svensk rikspolitik.

Decenniets viktigaste utställning?

Igår påstod jag att Häxor är årets viktigaste utställning. Efter att intrycken börjar landa vill jag påstå att den kommer bli decenniets viktigaste utställning.

För utställningen är så mycket mer än en utställning. På Kalmar slott är evenemangskalendern fylld av spännande event där helgens polariteter får symboliseras av nutida häxor och AI forskning.

Utställningen växer

I juni är det premiär för specialskrivna teaterföreställningar och redan är manus för de guidade turerna skrivna. Författaren bakom de guidade turerna kan ni höra i den här filmen.

Fram till den 3 november 2024 visas utställningen på Kalmar slott. Därefter fortsätter den till Historiska museet i Stockholm. Så klart hoppas jag att den kommer visas på Malmöhus, Fängelsemuseet i Gävle, Dalarnas museum i Falun och Varbergs fästning. Men det lär dröja fram till 2027 då visningar i bl a Örebro och Linköping redan är inbokade.

Så nog kommer det finnas möjlighet att se den – men vänta inte. Varje utställning kommer ha specialanpassat material utifrån de lokala historierna.

Tack

Tack Tini Björs som lånade ut Oväsen i Älvdalen.

Tack Pompe Hedengren som såg till att boken Oväsen i Älvdalen säljs i anslutning till utställningen och att du bjöd in mig till vernissagen

Mer om utställningen Häxor

Kalmar slott

Historiska museet

Media om utställningen Häxor

Pressmeddelande 15 juni 2023 (tänk att jag kunde missa detta)

Våren 2024 öppnar en immersiv utställning om häxor på Kalmar Slott. Utställningen är helt nyproducerad och tas just nu fram av Pompe Hedengren och Erik Gullberg, som bland annat stod bakom den hyllade utställningen Aquanauts: Expeditionen. Utställningen Häxor kommer att ha sin premiär på Kalmar Slott, men vandrar sedan vidare till fler besöksmål.

Utställningen Häxor kommer att vara en upplevelse för alla sinnen. Via scenografier, bilder och filmer kommer besökarna att få veta mer om de häxprocesser som pågick under perioden 1668–1676 och ledde till nästan 300 människors död innan de stoppades. Texterna är skrivna av historikern Cecilia Düringer, som sätter 1600-talets häxprocesser i ett större sammanhang. ”

Epoch Times

Utställningen tar sin början år 1668, med det stora oväsendet, även kallat det stora blåkullabullret. Detta var en åtta år lång epok under Karl XI:s regeringstid, då ett stort antal människor runt om i Sverige plötsligt anklagades för samvaro med djävulen. Kungen sände ut en trolldomskommission som hade rätt att utmäta dödsstraff, vilket ledde till en stor mängd häxprocesser där nästan 300 människor, framför allt flickor och kvinnor, avrättades.

Svt

”– Det här måste ju vara den första historiska utställningen i Sverige som skapats med hjälp av AI. Så vi får möta många av de kvinnor som fick sätta livet till under den svenska häxprocessen, säger Pompe Hedengren, som är konstnärlig ledare.”

TurismNytt

”En overkligt verklig upplevelse – som rymmer både sanning och fantasi. Så kan man beskriva den nyproducerade utställningen Häxor, som handlar om de svenska häxprocesserna. Den öppnar på Kalmar Slott på Skärtorsdagen.

“Utställningen kommer bli spektakulär och våra besökare kommer att få kliva in i en liten by i Älvdalen en mörk sommarnatt år 1668 – precis när den första häxan går på vattnet!” Säger Erik Gullberg, utställningsdesigner och producent.

Lämna ett svar