Billesholm – en del av Söderåsen

Enligt mig är våren och hösten den bästa tiden på Söderåsen. Helt magiskt är skiftet mellan vitsippor och bokar. Det brukar inträffa i början av maj. För några år sedan hade vi turen att kunna spela in en cykelfilm exakt den dagen.

Nu håller vi tummarna för lika vackert väder lördagen den 4 maj.

*** Boka sportcykel hos Söderåsen MTB ***

*** Boka elcykel hos TravelShop ***

*** Boka vandring och ceremonier via Avalonia tour ***

I projektet Söderåsen 2.0 har Billesholm utsetts till Cykelporten till Söderåsen. Mitt bidrag är att under en enda dag erbjuda ett smörgåsbord av upplevelser för besökaren. Detta är en vision jag haft under många år. Nu har vi två cykeluthyrare med utlämning i Billesholm. Via Avalonia tours kan vi även ta dig med till Söderåsens forntid.

Söderåsen MTB

Här hittar du gravelcyklar och MTB. Detta är uthyraren för finsmakaren som värdesätter dagsaktuella tips om naturupplevelser utöver det vanliga. Ägarna har lång erfarenhet av att uppleva Söderåsen med cykel.

Travelshop

Här hittar du ett stort utbud av hyrcyklar med utlämning i hela Skåne.

Avalonia tour

Med Liljans häxbod som en samlingspunkt erbjuds tidsresor till forntida kraftplatser på Söderåsen.

Vad händer den 4 maj?

Här har jag samlat mina tips så att Söderåsen MTB, Travelshop och Avalonia tour kan ta fram skräddarsydda paket för dagen.

Här hittar du en del av programmet

Magiska Söderåsen

Boka via Avalonia tour.

Varför görs inte några pilgrimsvandringar längs Tornquistzonen var frågan jag ställde mig. Shaeen Svanede har lång erfarenhet av att arrangera pilgrimsvandringar till Santiago de Compostela. Tillsammans med Charlotte Lilja Engman, som är uppvuxen i Billesholm, har en vandring tagits fram med utgångspunkt från vandringsporten till Söderåsen, Åstorp (dit du kan ta dig med tåg).

Vandringen är en pilottur och du förväntas lämna en skriftlig utvärdering efteråt.

När du kommer fram till Billesholm har du möjlighet att besöka Billesholms Folkets park, Cykelporten och Liljans häxbod.

Vid Liljans häxbod träffar du författare från förlaget Siljans måsar och kan köpa existensiell litteratur. I Häxboden berättar Charlotte Lilja Engman om intentionerna bakom smyckena hon tillverkat.

Dagen avslutas med en vandring till Dinosauriesjön där du får uppleva en magisk ceremoni.

Här kläcktes idén till Avalonia tour

Tidsresan till Trias

Boka ”Cykeläventyr genom Söderåsens nationalpark” den 4 maj via Travelshop och du kommer få tillgång till unika kartor för dagen.

Hämta ut cykeln vid Cykelporten i Billesholm kl 9-9.30. (Blir det tid över kan du besöka Signes trädgård eller Triasträdgården.)

9.30 cyklar vi tillsammans till prästgården i Norra Vram. På vägen berättar jag Söderåsens historia.

I prästgården bjuder författaren Ida Andersson på kaffe (ev. kommer det finnas möjlighet att boka en macka). Gruvarbetaren Leif Thörnqvist finns på plats tar dig med i den rekonstruerade gruvgången.

Med hjälp av karta kan du sedan cykla till Bjuv där Lena Ignestams utställningen om Bjuv på 70-80 talet är öppen kl 12 – 16. Det kommer även vara möjligt att boka guidade turer med Olle Lundgren på gruvmuseet.

Mitt emot Cykelporten i Billesholm finns Sveriges näst äldsta Folkets park. (Mer om dess historia hittar du på Gruvmuseet). Här firar Bjuvs kommun 50 årsjubileum kl 13-17. Bland annat kommer det visas film från 40-talets Billesholm. Du kan stötta Folkets park genom att köpa kaffe och våfflor. I övrigt är programmet inte klart än.

Klockan 13-15 finns jag i Cykelporten och kan berätta mer om dinosaurierna. Hos Söderåsen MTB visas film om utgrävningarna.

Vill du uppleva vitsippor och bokar har vi tips på vackra platser på nära håll.

Du återlämnar cyklarna antingen mellan kl 13-15 eller efter ceremonin vid dinosauriesjön (ca 20).

Meddela vid bokningen om du önskar delta vid dinosauriesjön då evenemanget är gemensamt med Avalonia tour från kl 16.00.

I maj 2023 kördes pilotturen av DinoHoj som är ett skräddarsytt event för företag och grupper om minst 10 personer. Bokas via Kladdohoj.

KladdoHoj

Under våren arrangerar KladdOhoj cykelturer på Mallorca. De tar maten med sig hem och erbjuder i sommar SpanskoHoj i Halland.

Cykla på Söderåsen

Förutom ovanstående är Söderåsen helt fantastiskt när bokarna slår ut. Söderåsen MTB tar fram skräddarsydda turer utifrån dina önskemål så att du kan kombinera cykling med de övriga evenemang du vill delta i.

Litteraturrundan

För elfte året arrangeras Litteraturrundan. Jag drömmer om att det i framtiden arrangeras guidade cykelturer till platser som inspirerat författare. (Anders de la Mottes årstidskvartetten och Bodil Mårtenssons historiska romanserie om länsman Barke är de mest kända.)

Passa på att kombinera författarmöten med skogen. Både jag och författaren Ida Andersson delar med oss av tips.

Under helgen träffar du oss båda i Billesholms prästgård lördagen den 4 maj kl 10-13.

Klockan 13-15 träffar du mig i Cykelporten där jag signerar böcker och pratar dinosaurier.

Klockan 16 – 17:30 kan du delta i Förlagshuset Siljans måsars event utanför Liljans häxbod.

16:00: Yvonne Frank Månsson, Förlagshuset Siljans Måsar, hälsar välkomna och vägleder oss in i gemenskapen: Kraftplatser, häxor och drakar.

16:30– 17.30: Möt författarna Shaeen SvanedeYlva Wegler och Åsa Persson. Även jag finns på plats.

Klockan 17:30 vandrar vi tillsammans ner till Dinosauriesjön med Avaloniaguiderna Charlotte Lilja Engman och Shaeen Svanede.

Söndagen den 5 maj träffar du Ida Andersson hemma hos henne i Kongo skola.

Här behövs inte någon bokning för att delta.

Här hittar du mer information om Litteraturrundan.

Billesholms Folkets park

Under vintern har Sveriges näst äldsta Folkets park genomgått en omfattande renovering. Länge har jag drömt om en dag där parken sjuder av liv. Nu verkar drömmen gå i uppfyllelse. Enligt uppgift från Bjuvs kommun blir det konserter i parken den 4 maj. I rotundan kommer föreningar och förvaltningar finnas för att berätta om sina verksamheter. Hans Wilson kommer representera Billesholmstraktens hembygdsförening och visa film från 40-talets Billesholm. Mer information om programmet kommer du hitta här.

Den 25 maj arrangeras blåsmusikens dag i Billesholms folkets park. Mer info hittar du på Billesholms musikkårs FB-sida.

2023 firade Billesholms musikkår 140 år

Tips för en cykelvecka på Söderåsen

En cykelvecka på Söderåsen

Lämna ett svar