Brottmålsförhandling om ofredande

image

Tingssalen är fylld av elever från årskurs sju i Simrishamn.

Min klient har erkänt brottet. Av hänsyn till de inblandade låter vi förhandlingen gå snabbt. Inom tjugo minuter är vi klara och domen är avkunnad.

Domaren vänder sig då till eleverna och undrar om de har några frågor.
”Hur känns det att sitta där framme?” Domaren berättar att han tycker det känns bra, att han får höra om en massa olika saker.

Sedan berättar han att på hans vänstra sida sitter tingsnotarien som är en nyutbildad jurist som kanske kommer att bli åklagare, domare eller advokat en dag. De andra tre är nämndemän.

”När kan man hamna i tingsrätten?” Domaren berättar att man är straffmyndig från att man fyllt 15 år men att det är lite speciella regler fram tills man fyller 18.

I målet har min klient dömts för ofredande genom sms och överträdelse av besöksförbud. En elev frågar hur ofta sånt händer. Domaren berättar att det är allt vanligare. Jag kan ana ungdomarnas förvåning. Ofta är de inte medvetna om att de begår brottsliga gärningar som kan leda till åtal.

”Vad är besöksförbud?” Åklagaren förklarar att om någon blir trakasserad eller förföljd kan åklagaren bestämma att en person inte får uppsöka eller kontakta den som upplever sig förföljd. Att bryta mot besöksförbudet är straffbart.

Tänk om alla elever hade fått möjlighet att besöka en brottmålsrättegång och få ställa sina frågor till domaren. Hade det förändrat klimatet i skolorna? Skulle det minska antalet ungdomsbrott?

2 svar på ”Brottmålsförhandling om ofredande”

  1. Hans Persson skriver:

    Tror att JA är korrekt svar på dina båda frågor!
    Att konfrontera ungdomar med vuxenvärlden måste öka både deras förståelse och respekt. Förutsatt naturligtvis att de vuxna i deras närhet förtjänar förståelsen och respekten! Jag tror t.ex. inte att de ungdomar som har bra och nära kontakt med far- och morföräldrar är så benägna att begå våldsbrott mot äldre. I alla fall tor jag att det ger bättre empatisk förmåga vad gäller äldres situation.

    1. Håller helt med dig! Men tror också att det finns mycket okunskap – att ungdomar inte tar in att beteenden som de tycker är acceptabla och en del av deras vardag faktiskt är olagliga.

Kommentarer är stängda.