Olika sorters cyklar

Det finns många sorters cyklar och många sorters cyklister. De här frågorna reflekterade etnolog Charlotte Hagström över på fredagens cykelfestival. Längst ner i inlägget har jag lagt länkar om olika sorters cyklar. Rubriken för Charlotte Hagströms föredrag var

Kulturhistoriskt perspektiv på cyklingens betydelse för samhället

Min forskning handlar just nu framför allt om cykling. Tillsammans med Lars-Eric Jönsson driver jag projektet ”Cykeln och friheten” där vi fokuserar olika aspekter av cykling. Faktorer som kön och klass, liksom förhållandet mellan lokalt och globalt, är centrala och projektet rör sig såväl i nutid som dåtid. Jag är intresserad cykelns betydelse i olika faser av livet liksom av betydelsen av att kunna – och konsekvenserna av att inte kunna – cykla. Under 2018 har jag arbetat med en delstudie om cykelkurser för vuxna. Den beräknas avslutas under våren 2019.

Charlotte Hagström

Hon började med att reflektera hur utbudet av ord speglar omvärlden. Hon konstaterade att mellan 1950 och 1986 utarmades ”cykelorden” för att återigen öka i antal 2015. Ännu ett bevis för att cykling blivit trendigt igen.

Charlotte Hagström redogjorde för hur cykelorden i Svenska akademins ordlista förändrats från 50-talet och framåt. De strukna orden fanns i ordlistan på 50-talet men fanns inte med 1986.
På senare år har vi fått nya cykelord.

Vem cyklar?

Idag är en cykel betydligt billigare än den var på femtiotalet. Hon berättade att det kunde hända att föräldrarna behövde sälja en ko för att kunna köpa en cykel.

Vem cyklar inte?

Utländska studenter förknippar cykling med dålig ekonomi. I forskningsprojektet ”Cykeln och Friheten” tittar de även på varför vissa väljer att inte cykla.

Hur långt är det normalt att cykla?

Här konstaterade Charlotte Hagström att vi idag cyklar betydligt kortare sträckor än man gjorde på femtiotalet.

Beskriv hur det känns att cykla?

Det är en fråga som Charlotte Hagström ber människor besvara i sin forskning. Svaren hon får handlar sällan om hälsa, hållbarhet och ekonomi. Istället är det ord om självständighet, frihet, välbefinnande och glädje.

Hon konstaterade att olika cyklister har olika behov. En annan viktig fråga för forskningen är därför

Hur använder du din cykel?

Men mer om det i morgon!

Här hittar du fler inlägg inspirerade av cykelmässan i Skurup.

Olika sorters cyklar

Vad har ni för cyklar? – 3 mars 2018

Att välja cykel – 30 april 2019

Hur bra är det med sparkcyklar? – 14 juni 2019

Länkar

Charlotte Hagström, Institutionen för kulturvetenskap

Sveriges Radio ”Jag lever med cyklar hela tiden just nu”

Podd med Charlotte Hagström

”Att balansera på två hjul”, rapport av Charlotte Hagström