Att välja cykel

Detta inlägg har gjorts i samarbete med Nishiki och Jönssons cykelaffär

Du som följer mig på Instagram har nog sett att Cykelhandlaren har investerat i en ny cykel. Det blev en ”Jönssons special” till slut – dvs den är specialbyggd på Nishiki i Göteborg helt enligt Cykelhandlarens instruktioner. Mer om det kommer i framtida vLoggar.

Vad ska du tänka på innan du väljer cykel?

Hur ska du använda din cykel?

Cyklar du mer än 3 mil?

Då behöver du många växlar vilket innebär att det blir cyklar utan fotbroms. Ytterligheterna är landsvägscykel och MTB. Däremellan finns flera olika hybrider.

När Nishikis säljare besökte butiken i januari 2019 förklarade han skillnaden mellan olika hybridcyklar.

Cyklar du runt milen?

Om det inte är alldeles för kuperat klarar du dig ofta på en vanlig cykel med fotbroms. Den mest sålda modellen är den som vi kallar ”mormorscykel” eller rundramad. Cykelhandlaren har utvecklat modellen under mer än 20 års tid (och vi tycker faktiskt att den är snyggare än Monark Karin).

2016 års nyhet: Havsbris – en symbol för alla ljud du kan höra när du cyklar

Här hittar du fler bilder på våra egendesignade cyklar.

Ska du ersätta bilen med en elcykel?

Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer elcykel.

Vad skiljer en Cityhybrid från en Landsvägscykel?

Vi visste redan hur vi skulle använda våra cyklar. De behöver rulla lätt på asfaltsunderlag men samtidigt klara av stigcykling. Dessutom vill vi kunna lasta med oss allt vi behöver på en längre resa.

En landsvägscykel rullar bra på asfaltsunderlag. Du tar dig fram väldigt snabbt med minsta möjliga energiförbrukning. Körställningen är framåtlutad (enligt oss innebär det att du inte kan uppleva naturen lika intensivt). För att få ner cykelns vikt är den inte bra om du vill cykla med packning.

Vad skiljer en Cityhybrid från en MTB

MTB är utformad för stigcykling i skogen, dvs de grova däcken gör cykling på asfalt tung.  Den är inte gjord för att ha med packning.

Vi visste från början att vi ville ha cityhybrid eftersom vi prioriterar att cykeln rullar lätt på längre sträckor framför dämpning i framgaffel på stigar.

Nishiki 501 vs 601

När jag valde min Nishiki lyfte jag i pakethållarna i dem som stod på raden och provkörde den som var lättast – blev blixtförälskad och bestämde mig på studs. Nu var frågan vilken Cityhybrid Cykelhandlaren skulle välja. Så klart måste du provcykla för att avgöra vilken cykel som är rätt för dig. Cykelhandlaren testade flera stycken. I filmerna kan du se resultatet.

Och jo – storleken har betydelse. Att hitta en cykel som är anpassad för din kropp gör en enorm skillnad för cykelupplevelsen.

Välkommen ut och provkör olika cykelmodeller innan du bestämmer dig!

Cykelhandlaren är min skyddsängel. Hur många gånger han räddat mitt liv kan jag inte längre räkna. Med honom är jag trygg.

Sven Jönssons cykelaffär i Billesholm

(I morgon den 1 maj är det dock stängt. Cykelaffären har öppet måndagar – fredagar 10-18, lördagar 10-15 – röda dagar stängt.)

Det finns ett stort utbud av Nishikicyklar i butik – det vi inte har hemma kan vi beställa och har det då i butik inom tre arbetsdagar. På Nishikis hemsida hittar du hela deras sortiment.