Vad kostar det att äga bil?

Övriga inlägg inspirerade av Cykelfestivalen i Skurup hittar du här. 

 

Våren 2014 valde jag mellan elchocksbehandlingar och en långvarig sjukskrivning. Cykelhandlarens ord fick mig att välja sjukskrivningen. Beslutet innebar att jag tvingades lämna allt. Det enda jag hade kvar var skulder och borgensåtaganden. Mina föräldrar ville låna mig pengar så jag kunde köpa en bil, men jag bestämde mig för att vänta till efter sommaren.

Det blev sommar, höst och vinter. Då insåg jag att bil var överflödigt. Med kollektivtrafik och cykel klarade jag mig långt. Vid behov har jag kunnat låna bil av Cykelhandlaren eller mina föräldrar.

Först då började jag reflektera över hur mycket en bil kostar.

För att räkna ut den totala månadskostnaden bör du titta på exempelvis kostnader för bränsle, skatt, reparationer, försäkring och parkering. På Konsumentverkets tjänst Bilsvar kan du enkelt räkna ut vad en viss bil kostar i månaden genom att du bland annat fyller i märke, modell, tillverkningsår och drivmedel.

SevenDay bank

På forumet familjeliv ställdes de här frågorna:

Vad kostar en bil per månad inklusive försäkring?
Hur billigt kan man komma undan om man köper en begagnad bil?
Och hur vet man att en begagnad bil är i skick?

Anonym delade den här redogörelsen.

Beror på så mycket:

Var du bor påverkar kostnad för parkering/garage och försäkring.

Din ålder påverkar försäkringens pris.

Vilken bil det är påverkar försäkringens pris och bilskatten.

Hur långt den gått påverkar service och om delar behöver bytas. Kan du fixa det själv eller måste du lämna in bilen på service?

Hör med olika försäkringsbolag om vad en viss bil skulle kosta att försäkra. När jag var ung och köpte min första bil för 10000 kr omkring år 2000 så skulle det dyraste bolag (IF) ha 6500 kr/år och det billigaste 3500 kr/år för den bilen. Behövde byta delar för ca 1500 kr inför första besiktningen, men då gjorde jag arbetet själv. Hade jag lämnat in bilen på verkstad hade arbetet kostar ca 5000 kronor. Detta var alltså år 2000, det är dyrare nu.

Reparationer på den bilen, nya däck och diverse mindre förbrukningsvaror (t.ex. spolarvätska, olja vid oljebyten, bromsvätska) och annat som behövdes för att hålla bilen rullande gick på mellan 2500-8000 kr per år de år jag hade bilen (jag bokförde allt och har kvar det, kul att läsa igen faktiskt). Då gjorde jag alla reparationer själv och köpte oftast begagnade delar.

Paekering 300 kr/mån i början, 390 kr/mån år 2005.

Hade bilen i fem år, totalsumma utan bränsle för fem år:

85531 kr. Kan så klart missat att bokföra vissa saker. Dvs i snitt (utan bränsle) ca 17100 kr/år eller 1425 kr/mån. Då var detta ändå en billig bil, men eftersom den var gammal behövde jag fixa en hel del med jämna mellanrum.

Tyvärr har jag inte bokfört för mina bilar sedan dess. Har köpt nya/nyare bilar och har inte alls kunna fixa själv med dem.

Alternativet är om det finns bilpool i närheten. Du kan ju då hyra från bilpoolen i en eller ett fåtal timmar om du bara behöver bil en kort stund. I större städer (Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala m fl) finns flera bilpooler med många bilar. En bekant till mig är med i Sunfleet och har ca 25 bilar inom 500 m, ca 35 bilar inom 1 km. Har alltid funnits en ledig bil när han behöver det. Då bor han centralt.

Finns det något bättre än att cykla när våren kommit?

Länkar

Här kan du läsa en sammanställning av cykelinläggen i september

I det här inlägget finns uppgifter om koldioxidutsläpp

Resans pris – 21 mars 2019

Fler länkar om bilkostnader

Liv utan bil

Hallå Konsument