#Klimatförändringar

September månadstema i Sustainable influencers är klimatförändringar.

Vad de innebär – vilket underlag det finns – allt det där lämnar jag till forskarna.

Istället lyfter jag fram fem områden som vi har fokus på för att minska våra klimatavtryck. Under rubrikerna har jag samlat länkar till tidigare blogginlägg.

I slutet av inlägget hittar du länkar till inlägg från andra medlemmar i Sustainable influencer.

Minska bilkörningen

Våren 2014 förändrades mitt liv – sedan dess har jag levt utan bil. Visserligen har jag möjlighet att låna bil både av Cykelhandlaren och mina föräldrar. Men eftersom jag inte har någon egen bil blir det mer naturligt att börja med att använda andra transportalternativ än bilen.

I det här inlägget har jag skrivit mer om utsläppen från bilen. Där hittar du även fler länkar. 

Minska konsumtionen

Idag skäms jag för hur jag levde före 2014. Klädkonsumtionen var som värst 1992 när jag började sitta ting. Jag var rädd för att inte duga, för att inte passa in – och köpte mängder av kläder. Särskilt på rean.

Sedan har jag en period mellan 2008-2014 då jag också konsumerade hejdlöst. Det började i samband med skilsmässan när jag behövde börja om. Sedan tog stressen över. Det var bäst att ha extrakläder både till mig och barnen om jag inte skulle hinna tvätta. Jag renoverade kontoret, flyttade otaliga gånger. Ja – helt enkelt snurrade runt i den där konsumtionskarusellen.

Idag skäms jag.

I det här inlägget har jag delat många andras kloka tankar i samband med Black Friday 2018. 

Just nu kan du se filmen ”Modeindustrins smutsiga baksida” på Svtplay. 

”Så skyddar du dig mot konsumtionshets” artikel i Aftonbladet den 5 augusti 2019

En sann inspiratör när det gäller köpfritt är enemilia – här kan du läsa om hennes livsstilsval.

Klimatsmarta investeringar

Det gör faktiskt skillnad hur vi placerar våra pensionspengar och annat kapital vi har.

Du som följt min blogg ett tag vet att jag är lite FÖR spontan ibland. En fördel är att saker blir gjorda – som när jag startade FB gruppen Klimatsmarta investeringar. Idag är vi snart 2.000 medlemmar – och vi har gjort skillnad när vi påverkade avanza att ta in Proethos hållbara fond i sitt sortiment.

Idag är jag vansinnigt stolt över den här gruppen. Så otroligt generösa och kompetenta medlemmar. Här delas det friskt – och vi hjälper varandra.

Gå gärna in och läs där om vilken stor skillnad du kan göra bara genom att placera ditt kapital med eftertanke.

Här på bloggen har jag skrivit en hel del om klimatsmarta investeringar. Här hittar du samlingsinlägget.

Klimatsmart mat

Ett bevis för att transporter kostar för lite är när man hittar bönor från Afrika och plommon från Sydamerika i fruktdisken. I flera år har vi letat ätbart utanför dörren. Vi torkar rönnbär och grobladsfrön, använder Kirskål och nässlor. Plockar björnbär och hallon och planterar massor av perenna frukt och bär-växter.

I det här inlägget har jag delat tips om klimatsmart mat. Där hittar du även länkar vidare till andra inlägg. 

Lunch som inte göder cancerceller; hummus och grönsaker, smoothie på ogräs och annat gott, sköljer mixern i vatten som jag dricker.

Hållbara upplevelser

2013 flög jag och Cykelhandlaren på semester till Dominikanska republiken. Sedan dess har vi blivit klokare. Varför tillbringa en massa tid på flygplan och flygplatser när vi har så fantastiska upplevelser på hemmaplan. (Jag ska ärligt erkänna att det fortfarande händer att vi flyger – men vi har även trappat ner på detta. Under några år har jag haft en flygbudget på max en flygresa per år. Nu tittar vi på möjligheten att få till en solresa i februari med tåg – men inte helt lätt om man vill ha med cyklarna.)

På sidan cyklat.se inspirerar vi fler till att cykelupplevelser – ett klimatsmart sätt att tillbringa fritiden!

Det finns stor förbättringspotential när det gäller att skapa #säkercykelglädje. Här en dokumentation hur Trafikverket inte bidrar. 

Ystad 190623

Hur tänker du kring klimatet?

Dela gärna med dig av dina tankar och tips. Ingen kan göra allt – men tillsammans kan vi göra skillnad.

I det här klippet berättar jag om förra sommarens klimatångest och vad den medförde för mig.