Vårdnad och umgänge – ett lotteri?

Det kom ett mail till byrån som jag valt att citera i valda delar; ”Tack för det arbete ni lagt ner. Jag tror inte umgänget blivit av ….eller att X accepterat umgängessamtal utan er medverkan…. Umgänget går jättebra. Jag upplever att Lycke är trygg med mig. Hon slutar gråta när jag tar ut henne ur bilen och det tar jag som ett gott tecken. Nu vill det till att jag och X kan lägga det som varit bakom oss och fokusera på att Lycke ska kunna växa upp i fred och ro. Jag hoppas av hela mitt hjärta att detta ska vara möjligt.

Jag vill också passa på att tacka för ert justa bemötande. ….Tack både till dig och Annika. Jag har satt stort värde på detta.”

Mailet rörde mig till tårar. Dessa tvister om barn berör mig. Finns det något viktigare än att skapa förutsättningar för barn att få en god och nära kontakt med båda sina föräldrar?

Därför skrev jag och frågade om jag fick citera mailet. Svaret kändes angeläget att dela med sig av:

”Hej Annika.

Det är fritt fram att citera.

Det är bra att du bloggar. Det är bra att någon försöker lätta dimmorna runt juridiken. Och det är bra att saker lyfts fram i ljuset vad gäller vårdnadsärendena.

Själv har jag nu i över en vecka försökt få kontakt med familjerätten. Som privatperson blir jag förbannad och som medborgare bekymrad över hur en myndighet kan negligera att utföra sitt upppdrag.

….Problemet är att de flesta journalister inte vill ge sig på att skriva om familjerätt. De är rädda att hamna i knäet på ena parten i en oändlig soppa av beskyllningar. Själv är jag dock mest förbryllad över hur hela hanteringen går till och att det sitter personal på familjerätterna som inte är kompetenta nog att hantera frågan på det sätt som lagstiftaren avser. Och att domstolsförfarandet till stor del är ett lotteri. Mycket märkligt. Och att lagstiftningen i sig är daterad, behöver fräschas upp.

Så jag hoppas att jag får någon journalist att ge sig på ämnet och då kommer jag rekommendera att de tar kontakt med dig.

…..

Lite så känner jag att familjerätten funkar idag. Barnets bästa finns bara på papper. Det måste till en förändring.

Än en gång tack, och Caroline har gjort ett formidabelt jobb med att hantera frågan.

Sköt om er.”

Nu måste jag jobba vidare – men jag inser att det finns ett stort behov av att skriva om de här frågorna!