Tillväxtdagen, hållbarhet, inspirerande förebilder och drömmar

Panelen på Tillväxtdagen väckte många tankar kring hållbarhet. 

Johan Anselmsson, docent i marknadsföring vid Lunds universitet, konstaterade att; ”Många tycker att det är viktigt med hållbart samhälle – men de är inte beredda att betala extra för det.” Endast 3-4 % av marknaden är beredda att betala extra för att välja det mest hållbara alternativet.

Josefin Lassbo, Reflective Circle, konstaterade att modebranschen är en av de största miljöbovarna. Hon ansåg att det är viktigt att lägga till en estetisk hållbarhet.

I framtiden kommer konsumenten antagligen att förutsätta att företagen agerar hållbart. Det företag som inte agerar hållbart kan komma att förlora pengar.

Johan Anselmsson betonade att det viktiga är vad vi gör snarare än vad vi säger. Vi ska göra rätt – inte bara säga att vi gör rätt! Så klokt! Hur mycket resurser läggs på olika miljömärkningar?

Vid mingel och mat följde diskussioner om hållbarhet. YAs marknadschef berättade hur miljö och ekonomi kan gå hand i hand. Genom att investera i webkameror kunde resorna minskas. På fjorton dagar var investeringen i webkameror intjänad genom besparade körersättningar. Häftigt!

Efteråt delade Sparbanken Syds tillväxtstiftelse ut bidrag till olika projekt. Så härligt att höra om alla dessa projekt och eldsjälar som bidrar till tillväxten i Ystad-Österlenregionen! Särskilt stort grattis till Frida på Fridas Grafiska som är initiativtagare till Tillväxtrummet! Ett spännande projekt som skall hjälpa unga företagare att utvecklas.

Tre tillväxtpriser delades också ut. En av pristagarna – Nordic Sea Winery med lokaler i Simrishamn – leverar 12 % av allt vin som säljs på systembolaget. Imponerande!!!

Att höra om hur andra förverkligat sina visioner är alltid lika inspirerande! Min dröm har alltid varit att skriva böcker. Ett steg mot den drömmen är kursen jag anmält mig till kursen ”Våga se dig som författare”. Kursen består av åtta intervjuer med författare. Intervjuerna kan jag  lyssna på via nätet under denna och nästa vecka. Dessutom finns ett forum att ställa frågor i.

I kväll lyssnar jag på Nina Jansdotter. Några kloka citat; ”Tänk efter om vad som är framgång för dig. När det blir som du tänkt – då är det framgång oavsett vad andra tycker.” ”Mitt värde är inte betingat av vad någon annan tycker om hur jag är.” ”Börja prata med omgivningen redan på idéstadiet.”

Att få tid att skriva en bok känns väldigt avlägset – men den här bloggen är ett stort steg för mig att få utlopp från mitt ständiga skrivbehov!