Är en laglott enskild egendom eller giftorättsgods?

Igår hade den här bloggen fler besök än någonsin. Varför? Kanske för att jag la in en massa korta inlägg. Men jag ser också att allt fler kommer till den här sidan genom de frågor som ställs. Bl a har en besökare kommit till sidan när ovanstående fråga ställdes.

Tyvärr hittade nog inte den besökaren svaret här – men nu kommer det;

Huvudregeln är att laglotten blir giftorättsgods. Men om arvlåtaren i sitt testamente skrivit att arvet skall utgöra enskild egendom blir den det istället. Om arvtagaren blandar arvet med sitt giftorättsgods blir emellertid arvet ändå giftorättsgods. Så om du vill behålla det du ärvt som enskild egendom är det viktigt att hålla det avsikilt och även dokumentera förändringar. (Om du ärver aktier och säljer dem bör du spara underlag som visar detta och vilket konto pengarna sattes in på etc.)

Arvet kan också bli enskild egendom om arvtagaren skriver äktenskapsförord.