Utdrag ur ”Förteckning över de personer som blivit förvarade i Hammenhögs häradshäkte under åren 1860-61-62-63 och 64”

Utdrag ur Ystads allehanda den 21 september 1965 ”Arkivstädning i Hammenhög berättar om ohyggliga straff vid Ingelstadsrätt”

Föredraget om Hammenhögs tingshus historia avslutas med ett citat. Idag är det 148 år sedan Anders Bengtsson lämnade Hammenhög. Här kommer citatet;

”Den andra dödsdomen fälldes i slutet av år 1863. Den förste oktober ankom gossen Anders Bengtsson häktad av kommissarie Back för mordbrand, född i Ingelstad 14 år gammal, 4 fot 9 tum lång, blå ögon, ljust knorrigt hår, rundlagt ansikte löd beskrivningen av den lille pojken. Rannsakningen ägde rum den 30 oktober och den 18 november dömdes han för uppsåtlig mordbrand av häradshövdingen Johan Selander att mista livet genom halshuggning. Avsänd till Kristianstad den 24 november, slutar den lakoniska anteckningen i den gamla boken.”