Ledarskap

Kan man annat än älska rollen som ledare när man får ett sånt här mail från Caroline; ”Tack så mycket:) bättre chef kan man inte ha! Och du har så rätt så…”

När jag gick advokatsamfundets ledarskapsprogram ¨våren 2010 för Mona Odhnoff Sundström och Yvonne Thunell kändes steget till att bli chef enormt stort. Just då kändes det som om jag helt saknade förutsättningar att bli chef. De andra deltagarna hade större eller mindre grupper som de chefade över. Men under de tre träffarna fick kursledarna och de andra deltagarna mig att växa. Vi fick redskap och tid att diskutera.

I tisdags var det avslutning på mentorsprojektet Ruben. Jag ställde frågan till våra mentorer; advokat Anders Forkman, Vinge, och presidenten i hovrätten över Skåne och Blekinge, Lennart Svennsäger om vilka ledarutbildningar de gått. Svaret var att den viktigaste skolan i att vara chef är erfarenhet – det man lär sig på vägen.

Plötsligt kunde jag se hur många skolor jag gått; äldst av syskon och kusiner, Ungdomens röda kors, ordförande i CUF, start av skolförening i CUF, start av JUSEK förening på Sparbanken Syd, Qlaramässan, Ja till Österlen – Nej till skifferbrytning och Qlara Besked…. om erfarenhet är det sättet man blir ledare på så har jag ju hur mycket utbildning som helst…

Men den viktigaste egenskapen tror jag är att aldrig slå sig till ro – ständigt ha en vilja att förbättras, att utvecklas. För de närmaste månaderna är det fokus på tydlighet och strukturer i företaget. Så spännande att se hur långt vi kommit den första februari!