Vad är viktigast för jämställdhet?

20120308-070627.jpg
Det är med viss fasa jag slår upp dagens YA. Ulf Mårtensson hade sökt mig några gånger utan att jag visste vad det handlade om. Och så gjorde jag felet man inte får göra – svarar på frågan direkt utan att försäkra mig om att jag får läsa igenom texten. Dessutom hade influensan gjort mig rejält oklar i knoppen.

Antagligen skulle jag ha svarat samma sak idag. RUT-avdraget är viktigast för jämställdheten.

Jag tror inte att problemet är att kvinnor inte släpps in i styrelser. Jag tror att problemet är för kvinnor att frigöra tid för att satsa på karriär. Utomlands är det mer accepterat att anlita städhjälp etc. Här i Sverige förutsätts det att du ska hinna med att sköta hemmet utöver din karriär.

Jag minns när jag började jobba halvtid efter att ha fått barn. Det fanns kvinnliga kollegor som tyckte att det var väldigt märkligt att jag bara stannade hemma sex månader.

Bland lantbrukarna på Österlen tas det för givet att kvinnan ser till att maten står på bordet kl 12, 15 och 18 … Att tvätten är ren, huset städat, kylskåpet välfyllt så att man kan ha gäster på lördagen.

Att i den här kulturen göra karriär är inte lätt. RUT-avdraget har varit en viktig förändring. Det gör det ekonomiskt möjligt att anlita städhjälp men framförallt har det blivit mer accepterat att köpa hushållsnära tjänster på samma sätt som det alltid varit accepterat att köpa bilreparationer.

Med mer avlastning i hemmet kommer fler kvinnor kunna satsa på karriär. Då stiger deras löner. Med fler kvinnor på högre positioner i näringslivet kommer det finnas ett större urval att välja bland för styrelseuppdrag. Därför menar jag att RUT- avdraget är viktigt för jämställdheten.

4 svar på ”Vad är viktigast för jämställdhet?”

  1. Elisabeth Lindqvist skriver:

    Tack, Annika, kunde inte ha sagts bättre.

    1. Tack! 🙂

  2. Utöver att maten står på bordet och att hemmet sköts så förutsätts även en halvtid som uska (undersköterska) i Simrishamn.

    1. Ja, det är inte utan att jag ibland önskat att jag vore man 😉

Kommentarer är stängda.