Avtal där känslor är inblandade

Har du tänkt på hur många avtal som bygger på förtroende? Och krävs det förtroende så är plötsligt känslorna med. Förtroende är något du känner – inte något du kan tänka ut logiskt.

Innan du gifter dig borde du se över din ekonomiska situation med ett eget ombud. För är det någon avtalssituation när känslorna är inblandade så är det väl vid ett bröllop?

Genom att gifta sig blir all din egendom giftorättsgods. Giftorätten ger den du gifter dig med en rätt till hälften av din egendom vid en skilsmässa.

Vad innebär detta ekonomiskt för dig? Har du tänkt igenom din älskades förmögenhetssituation. Nej, så klart är det inte det första man tänker på. Men det har faktiskt ganska stor betydelse vid en skilsmässa.

Antag att du har egendom för 1 Mkr och din älskade inte äger någonting. Ja, då får du betala ut en halv miljon vid en skilsmässa. Äger din älskade egendom till ett värde av 2 mkr är det istället du som vid en skilsmässa kan öka din förmögenhet med en halv miljon – om det nu inte är så att din älskades egendom är enskild genom villkor i testamente eller gåva. Det är villkor som du inte behöver känna till.

Om all din älskades egendom är enskild kan du bli tvungen att betala en halv miljon i bodelningslikvid till din älskade som redan har 2 mkr i enskild egendom. (Nu finns det en del jämkningsregler – men det går jag inte in på här.)

Visst vore det klokt att ha tänkt igenom de här förutsättningarna innan avtalet om äktenskap?

2 svar på ”Avtal där känslor är inblandade”

  1. Äktenskap är ett bra standardavtal som samhället erbjuder. Framförallt om man har eller planerar för barn. Ibland kan det vara lämpligt att kombinera med sidolöpare. (äktenskapsförord) Men det tar väl fem år innan det blir hälftendelning?

    1. Det är rätt! Men om paret varit sambo innan de gifte sig räknas sambotiden in i de fem åren.

Kommentarer är stängda.