Äktenskapsförord i samband med äktenskapets ingående

Att giftorätten gäller från att du gifter dig är en sanning med modifikation. Giftorätten trappas upp under 5 års tid. Man kan säga att du har giftorätt med 20% efter ett år, med 40% efter två år osv.

Å andra sidan – var du sambo fem år innan äktenskapet så räknas även den tiden in. Dvs då kan det bli full giftorätt från bröllopsdagen.

För att undvika den situationen kan du underteckna ett äktenskapsförord innan bröllopet. Om det skickas in för registrering direkt efter bröllopet gäller det från äktenskapets ingående.

Det är inte ovanligt att vi kontaktas någon månad innan bröllopet för att en av de blivande makarna önskar upprätta ett äktenskapsförord. Så avbokas tiden för det är så mycket med bröllopsförberedelserna just  då. Det bokas ny tid som också avbokas … och så rinner plötsligt det där äktenskapsförordet ut i sanden.

Att skriva ett äktenskapsförord är alltid svårt. Det är en ingripande handling.

Jag menar att det är fel att upprätta ett äktenskapsförord i nära anslutning till bröllopet. Egentligen borde äktenskapsförordet ingå redan i grundpaketet – ”Jag älskar dig och vill gifta mig med dig av kärlek men inte av ekonomiska skäl – därför är ett äktenskapförord en förutsättning för äktenskap – accepterar du inte ett äktenskapsförord blir det heller inte något bröllop”

Återigen – avtal och känslor hör inte ihop. Därför vore det klokt att diskutera de ekonomiska konsekvenserna av ett äktenskap med sin advokat innan frieriet. Men hur romantiskt är det?

2 svar på ”Äktenskapsförord i samband med äktenskapets ingående”

  1. Pappas flicka skriver:

    Gäller dessa regler även när brudgummen dör 3 veckor efter bröllopet?
    Min älskade far gick bort 2-3 veckor efter bröllopet, kvinnan han gifte sig med flyttade in i hans hus på bröllopsdagen. De hade varit tillsammans i ca 3 år innan, men de var aldrig sambo innan.
    Nu har är det oenigheter om arvsrättens procent uppdelning. Hon hävdar att hon har rätt till hälften. Vi vill inte ta saken till rätten då det ändå handlar om relativt små summor som skulle kunna ätas upp av en rättsprosses. Ett äktenskapsförord upprättades, men kom aldrig in i systemet, den är nu mystiskt försvunnen när upprättanden inte längre finns här med oss. Hoppas kunna få svar och hjälp. Mvh ”pappas flicka”

    1. Hej, kan tyvärr inte besvara enskilda ärenden utan att göra en jävskontroll. I teorin skulle ju din fars fru kunna vara klient på byrån. Om vi får uppgifter om dödsboet och din fars fru kan vi göra en jävskontroll och besvara frågan.

Kommentarer är stängda.