Polisförhör i Kristianstad

20120329-112653.jpg
När unga är misstänkta för brott får socialtjänsten en möjlighet att vara med på polisförhöret. Min uppfattning är att socialtjänsten inte finns med vid mer än hälften av förhören.

Att vara försvarare för ungdomar är ett av mina viktigaste uppdrag. Jag tror att försvaren kan hjälpa ungdomarna att undvika framtida brottsmisstankar.

Ibland diskuterar jag valet av kompisar. Det är så lätt att bli indragen i de brott som kompisarna begår. Tillsammans och i samförstånd – är svårt att komma ifrån ifall du var på plats när brottet begicks.

Vid dagens förhör i Kristianstad representerades socialtjänsten av två fältsekreterare. I nästa vecka kommer de att träffa min klient för att ”snacka”.

Jag är sååå imponerad. Min klient fick fältsekreterarnas visitkort med mobilnummer. Och det kändes att de hade lätt för att skapa naturliga kontakter med ungdomar.

De berättade att i Kristianstad är alla fältsekreterare socionomer. Så klart blir jag nyfiken på hur det är i andra kommuner. Någon läsare som vet och vill dela med sig?

Tänk om alla kommuner skulle satsa på att förebygga ungdomsbrottslighet på det här sätter!