Bavaro, fredagen den 18 januari kl 17.30

Aldrig mer kommer jag att återvända till Dominikanska republiken! Vill jag någonsin lämna Sverige mer? Jag vet inte.

Den mörkgröna marmordisken är isande kall mot mina armar. Receptionisten tittar på mig med stora snälla ögon. Hennes ögonskugga är nyansen ljusare än disken och hennes kjol. Hon har nog den vitaste hyn här på sjukhuset.

”We have not seen any ambulance”.

Trots min dåliga engelska väller orden ur mig. Hon behåller lugnet. Åh, vad jag ångrar att vi inte åkte igår. Efter att vi fått veta att läkarna inte rapporterade till läkarna på SOS Ingernational och att de dessutom felaktigt sagt att benet var jättesvullet hade SOS International bokat en ambulans åt oss för förflyttning till sjukhuset i Santo Domingo. När det stod klart för sjukhuset att vi var på väg att resa bemödade läkaren sig med att komma till oss.

2 svar på ”Bavaro, fredagen den 18 januari kl 17.30”

 1. Lena Johnson skriver:

  Annika, verkligen tråkig erfarenhet från sjukhus utomlands men det är inte alltid så man blir bemött som turist. Vi har en god vän som ramlade och bröt lårbenshalsen i Hua Hin, Thailand, för några veckor sedan. Hon fick en väldigt fin vård, kommunikationen med SOS International fungerade utmärkt och efter operation har hon nu med en SOS-läkare bredvid sig transporterats via ambulans/flyg till Danderyds sjukhus i Stockholm för fortsatt vård. Det är t.o.m. diskutabelt om hon fått samma professionella akuta vård i Sverige som hon fick i Thailand. Vi har också goda erfarenheter från akut sjukvård i Palma, Mallorca, när min man föll så illa att muskelfästet till knäet skadades svårt. En effektiv reception på akuten såg genast till att det fanns språkkunnig personal närvarande, engelska/svenska. Sedan behandlades han väldigt professionellt av kunnig personal. Lite sämre blev det med vården när vi åter på svensk mark skulle fortsätta hanteringen efter strikta rekommendationer från läkaren i Palma. Med facit i hand vet vi att han skulle ha fått bättre behandling i Palma om vi bara hade stannat tillräckligt länge.

  1. Det finns absolut sjukhus med fantastiskt bra vård!!! Vänta tills du fått de sista dagboksanteckningarna!

   När det gäller SOS Internationals agerande misstänker jag att mycket hänger på den läkare som tilldelats ärendet. Vår läkare tycktes inte ha de engagemang som behövdes. Bl a tog det väldigt lång tid innan de två olika läkarna fick kontakt med varandra.

   I samband med flytten fick vi av SOS International veta att det fanns anmärkningar mot sjukhuset i Bavaro. Dominikanska republiken är ett land med mycket mutor. Troligtvis hade vi otur.

Kommentarer är stängda.