Vad är vi bäst på?

Frågan har funnits i mitt huvud länge. Dan Person har ofta betonat att en advokatbyrå behöver vara tydlig med vad den erbjuder. Att vi gör ”lite allt möjligt” är inte något bra svar.

Inom juridiken har jag alltid uppskattat att kunna lite om mycket. 1992 tog jag min examen- det är mer än 20 år sedan! Under de här åren har jag gjort olika saker; suttit ting, varit ersättare i miljö- och hälsa, arbetat på bank – både med familjerätt, som privatrådgivare, företagsrådgivare och några månader i Ingelstorps sparbank som bankjurist. Under fyra månader praktiserade jag på Ernst & Young och arbetade med finansieringsanalys. Jag har startat en enskild firma och tre aktiebolag till mig själv. I QlaraBesked och Ja till Österlen var jag med och byggde varumärke och startade nya verksamheter.

Som jurist – och sedan advokat – känns det som om jag gjort det mesta; offentlig upphandling, försvararuppdrag, boutredningsman, bodelningsförrättare, godmansförordnande. Tvister har det funnits inom många områden; fastigheter, arbetsrätt, avtalsrätt, immaterialrätt, bodelningar, vårdnad/umgängestvister, arvs- och testamentstvister. Det känns som om jag gjort otaliga bouppteckningar, testamenten och äktenskapsförord.

När jag läser det här är det lätt att inse att det inte blir effektivt. Nej, jag har lagt massor av tid på att läsa in mig på olika områden. Samtidigt har det gett mig en bredd som jag ser att jag har nytta av i mina möten med klienten.

Numera är min kalender ständigt överfull. Vid flera tillfällen har jag sagt att jag inte tar nya ärenden. När jag börjar komma ifatt ska jag ta lite – men det tar inte särskilt lång tid tills kalendern är överfylld igen, tills väntetiden uppgår till en månad, tills jag känner mig stressad för att jag inte klarar hålla de korta svarstider och handläggningstider som jag vill hålla. Min dåliga tillgänglighet skäms jag över. Eftersom en stor del av dagen går åt till möten är jag omöjlig att nå per telefon. Och när jag väl börjar gå igenom alla mail är klockan oftast för mycket för att hinna ringa upp.

Vad vill jag då verkligen göra – och vad kan jag sortera bort?

Mötet med styrelsen var riktigt bra. Nu fick vi det äntligen på pränt; Vi arbetar med familjerätt, fastighetsrätt och familjeföretagets juridik.

Vår vision är att göra det svåra enklare.

Själv ska jag sålla ner det ännu mer. Från nu kommer jag endast arbeta med arvsrätt: bouppteckningar, testamente, arv- och testamentstvister och konsultationer kring arvsfrågor.

Beslutet är kaxigt – ja! Det har varit en vånda under många år. Samtidigt – med kontor i Hammenhög, Höllviken och Kristianstad blir det en hel del ärenden om jag väljer att förlägga någon arbetsdag i månaden på varje kontor.

Tänk så mycket bättre jag kan bli när jag fokuserar all min energi på arvsrätten istället som nu att ständigt läsa in mig på olika områden.

Idag har jag jobbat fastän det är lördag. Det handlade om frågor i ett dödsbo som fått klienten att må dåligt under flera år.

Jag ser juridik som en naturlig del av livet. Saker händer – vi kan välja att krångla till det – eller så kan vi välja att känna efter vad som är det rätta och därefter se om lagen stödjer den vägen.

Mer tacksam klient har jag nog aldrig haft. Hon uttryckte det som att det ”var som att kasta av sig ett tungt kors”. Förhoppningsvis har mina råd gjort att man lyckats förhindra en långvarig familjekonflikt. Då känner jag verkligen att jag gör skillnad. Det är så jag vill arbeta!