De 7 goda vanorna – ambassadör (61)

Se övergripande frågorna Redigera inlägg

Håller på att avsluta för dagen. En dag som inte varit så fokuserad som jag skulle önskat – men det är så mycket i luften just nu.

De 7 goda vanorna fortsätter påverka mig och att ta tag i de stora frågorna är fortfarande högprioriterat. I helgen var det många tankar kring företagsutveckling och rutiner. Vid fikabordet diskuterade vi hanteringen av förskott och fakturering.

I advokatbranschen är det vanligt att man inte fakturerar förrän ärendet avslutats och att lämna fasta priser anses nästan strida mot god advokatsed.

Samtidigt märker jag att allt fler vill ha bättre kontroll på kostnaderna. Inom kort kommer vi därför att börja begära förskott av klienterna innan vi påbörjar ärendet. Vi kommer även informera om att vi fakturerar månadsvis och lyfter fakturerat belopp från klientmedelskontot. När pengarna på klientmedelskontot börjar ta slut kommer vi att begära nya förskott.

Inte sällan glömmer klienten bort att min tid kostar även när det hettar till. Då är det lätt att kostnaderna drar iväg. Fakturan kan då komma att bli betydligt högre än vad klienten räknat med. Det är varken någon rolig överraskning för mig eller klienten.

Passade i helgen även på att göra en affärsplan för den övergripande visionen. Oj, vad svårt det är. Det finns inte något liknande att jämföra med och det är jättesvårt att göra kalkyler när det är så luddigt. Nåväl – ett steg i taget så ska det nog också gå.

Tittar jag tillbaka på vad vi åstadkommit under våren så är det inte så lite!

Två veckors semester (dock inte sammanhängande) skall jag unna mig i sommar – men jag tänker dessutom ta en massa strödagar och cykla till stranden de soliga eftermiddagarna! När jag är ledig arbetar min hjärna som bäst!