Ett klokare liv

Snart, snart tar dottern studenten. Ett litet kliv ner för trappan och ett stort steg ut i livet.

Om jag skulle ge henne 12 råd/kloka ord/citat – vilka skulle de vara?

Den bok som påverkat mig mest är Robin Sharmas – Munken som sålde sin Ferarri och Ledare utan titel. Samtidigt vet jag hur lätt det är att bli förblindad av målet och glömma att leva i nuet – även om det är en av bokens viktigaste regler.

1) Trädgården

”De flesta lever – antingen fysiskt, intellektuellt eller moraliskt – i en liten, trång del av sin fullständiga potential. Vi har alla reserver som vi aldrig skulle kunnat drömma om.” – William James

”Om du tar hand om ditt sinne, om du ger det näring och sköter det som en bördig trädgård, kan det blomstra bortom dina förväntningar” – Robin Sharma

2) Fyren – Att hålla den inre elden vid liv

”Lita på dig själv. Skapa det liv du vill leva. Gör det bästa och mesta av dig själv genom att blåsa liv i möjligheternas gnistor inom dig så att de slår upp till lågor av verklighet.” – Foster C McClellan

”Meningen med livet är ett liv med mening. De som verkligen är upplysta vet vad de vill ha  livet, såväl känslomässigt och andligt som materiellt. Klart avgränsade prioriteter och mål för varje del av livet blir som ett fyrtorn som ger vägledning och en fristad när det stormar. Vem som helst kan revolutionera sitt liv bara genom att revolutionera sin riktning. Men om du inte ens vet vart du är på väg, hur ska du då någonsin veta om du ar kommit fram?” – Robin Sharma

3) Sumobrottaren – Den uråldriga konsten att leda sig själv

 ”Bra människor stärker sig själva oupphörligen” – Konfucius

”Inre utveckling är den bästa gåva man kan ge till sig själv. Du kanske tror att du har för mycket att göra för att hinna arbeta med dig själv, men det är i så fall ett stort misstag. När man tar sig tid att bygga upp en stark karaktär, disciplinerad, energisk, kraftfull och optimistisk, kan man uppnå allt man vill i den yttre världen. När man har byggt upp en okuvlig vilja och en djup tillit till sin egen förmåga finns det ingenting som kan hindra en från att lyckas med allt man företar sig. Den som disciplinerar sinnet, tar hand om kroppen och ger själen näring utvecklar mer rikedom och vitalitet i sitt liv.” – Robin Sharma

4) Rosa repet – Disciplinens styrka

”Jag hyser inga tvivel om att vi idag är herrar över vårt eget öde, att den uppgift vi givits inte är bortom vår förmåga; att dess kval och hårda arbete inte överträffar vad vi kan uthärda. Så länge vi tror på vår egen väg och vår okuvliga vilja att vinna kan ingen neka oss segern.” – Winston Churchill

”De flesta jag har talat med har ingen aning om att de kan styra vilka tankar de ska tänka varje minut av dagen. De tror att tankar är något som bara kommer, och de har aldrig insett att tankarna tar över och börjar kontrollera dem om de inte tar sig tid att aktivt själva börjar kontrollera sina tankar. När man fokuserar på enbart de positiva tankarna och med hjälp av ren viljestyrka vägrar tänkta några som är negativa lovar jag att de negativa torkar bort ganska snart.” – Robin Sharma

5) Tidtagaruret – Din dyrbaraste tillgång

”Välplanerad tid är det främsta kännetecknet för välplanerat sinne.” – Sir Isaac Pitman

”När människor lyckats tänka ut vad de verkligen vill ha ut av livet och hur de ska bete sig för att skaffa det är det oftast för sent. Talesättet ”om ungdomen blott anade; om ålderdomen blott kunde” är så klokt.” – Robin Sharma

6) Rosorna – Livets yttersta mening

 ”Inget liv lever i ensamhet, blott för sig självt.” – William Blake

”Med känsla och dagliga goda gärningar berikar livet ofantligt. Ta dig tid att meditera varje morgon över alla de positiva saker du ska göra för andra under dagen. De berömmande orden när någon minst anar det, den varma gesten gentemot behövande vänner, de små ömhetsbetygelserna till familjen utan särskild anledning – allt detta sammantaget blir ett underbart sätt att leva. Och på tal om vänskap, vårda alltid dina vänskapsförhållanden. En person med tre nära vänner är verkligt rik.” – Robin Sharma

7) Diamanter – Den tidlösa hemligheten bakom livslång lycka

”När jag beundrar solnedgångens underverk eller månens skönhet utvidgas min själv i sin dyrkan av Skaparen.” – Mahatma Gandhi