Trädgårdsterapi

20140625-222056-80456863.jpg
Då i februari, när allting rasade, föreslog Petter att jag skulle skita i internet och odla grönsaker istället. Trots att min far är lantbrukare har jag inte odlat grönsaker sedan jag var liten. Att odla grönsaker kändes inte som min grej. Däremot saknade jag de trädgårdar jag lämnat. Mest längtade jag efter doftande rosor.

Nu har jag ett – i mitt tycke – gigantiskt växthus där det växer så det knakar. Varje kväll jagar vi mördarsniglar som letat sig in genom hål i plasten.

I dag har jag doftar på rosor på Fredriksdal. Ja, det blev några foton också, men de får vänta. För jag har insett hur rätt Petter hade. Att odla grönsaker är nog min bästa terapi. Att sitta vid datorn får ångesten att smyga sig på mig.

På Flora Linnea köpte jag sex doftande rosor. Bl a Madame Hardy och Madame Plantier. Vad jag saknat den sista madammen.

Jag passade även på att köpa flytande galltvål. Även det en naturprodukt enligt flaskan. För en tid sedan hade sonen fläckar som inte gick bort med vanish. Mormor testade med galltvål – och vips var de borta.

Efter timmar med fingrarna i jorden är naglarna svarta även om de är kortklippta och skyddade med handskar. Trots idogt skrubbande med nagelborste brukar jag inte få bort det.

Med galltvål gick det bort lätt som en plätt.

Ett av mina projekt är att byta ut produkterna i städskåpet och badrumsskåpet med mer klimatsmarta alternativ. Tips och erfarenheter mottages tacksamt.

20140625-223524-81324642.jpg