Fototips?

Tagetes

Var har sommaren blilvit av? Födelsedagspresentkortet på makroobjektiv och stativ är ännu inte inlöst.  Patrik Falks fantastiska bilder fick mig att längta massor efter det där makroobjektivet. Så i morgon blir det besök i två fotobutiker i Malmö. 

Japanphoto, på Södra Förstadsgatan 5 och Scandinavian Photo på Östra Förstadsgatan 44.

Och så har jag anmält mig till fotokurs för Jens Hilner den 23 augusti. Samtidigt passade jag på att fråga om tips på makroobjektiv. Jens Hilner tipsade om följande; ”Jag tycker du ska titta på en längre brännvid tex 100 mm. Det finns ju vidvinkel makro (40mm 60 mm) och det finns telemakro så att säga. Det är mycket en smaksak. Kör du vidvinkel så får du med mycket omgivning och tele ger dig mer närgående bilder. Själv föredrar jag tele tex 100 eller liknande. Mitt tips är att prova lite i affären först. Canon original är oftast bäst tex 100mm 2,8 men kostar därefter och kan anses vara för mer professionella användare eller de med en stor plånbok. Du har även märkena Tamron, Sigma och Tokina dessa är oftast billigare och räcker väl för nybörjare. Nackdelen med dessa ”kopior” kan vara slöare autofokus och inte lika tåligt i dåligt väder samt livslängden.”

I går var jag och tittade på datorer, stativ och objektiv på Elgiganten, men oj vad det är svårt att bestämma. Frågorna är just nu fler än svaren. Räcker det med en MacBook Air om man vill jobba med filmredigering eller ska man satsa på en PRO? Vilka objektiv är bra till en Canon om man vill fotografera närbilder på växter.

Vi får se om jag blir klokare efter besöken i fotobutiker.

IMG_7311