Kärlek

Luktärt

Depressionen har gett mig tillfälle att fundera över vad som är viktigt för mig. Vad behöver jag för att inte bli deprimerad igen? Vad hjälpte mig att komma ur depressionen?

Allt började med kärlek. Min älskade kom till mig på sjukhuset. Med ögon fulla av kärlek sa han ”Du vill ju bli författare – inte kan du riskera att förstöra din hjärna genom att genomgå el-chocker”. Hans kärlek fick mig att börja tillfriskna. Genom kroppslig kontakt bildas ett må-bra-hormon som förebygger depressioner. Under hela sjukskrivningen har jag haft ett extremt stort behov av fysisk närhet. I Ystad har jag regelbundet fått massage.

Genom ashtanga-yoga har jag hittat kärleken till mig själv. Charlotte Rudenstams bok 100% Charlotte och hennes blogg har också hjälpt mig på vägen.

När jag skrev listor på sjukhuset om allt som var hopplöst i livet var mina självanklagelser om att jag försummat barnen värst. Om jag kunde backa tiden skulle jag varit en mer närvarande och starkare förälder. Att ha tid att ge och ta emot kärlek är det viktigaste i livet.