Manligt och kvinnligt – ambassadör (186)

Kvinnligt – Manligt Redigera inlägg

Diskussionerna i Ruben-programmet väcker många tankar. Varför är det så få chefer som är kvinnor? Varför väljer kvinnor att hoppa av advokatkarriären när det närmar sig ett delägarskap?

Tankarna finns med mig när jag talar med min mor i telefonen. Hon har alltid skött markservicen; lagat maten, handlat, tvättat, städat… Tror inte ens att min far lagt in tvätten i lådorna själv. Vad fick jag för bild med mig? Hur lätt var det att bryta invanda mönster? Att ta totalansvaret hemma samtidigt med heltidsarbete var kanske en av orsakerna till att jag blev sjukskriven 2002.

Idag tycker jag att jag är klokare. Barnen får ta ansvar för städning, matlagning och att handla. I telefonsamtalet antyder min mor att barnen får ta för mycket ansvar. Själv anser jag att det är bra att de får lära sig nu när de faktiskt har tid. Förhoppningsvis gör det deras liv enklare när de flyttar hemifrån.

Funderar över vilka signaler min mor ger mig. Hon lever i en värld där det varit självklart att kvinnan skall sköta hemmet. Men hur påverkar hennes inställning mig och min syn på mig själv?

I telefonen konstaterar jag att det är bra för barnen att lära sig sköta ett hem. Dessutom frågar jag vilka lösningar hon har. Skall jag avstå från företagsexpansionen för att passa upp mina tonåringar så att de kan ägna mer tid åt att träffa kompisar och att sitta framför datorn?

Även om jag hade svar på tal så väckte hennes uttalanden ett dåligt samvete. Jag tror att just dessa uttalanden är det som begränsar kvinnor i deras möjligheter att klättra i karriären.

Kommentarer

 • avatar     Anonymous
  Men, kom inte du från en gård? Det gjorde jag och där var det en ganska naturlig uppdelning mellan manligt och kvinnligt. Dessutom jobbade mamma som Svinuppfödare i 18 år. Vi barn fick tidigt börja jobba både ute och inne för att lära oss båda världarna. Bra att ha lärt sig hugg i. Barn mår bra av att lära sig när de har tid om jag ser tillbaka på min egen uppväxt.
  2011-05-06 kl 10:54          Gilla       Sluta gilla
 • Jo, jag kom från en gård. Vi fick lära oss hugga i – men det var en självklarhet att min mor skötte hemmet och far det där ute.
  2011-05-06 kl 11:03          Gilla       Sluta gilla         Ta bort
 • Jo, jag kom från en gård. Vi fick lära oss hugga i – men det var en självklarhet att min mor skötte hemmet och far det där ute. Problemet är när man tar med dessa roller in i ett samhälle med yrkesarbete. Då är det plötsligt två heltidsarbete…
  2011-05-06 kl 11:04          Gilla       Sluta gilla         Ta bort
 • avatar     Monica Reer
  själv är jag uppvuxen med en mor som varit hemmafru fram till jag var 17 år.. och klart det präglar mig, jag vill ju göra allt det där i hemmet som hon hann med.. men mitt liv ser ju inte ut som hennes och då känns det ju korkat av mig att försöka leva upp till både hennes sätt att liva och mitt liv sammtidigt.. ingen lätt balansgång och det dåliga samveter får man strunta i och bara plocka gobitarna ur hennes liv och och ens eget liv.