Får kvinnor lyckas? – ambassadör (187)

Får kvinnor lyckas Redigera inlägg

2011-05-08 kl 17:17 av Annika AndebarkGilla10 kommentarerTaggad annika andebark, jämställdhet171 visningar

Sitter hos min hårfrisörska. Hon berättar att någon skrivit ”Byhora” på hennes fönster. Hon berättar också att en hantverkare i byn till en kund uttalat sig nedlåtande om att ”hon springer med alla karrar”.

Sånt här gör mig förbannad!

Min hårfrisörska är en positiv och glad tjej. Huruvida hon är i en relation eller inte har väl inte någon annan med att göra (men nu råkar det vara så att hon är i en relation).

Vi pratar om detta. Hon har en teori om att en kvinna som bryter sig loss ur en dålig relation utgör ett hot för de män som lever i dåliga relationer… deras egna fruar kanske börjar kräva mer av livet än att gå kvar i ett äktenskap som inte ger något.

Hon berättar också att det fällts uttalanden om att hon inte skulle komma att lyckas med sitt företagande. Hon menar att det inte är riktigt ok att kvinnor lyckas som företagare här på landet.

Min hårfrisörska är en riktig entreprenör med många visioner. Men allt sånt här skitsnack tar så klart energi som skulle kunna lagts på bättre saker.

Funderar över hur jag själv blir bemött, men kan inte påstå att män någonsin hållt mig tillbaka. Däremot kunde jag i ombyggnadsprocessen märka att de var ovana att en kvinna var beställare.

En sak är vi överens om – kvinnosynen är annorlunda här ute på landet.

 

 

Kommentarer

 • Intressant inlägg och säkert kan det finnas en sådan kvinnosyn – och kanske den märks mera på landet! Tänkvärt och viktigt att kvinnor stöttar och pushar varandra!
 • avatar     Anonymous
  Eftersom jag är född o uppvuxen i en håla jag med (Ystad) så förstår jag henne. Lämnade byn när jag var 19, underbar by men jag klarade inte av människorna längre. Att flytta tillbaka var ett tufft beslut, men kom till insikten att jag är vuxen o väljer numera vad o vem jag vill lyssna på. Resten struntar jag högaktningsfullt i. =) I små byar kommer det alltid finnas avundsjuka som tar sig form på olika sätt. I Landet Lagom är det fullt att sticka ut, men det krävs att en del för gör det, för att nå förändringar. Vissa har helt enkelt har en enorm inre drivkraft som sätter sig över alla dessa tråkiga uttalande. Dock är inte ensam stark, utan stöd är nödvändigt, tror jag, att faktiskt de närmaste vännerna är öppensinniga och ser o älskar en precis som man är, för den man är o vet att man förtjänar det! =) De vännerna är få, men Guld värda!!!!!! All lycka till din frisör, det förtjänar hon! =) Ps. för oavsett hur många män hon skulle kunna tänkas ha haft eller ha, spelar det någon roll över huvudtaget!!!???!!!! Det är år 2011!!!! =)=)=) Live, Love and Laugh!!! Mer womenpower!!!
  2011-05-08 kl 17:49          Gilla       Sluta gilla
 • Ja, och att vi vågar prata om det subtila! Carina, du har helt rätt – det spelar inte någon roll hur många män … men i det här fallet uppfattar jag det som att sprids rykten som dessutom saknar grund!
  2011-05-08 kl 19:00          Gilla       Sluta gilla         Ta bort
 • Jag har också varit utsatt för ryktesspridning och försökte hitta källan MEN då är det ”nån” som sagt det – på min fråga vem? …så har otroligt många människor dåligt minne!!! av ca 70 personer lider ca 70 personer av dåligt minne och vet inte vem dom talat med…utan kommer bara ihåg vad personen sa… / Eva i Burs
  2011-05-08 kl 19:52          Gilla       Sluta gilla
 • Eva, visst är det märkligt. På senare år försöker jag vara tydlig med att jag inte vill lyssna på prat om andra. Jag tror att ryktesspridning är vanligare på landsbygden. Tänk så mycket som skulle bli gjort om ”skitpratarna” la all den energin och tiden på att skapa något positivt istället!
  2011-05-08 kl 21:46          Gilla       Sluta gilla         Ta bort
 • När vi köpte gästgivaregården 2003 så frågade man alltid efter HAN som är chef, vilket var en HON, jag alltså. Min man drev en annan verksamhet då…..Det tog många år innan det accepterades. En vacker dag kommer jag att skriva en bok om att vara företagande kvinna som flyttar från huvudstaden till landet!
  2011-05-08 kl 22:58          Gilla       Sluta gilla
 • Jeanette – en jättebra idé… eller en bok med kvinnors berättelser om att vara kvinna och företagare…
  2011-05-09 kl 08:13          Gilla       Sluta gilla         Ta bort
 • Så sorgligt att läsa om din frissör. Jag tror tyvärr att det här är ett vanligt fenomen på landsbyggden. Min uppfattning är dock inte att det kommer från männen. Jag är själv kvinnlig företagare på landsbyggden och kan berätta att de jag mött störst motstånd från är andra kvinnor. Många män har stöttat medan ett flertal kvinnor började ändra sitt beteende när företaget kom igång och började fungera bra. Min tro är att många började känna sig hotade då någon visade att man inte var tvungen att ”bara” gå hemma med barn på gården. Jag var inte längre en av dem vilket störde ordningen.
  2011-05-09 kl 13:22          Gilla       Sluta gilla
 • Linda, delar helt din uppfattning. Som jag nog skrivit tidigare har jag alltid fått stort stöd av männen – däremot har andra kvinnor gjort allt för att hålla mig tillbaka. När jag fick tjänst som företagsrådgivare på bank var det många kvinnor som kommenterade att jag arbetade heltid… fastän min chef hade barn i samma ålder som mina – men han var ju man! När jag sökte inträde i advokatsamfundet fick jag ett enda negativt yttrande – även det från en kvinna. Frågan är – vad kan vi göra för att förändra detta?