Brännässla

Brännässla
Brännässla

Så snart snön smält håller jag utsikt efter årets första nässlor.

Vi har våra ställen, som om sommaren är ogenomträngliga snår av meterhöga nässlor. Nu står där bara några torra stabbar kvar och avslöjar var de kommer att spira.

Så snart snön försvinner exploderar marken av nyttigheter – ja, brännässlor är något av det nyttigaste du kan äta – full av järn, vitaminer och mineraler.

Fram med sax och handskar – brännäslorna är här!

Brännässla
Brännässla

Vad innehåller nässlor?

Den här texten hittade jag på www.halsosidorna.se:

”Nässlor är mycket näringsrik och anses traditionellt vara en ypperlig medicinalväxt. 1 tsk nässelpulver täcker exempelvis dagsbehovet av C-vitamin, flera mineraler m.m. Nässlor är inflammationshämmande, avgiftande, urindrivande och bra för blodet och vid förstoppning. Nässlor kan även vara bra vid reumatism och eksem, grå starr, bra för magen och tarmarna. Nässlor har visat sig bra vid förstorad prostata. Nässlor sänker även blodsockernivån, se GI-värde.

Nässlor är bra för håret, särskilt nässelrot, blockerar bl.a. bildningen av  hormonet DHT (dihydrotestosteron) avtestosteron. DHT kan leda till skallighet hos män. Nässelvatten i håret anses öka blodcirkulationen samt minska fettavsöndringen, därtill ge glans till håret samt göra håret mer fylligt.”

Brännässla

​I år ska vi plocka ännu mera nässlor.

Hur använder man nässlor?

Det mesta torkar vi (både hela nässlor och nässelfrö senare på sommaren). När de torkat mixar vi nässlorna till pulver och blandar i frukostflingorna.

Fäska nässlor mixar vi både i smothies och soppor på temat ”man tager vad man haver”. Recept använder vi inte – men jag kan avslöja att vispgrädde och gröna ärtor förvandlar nässelsoppan till gourmetmat.

Brännässla 3