Till politiker och tjänstemän (miljö 3)

Vad är det för värld vi lever i?

Bilar, bilar, bilar!

Det har blivit så självklara i vår vardag att vi inte tänker på den miljöförstöring vi bidrar till när vi tar bilen till affären, till jobbet, till träningen, till skogen för att ta en promenad. Och vi tar bilen även när solen skiner och det är vindstilla.

Varför inte cykla? Argumenten är många.

  1. Det är jobbigt. – Ja, men att lägga pengar på gymkort och cykla sig svettig inomhus det finns det tid, pengar och ork till.
  2. Man blir svettig. – Ja, tänk om det hade funnits bra allmänna duschutrymmen. I Ystads sandskog finns bra duschar i anslutning till löparslingan. Men hur många känner till dem? Jag har ingen aning om det finns allmänna duschar på några andra ställen. Vet du?  Med bra duschutrymmen vore det perfekt att cykla till jobbet. Då är träningen avklarad när man kommer hem.
  3. Det kan börja regna. – Men hallå – hur mycket kostar regnkläder?
  4. Svårt att storhandla med cykel. – Ok – storhandla en gång i månaden och skaffa sedan bra cykelväskor, cykelvagn eller travoy. Då går det utmärkt att kompletteringshandla med cykel.
  5. Det är för långt att cykla. – Här måste faktiskt samhället – staten – kommunerna – regionen – trafikverket ta sitt ansvar. Problemet är att det är så många ansvarig för kommunikationerna. (Hörde länge om en krånglande växel i Malmö som sades vara orsaken till alla förseningar. Det ryktades att det pågick en konflikt om vem som skulle betala underhållet. Men hallå! Hur tokigt får det bli?)

Det är dags nu!

Järnvägar och cykelvägar måste prioriteras! Och det är bråttom!

Satsa på dubbelspårig järnväg där nätet är för trångt.

Tågen måste gå i tid!

Frys utbyggnaden av vägar och satsa pengarna på bra tåg- och cykelvägnät.

Vi behöver säkra cykelvägar – helst vackra så att det blir en njutning att cykla. Se till att byar som saknar tågstation har bra cykelvägar till närmaste station. Sätt upp vägskyltar vid stationen så att det blir enkelt att hitta cykelvägarna. Det ska inte behövas speciella cykelkartor – cykelvägarna skall självklart vara utmärkta på en vägkarta.

Och bygg bra cykelförvaringsplatser vid stationerna. Att komma fram till stationen för att upptäcka att cykeln är stulen är inget kul.

Eller ännu hellre – skapa ett system av hyrcyklar som i Stockholm. Har egentligen inte någon aning om hur det fungerar. Men något måste göras åt våra transporter och det NU!

Miljön väntar inte.

Det är bråttom om vi ska hinna rädda Tellus.

En ny vår
En ny vår