Den viktigaste frågan

I trädgårdslandet sväller zucchini och bönorna hänger i klasar. Bland bladen gömmer sig västeråsgurkor tills de är sprickfärdiga. Plommon, smultron och sockerärtor åker direkt i munnen. Resten av skörden släpar jag in för inläggningar och infrysningar.

Där i grönskan reflekterar jag över en av bilderna som skapades på senaste skrivkursen ”Människorna går som zombies med huvudet böjt över mobilen”. Jag funderar över vad som engagerar människor.

I lördags la jag upp en länk till Sundsvalls tidning med kommentaren ”Tänk om alla asylsökande fick del av detta brev”.

Den första kommentaren var ”Det är naturligtvis bra att lära sig hur det svenska samhället fungerar, men tyvärr sätts allt fokus vad gäller sexuella trakasserier och kvinnoförnedring på vad ett fåtal asylsökande tonåringar gör. Självklart ska de lära sig att beteendet inte är acceptabelt, men vad gör vi åt alla de män som är födda i Sverige och som varje dag förnedrar kvinnor på olika sätt? Ska varje man i Sverige ha ett sådant här brev, för vi vet ju inte vem som gör vad? Det är ju samma sak som att ALLA ASYLSÖKANDE ska ha ett sådant brev. Alla asylsökande är inte sexförbrytare!”

Jag svarade ”Nej, men flertalet asylsökande är en kostnad för svenska skattebetalare. Tyvärr har vi erfarenhet av asylsökanden som erbjudits praktik för senare anställning. Tyvärr ser de inte någon anledning att arbeta då ersättningen är densamma oavsett om man arbetar eller inte. (Nu gäller detta även svenskfödda – men det är ju vad brevet handlar om.) Vi ser också hur ensamkommande får nya cyklar som sedan vansköts så att de efter kort tid lämnas på service – i jämförelse med andra kostnader är det inte mycket – men som förälder skulle jag ha reagerat.”

Mitt inlägg fick bl a dessa kommentarer ”Fokusering på asylsökande är tröttsam och osakligt. Den är till och med rasistisk, enligt min uppfattning.”, ”För mig ser det ut som påståenden från främlingsfientliga element, som du tror är fakta.”, ”Vore bra om man tar reda på fakta innan man uttalar sig. Så svårt är det faktiskt inte.”, ”listan kan bli lång tillmånga män om jämställdhet oavsett etnisitet.”.

Bakgrunden till mitt svar är att vi verkligen vill hjälpa nyanlända in i samhället. Vi är på den tredje, han var här några dagar förra veckan. I går kom han inte pga tandvärk, idag pga sjukdom.

Inlägget fick på kort tid 39 delningar och 95 gillamarkeringar.

I går la jag upp en länk till DN med följande citat: ”Vad kan man som privatperson göra om man vill bidra till en bättre miljö?
– Vi brukar utgå från fyra B:n bilen, biffen, bostaden och börsen. Bilen står för transporter att man kan cykla och åka tåg i stället för att åka bil och flyga. Biffen står för att man kan äta mer vegetariskt. Bostaden handlar om att se över elen och värmen i sitt boende och när det gäller börsen kan man exempelvis se över vilka fonder man sparar i. Nästan alla har ett pensionssparande och ett telefonsamtal till banken för till att de fonder man sparar i stöttar förnybar energi istället för fossila bränslen kan göra skillnad.”

Hittills har det fått en delning och fyra gillamarkeringar.

Detta bevisar min tes – flyktingströmmarna tar fokus för den absolut viktigaste frågan – miljön!

Vad kan jag göra? Bilen är avskaffad. Nu fokus på biffen – zucchinibiffar 😉