Orotava (dag 4-6)

Mellan Orotava och Puerto de la Cruz väntade Hacienda Grande på oss. Boendet hade vi bokat via airbnb. Värden Anne-Lie talade perfekt engelska och förstod även svenska eftersom hennes mormor kom från Båstad.

Det var tänkt att vi skulle bo här två nätter – men jag trivdes så bra i huset att vi stannade fyra nätter. (Anne-Lie är även värd för andra boenden – du når henne på +34 635 533 063 eller mail annelieholbek snabela yahoo.es. Hon kan tipsa om bra cykelvägar och andra upplevelser på norra Teneriffa.

Tre av resans boenden bokades via airbnb. Verkligen prisvärt!

Hacienda Grande låg i en bananplantage, men nära den stora vägen mellan städerna. Ändå var det alldeles tyst inomhus. I den lilla trädgården hördes dock billjudet. Köket var fullutrustat och det fanns t o m tvättmaskin. Vi hade minimal packning och passade på att tvätta när vi var här.

Plantageägaren bjöd oss på färska bananer!

 

Kroppen behöver vila. Vi cyklade ner till Puerto de la Cruz och besökte den botaniska trädgården samt en orkidéträdgård. Sedan köpte vi färska Dorador, frukt och grönsaker och begav oss ”hem”.

Ett stort problem med cykling på Teneriffa är biltrafiken. Vårt boende låg norr om motorvägen (TF-5) men det finns ingen skyltning av cykelvägar. Ibland förirrade vi oss med hjälp av GPS:en. Nu vet vi att det är det här huset man ska hålla utkik efter för att hitta tunneln under motorvägen.
Tack vare GPS:en hittade vi mysiga vägar att cykla på som den här. Biltrafiken runt Puerto de la Cruz är fruktansvärd och luften fylld av avgaser.
Orotava har många små gränder och gamla hus. Höjdskillnaderna är imponerande – lägg märke till husgrunden.
Tyvärr har man inte insett vilken skada biltrafiken gör. Avgaserna och ljudet gör inte besöket till en positiv upplevelse. Slöseri med resurser.
Vi lämnade Orotava pga all biltrafiken och letade oss upp i bergen, men även TF-324 var starkt trafikerad så vi rullade ner till TF-322. Där fick vi syn på gamla kvinnor som lämnade det här huset med grönsakskassar i händerna. Därför stannade vi till. Den äldre mannen hade en provisorisk grönsaksbutik och blev glad över vår nyfikenhet. Huset var flera hundra år gammalt. Tidigare hade han bedrivit en restaurang där. Han visade runt, eftersom han bara talade spanska förstod vi inte allt. Han visade hur det kom luft nere från berget och sa något om värme. Riktigt kloka på vad han försökte förklara blev vi inte, men spännande var det.
Via slingrande jordbruksvägar hittade vi upp till TF-326. Rejält uppförslut var det och vi valde att gå. Nödprovianten kom väl till pass. TF-326 var inte så trafikerad och den leder fram till TF-21 och välförtjänt rullning ner till Orotava.

Cykling i Orotava med omnejd

Dag 1 Puerto de la Cruz – vilodag – bara någon mil

Botaniska trädgården i Puerto de la Cruz

Orkidéträdgården 

Dag 2 Orotava och Orotavadalen – 4,2 mil – tuffa uppförsbackar

Runt Orotava och Puerta de la Cruz förstör biltrafiken cykelupplevelsen. Vi avråder från TF-324. Istället valde vi TF-322 respektive TF-324.

Dag 3 Aguamansa – 2 mil

Biltrafik gör mig så fruktansvärt trött. Planen var att vi skulle cykla småvägar öster om Orotava, men biltrafiken gjorde att vi cyklade upp till Aguamansa igen, rullade ner, stannade till i en affär och köpte fisk. Istället ägnade jag eftermiddagen åt att planera den fortsatta resan.